2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Fit Bir Bireyin Alışveriş Rehberi
MAKALE #14821 © Yazan Uzm.Dyt.Duygu BİLGİN | Yayın Mayıs 2015 | 2,694 Okuyucu
FİT BİR BİREYİN ALIŞVERİŞ REHBERİ

EN FİT ALIŞVERİŞ ALIŞVERİŞ İÇİN HAZIR MISINIZ ?
ETİKET OKUMAYI BİLİYOR MUYUZ ?
Beslenme alışkanlıklarını düzenlemek için öncelikle alışveriş alışkanlıklarınızı değiştirmeniz lazım.
Neyin ne olduğunu bilmek gerekiyor .Peki biliyor muyuz ?
Bunun için bu ay sizinle en fit alışveriş nasıl olmalı ? neler yapabiliriz ? Püf noktalarını konuşacağız…
Market raflarında gördüğün light,diyabetik,glütensiz,organik ,doğal vb. ifadelerle yer alan ürünlerin hepsinin ortak bir hedefi var,o da sağlıklı ve formda bir yaşam.
Ancak bu ürünleri yakından tanımak ve senin için uygun olanı seçmek sadece paketin üzerinde bulunan kalori bilgisiyle olmuyor.Bize çok farklı şeyler anlatabiliyor.
Dünya hareketsiz yaşam tarzı ,hatalı beslenme davranışları ,stres ve yanlış alışveriş alışkanlıkları nedeniyle hızla şişmanlıyor ve giderek obezite artıyor. Gelin bakalım bir market raflarına göz atalım…
LİGHT ÜRÜNLER
Bunlar genelde kalorisi ve yağı azaltılmış ürünler.İçinde şeker yerine tatlandırıcılar ve meyve şekeri (früktoz) kullanılıyor.Bazı ürünlerin üzerindeyse ‘şeker kamışı,elma püresi,esmer şeker vb ile tatlandırılmış ‘ şeklinde ibareler bulunabiliyor.Bunlarında kalorisi ve yağı olduğunu ,porsiyonuna dikkat etmen gerektiğini unutma.
Özellikle bisküvi, kek , çikolata gibi ürünlerin üzerinde light ibaresinin bulunması ,kontrolsüz tüketilmesine neden olabiliyor.Bir önemli bilgide yağ.Alacağın ürün senin için ara öğün alternatifi ise,beş gramdan fazla yağ içermemesine özen göster.Unutma,kadınların günlük 20-25 gram extra yağ alma hakkı var.
ORGANİK ÜRÜNLER
Alacağın ürünlerin paketli ,sertifikalı ve tam tahıllı olduğundan emin ol.Özellikle süt ,yoğurt ve peynir konusunda ,organik olup yağı azaltılmış light ürün olmadığını bil.
LİGHT SÜT VE PEYNİR
Aman DİKKAT !! Özellikle peynir konusunda hassas olmalısın.Tam yağlı ve gurme peynir çeşitlerinin 100 gramı ortalama 35 ila 50 gram arasında doymuş yağ ve oldukça tuz içeriyor.Oysa orta yağlı bir dana eti bile bu kadar hayvansal yağ içermiyor. Artık kaşar ,dil peyniri ,krem peyniri,labne,gouda ve klasik peynirin ,yağı ve tuzu azaltılmış olmasına dikkat edilmesi senin sağlığın için çok daha uygundur.Gelelim süt ürünlerine. Aşırı kiloların var mı ?Evet ise cevabın yarım yağlı veya light ürünleri tercih etmen kilo kontrolün için çok daha avantajlı.Aldığımız yağ miktarımızı ne kadar azaltılsak kilo vermek için için o kadar kolay olacaktır.
KAHVALTILIK TAHIL GEVREKLERİ
Çalışıyor musun ? sabah çok mu erken kalkıyorsun ? Senin için hem pratik ,hem lezzetli ,hem de en fit alternatifler arasındadır.40 gramında beş gramdan fazla yağ içermeyenleri tercih etmelisin.Posadan zengin ,glisemik indeksi düşük ,vitamin ve minerallerden zenginleştirilmiş bu ürünler sayesinde kahvaltı yapmama şansın ortadan kalkmış olacaktır.
LİGHT İÇECEKLER
Dünya da obezitenin bu kadar hızlı artmasının nedenlerinden biriside kontrolsüz içecek tüketimidir.Günde extra tükettiğin bir bardak meyve suyu ,gazlı içecek veya kremalı şekerli bir kahve ile ortalama 150-300 kalori alarak yılda 8 kg yukarı çıkıyor olabilirsin .Bu yüzden light içecekleri tercih etmelisin.
DİYABETİK ÜRÜNLER
Diyabet hastalarına yönelik olan ürünler genel olarak tatlandırıcı kullanılarak hazırlanmış olsa da ,kalori ve yağ içeriği açısından bunlara dikkat etmelisin. Bu ürünlerin zayıflama diyetlerinde kullanılması , kişide TİP 2 diyabet veya insülin direnci olması mümkün.Kullanım miktarı mutlaka diyetisyen önerisi ile diyet içerisinde planlanmalı.

GLUTENSİZ ÜRÜNLER
Çölyak hastası mısın ?Yoksa ‘Glutene karşı hassasiyetin varmış ,o yüzden kilo veremiyormuşum ‘ diyenlerden misin ? Bu ürünler ,tıbbi olarak bir gastroenterolog tarafından tanısı konuş ,glüten alerjisi olan bireyler için özel üretilmiş diyet ürünler.Kısacası senin zayıflamanı sağlayacak ya da şişkinliğini azaltacak ürünler değildir.Ayrıca bunların genel olarak glisemik indeksi yüksektir.Şeker ve yağ açısından zengin ürünlerdir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Fit Bir Bireyin Alışveriş Rehberi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Duygu BİLGİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Duygu BİLGİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Duygu BİLGİN Fotoğraf
Uzm.Dyt.Duygu BİLGİN
İçel (Mersin)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Duygu BİLGİN'in Makaleleri
► Emziren Annenin Beslenme Rehberi Dyt.Gizem ŞEBER
► Mevsimine Göre Sebze Meyve Rehberi PDF Dyt.Ayşegül YILMAZ
► Emziren Anneler İçin Beslenme Rehberi ÇOK OKUNUYOR Dyt.Sabiha ATAÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Fit Bir Bireyin Alışveriş Rehberi' başlığıyla benzeşen toplam 41 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:06
Top