2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Göğüs-Meme Büyütmede Yanlış Bilinen Gerçekler
MAKALE #14824 © Yazan Op.Dr.Gökhan ÖZERDEM | Yayın Mayıs 2015 | 5,602 Okuyucu
- Meme büyütmede ameliyat dışı yöntemler de var

Türk ve Amerika Plastik Cerrahi dernekleri resmi internet sayfalarında meme büyütme tanımını ve kullanılan yöntemleri açıklamışlardır. Amerika Plastik Cerrahi (http://www.plasticsurgery.org/cosmetic-procedures/breast-augmentation.html) sitesinde meme büyütmede bilimsel olarak 2 girişim detaylı anlatılmıştır. Bunlar silikon protez ile ve yağ transferi ile meme büyütmelerdir. Küçük memelerin büyütülmesinde dramatik çözüm sağlayan bilimsel tek yöntem silikon protezle büyütmelerdir. FDA onaylı protezlerin kullanımı ile ömür boyu meme büyüklüğü sağlayabilirsiniz.

Yağ transferi ile büyütme seçeneği uzun yıllardır bilinen bir yoldur. Ancak memelerde küçük (en fazla yarım beden) hacimli büyütme sağlayabilmesi, yüksek kist ve enfeksiyon oranları ile mikro kalsifikasyon oluşumlar ile ilerde meme kanseri ile karışma riski nedeni ile çok nadiren kullanılır. Yağlar tabi ki zamanla vücut tarafından emilecektir. Bu da tekrarını gerektirecektir. Bir çok negatif özelliği ve sonuç olarak tatmin etmemesi nedeni ile nadir hastada ufak simetrilerin düzeltilmesi dışında önermemekteyiz.

Ameliyat dışı yöntemler içinde dolgu maddeleri, kremler, hatta inanılması güç ama ne yazık ki bazı internet sitelerinde hala yazılı, hareket ve masajlar önerildiği görülmektedir.

Dolgu maddelerinin kullanımı şu anda ne FDA tarafından ne de diğer sağlık bakanlık ve/veya örgütleri tarafından onaylanmamıştır. Silikon protez kullanımı üzerine avantajları ispatlanamamış ve ortaya bilimsel bir veri konulamamıştır. Vücut tarafından emildiği için kalıcılığı olmadığı gibi silikon protez gibi de dramatik bir sonuç sağlayamaz. Bilimsel veriler ile avantajları ispatlandığı anda bunu ilk kullananlar yine Plastik ve Estetik cerrahların kendileri olacaktır. Aksi takdirde yılda ortalama 300 bin sayısından fazla silikon ile meme büyütme ameliyatı sadece Amerika’da yapılmazdı.

Özellikle bu dolgu maddelerinin plastik cerrahlar dışındaki branş veya uzman olmayan hekimler arasında kullanılmaya başlandığı dikkate alınırsa durumun vahimliği de ortaya çıkacaktır. Şimdilik uzak durulmasında yarar görmekteyiz. Masaj, ilaç veya hareketler ile ilgili burada yazmaya bile gerek duymuyoruz.

- İstediğim boyutta memelerimi büyütebilirim

Genel anlamda protezin büyüklüğüne kişinin vücut yapısı, kilosu, boyu belirleyicidir. Yaşa ve hamilelik sayısı ve süt verme süresine bağlı olarak meme yapısında ki değişiklikler, memenin bollaşması ve sarkma derecesine bakılarak da ayarlanabilir. Aslında belli sınırlar içinde, ister kas altı ister kas üstü olsun, oluşturulan cep genişliği buraya sığacak silikonun hacmini de belirler. Silikon protezin, özellikle tabanının oluşturulan bu cebe tam olarak oturması ve katlanmaması gereklidir. Bir bayanda 275 cc sığabilirken bir diğer bayanda ise 350 cc rahat yerleştirilebilir ve doğal bir sonuç da verebilir.

- Büyütme sonrası memeler dışa bakar veya çok ayrık dururlar

Her zaman söylediğimiz gibi, her ameliyatın planlaması gibi sonucu da kişiler arası farklılık göstermektedir. Vücut yapısı, derinin kalitesi, memelerin ameliyat öncesi şekli ve her iki meme arasındaki kemik yapının en uzunluğu ameliyat sonrası meme duruşunda belirleyicidir. Sternum dediğimiz bu kemik yapı bazı kişilerde yapısal olarak içe çökük veya dışa doğru bombeli de olabilmektedir. Silikon yerleşimi için oluşturulan cepte bu kemik iç sınırı oluşturarak bizi sınırlamaktadır.

Bunun yanında her meme belli derecede dışa dönüktür. Memeler birbirine bitişik başlamazlar, aralarında bu kemik yapı vardır ve dolayısıyla ayrık dururlar.

- Küçük silikon protez memeleri daha doğal gösterir

Çok küçük veya büyük değil, oluşturulan cebe sığabilecek, yeterli doku tarafından rahatça etrafı kapatılabilecek hacimli silikon protezlerin kullanılması önerilen bir seçimdir. Doğal görünüm insanlar arası göreceli bir kavramdır. Silikon ile meme büyütme ameliyatı sonrası kişiler arası sonuçlar, yine kişiler arası vücut yapı ve oranı farklılıklarından dolayı aynı olmayacaktır.

- Silikon protez kanser yapar

Protez ile meme büyütme ameliyatlarında silikonun kanser yaptığına dair bugüne kadar bir bulgu elde edilememiştir. FDA özellikle bu konuda yıllarca Üniversite Hastanelerinden veri toplamıştır. Nihayet 2006 yılında jel dolu protezlere tekrar onay vermiştir.

- Silikon protez hamilelikte çıkartılmalıdır

Protezlerin anne sütünü engellemediği tespit edildiği için protezli kadınlar da normal bir hamilelik ve emzirme dönemi geçirebilir. Hamilelik nedeniyle silikon protezlerin çıkartılmasına gerek yoktur.

- Silikon protez süt vermeyi engeller

Ameliyat öncesinde bebeğini emzirdiği bilinen hastalar ameliyat sonrasında da bebeklerini emzirebilir. Ameliyat öncesinde bebeğini emziremediği bilinen hastalar ameliyat sonrasında da bebeklerini emziremez. Yani protezlerin bebek emzirmeyle doğrudan bir ilişkisi saptanmamıştır. Silikon protezi olup emzirme gerçekleştiren pek çok hasta mevcuttur.

- Silikonlarım uçakta patlar

Bu olay bir fantezidir aslında. Gerçekle alakası yoktur. Günümüzde kullanılan (bizimde tek kullandığımız) içi jel protezlerin patlama olasılığı yoktur. İçinde yapışkan molekülü olanlarda ise bıçakla kesilse dahi sızdırma olmamaktadır. Ancak protezlerinde değişik kalite olanları mevcuttur; mutlaka size takılan protezin markasını ve modelini biliniz.

- Silikon protezi olanlar mamografi çektiremezler

Meme içinde silikon protez varlığı mamografi ve/veya USG için sorun teşkil etmez. Bu filmleri çekecek ve/veya yorumlayacak olan hekimin ameliyat konusunda bilgilendirilmesi de uygun olacaktır. Şüpheli durumlarda MR çekilebilir.

- Silikon protezlerimi 10 yıl sonra değiştirmem lazım

Günümüzde kullanılan son jenerasyon silikon protezler gayet kalitelidir. Eğer silikon protez deforme olmuyorsa ömür boyu kalabilir. Protezlerin değişik nedenlerle deforme olması ve protezin değiştirilme ihtiyacı çok nadir bir sorundur. Çok uzun vade kullanılması planlanan bu ameliyatın sonucunun bu nedenle doğal sınırlar içinde olması gerekliliğinin önemi bir kez daha ortaya çıkmaktadır. Unutmayın meme dokusunu, hacmini ve ağırlığını taklit eden silikonların büyük tercih edilmesi ilerde derinin incelmesi, ağırlığa bağlı olarak memelerde daha hızlı ve fazla sarkma, hatta omuzlarda ağrı demektir. Bu konuda cerrahınızın tecrübesine ve aldığı olumlu sonuçlara da bakarak dikkat etmeniz önemlidir.

- Ameliyat sonrası memelerim hiç sarkmayacak

Silikon protez yerleştirilen memelerde büyüklük ve bir miktar dikleşme olacaktır. Yaşa ve yer çekimine bağlı olarak memelerdeki görülen deformasyonlar silikon yerleştirilmiş memeler için de geçerlidir. İlerde mastopeksi dediğimiz meme dikleştirme ameliyatı olmanız gerekebilir. Bunun yanında meme dokusunun olmaması nedeni ile doğal ölçüler dışına çıkmama koşulu ile silikon protez ile meme büyütme ameliyatı olmuş memelerde bu ihtiyaç daha az görülmektedir.

- Damla silikon daha doğal görünüm sağlar

Günümüzde artık son nesil protezler kullanılmaktadır. Bunlar koheziv jel (akışkan olmayan, belli şekli koruyabilen) içeren ileri teknoloji ürünü protezlerdir. Yuvarlak, yüksek profilli ve gözyaşı (anatomik) damlası şeklinde iki ayrı biçimde olan protezlerden hangisinin kullanılacağına göğüs yapısının şekli ve beklentilere göre karar verilir. Aralarında en temel fark olarak, yuvarlak proteze kıyasla gözyaşı damlası şeklindeki protezler göğsün üst yarısında daha az dolgunluk sağlarlar. Memede bazı etkenlere bağlı olarak protezin dönmesi ile oluşan şekil bozuklukları en çok damla şekilli protezlerde görülmektedir. Bu nedenle kas altına da konulmazlar.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Göğüs-Meme Büyütmede Yanlış Bilinen Gerçekler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Gökhan ÖZERDEM'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Gökhan ÖZERDEM'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gökhan ÖZERDEM Fotoğraf
Op.Dr.Gökhan ÖZERDEM
Antalya
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Gökhan ÖZERDEM'in Makaleleri
► Meme Büyütmede Gerçekler Op.Dr.Gökhan ÖZERDEM
► Meme (Göğüs) Büyütme Op.Dr.Eser AYDOĞDU
► Meme (Göğüs) Dikleştirme - Mastopeksi Op.Dr.Güncel ÖZTÜRK
► Meme (Göğüs) Küçültme Operasyonu Prof.Op.Dr. Ömer Refik ÖZERDEM
► Göğüs Büyütme Silikon Meme Protezi Prof.Op.Dr. Kutlu SEVİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Göğüs-Meme Büyütmede Yanlış Bilinen Gerçekler' başlığıyla benzeşen toplam 43 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Burun Estetiği Ameliyatı Aralık 2012
► Erkeklerde Estetik Cerrahi Aralık 2012
► Yüz Germe Estetiği Mart 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:00
Top