2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Felç Olan Hastalara Hipnoz
MAKALE #14902 © Yazan Dr.Psk.Mehmet BAŞKAK | Yayın Haziran 2015 | 3,473 Okuyucu
HİPNOZ FELÇLİ HASTALARA UMUT OLUYOR

Hayatın birçok alanında yararlanılan hipnozun tıpta kullanımıyla ilgili yapılan araştırmalar, felçliler için yeni bir umut kapısı oldu.

‘Tıbben yapılabilecek bir şey kalmadı’ denilen hastalar üzerinde yapılan uygulamalar birçok felçli insanın hayatını değiştirebiliyor. Çünkü, bilimsel araştırmalar, felçlilerin tedavisinde hipnotik süreçlerden yardım alınabileceği hipotezini destekliyor.

Hipnoz ve Bilinçaltı Değişim Uzmanı Mehmet Başkak, ABD’de, Harvard Üniversitesi Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi ile Massachusetts General Hospital Athinoula A. Martinos Biyomedikal Görüntüleme Merkezi tarafından gerçekleştirilen önemli araştırmayla ilgili şu bilgileri verdi:

ABD’DE 6 VAKA ÜZERİNDE DENENDİ

“Araştırmanın adı ‘İnme (felç) Sonrasında Hipnozun Rehabilitasyon Amaçlı Kullanımı: 6 Vaka Çalışması.’ Bilimsel araştırma, altı kronik inme hastası denek üzerinde yapılan klinik bir pilot çalışmadan elde edilmiş niteliksel sonuçları içeriyor.

Hipoteze göre, kronik inme hastalarında uygulanacak hipnotik bir prosedür, paretik (kısmi felçli) üst ekstremitenin (üst vücut, eller, kollar) bozulan motor fonksiyonuna katkıda bulunduğu düşünülen öğrenilmiş kullanmamanın tedavisine katkı sağlayacak.

Kullanılan hipnotik prosedür, her deneği zorlayacak motor beceri gerektiren işlerin seçimi, sonra motor beceri gerektiren zorlayıcı işin inme olmadan önce yapılışının zihinde canlandırılmasıyla şu anda yapılışının zihinde canlandırılmasının sırayla gerçekleştirilmesi;

Motor beceri gerektiren zorlayıcı işin şu anki yapılışının zihinde canlandırılması ile aktif-uyanık hipnoz altındaki yapılışının zihinde canlandırılmasının sırayla gerçekleştirilmesi;

Zorlayıcı işin aktif-uyanık hipnoz altında yapılışının zihinde canlandırılmasıyla gerçekten fiziki olarak yapılışının sırayla gerçekleştirilmesini içeriyor.

MOTOR FONKSİYONLARDA DÜZELME GÖZLENDİ

Bu prosedürün ardından, hastaların motor fonksiyonlarda düzelmeler gözlemlendi. Hastaların hareket açıklığında, nesneleri kavrama güçlerinde artış olurken, paretik üst ekstremite spastisitesinde yani üst vücuttaki felçlilik durumunda azalma oldu. Bu prosedür sonunda, denekler tutarlı bir şekilde dış görünüşlerinde düzelme olduğunu, kişisel motivasyonlarının ve paretik uzuvlarıyla ilgili farkındalıklarının arttığını ve paretik uzuvlarıyla motor beceri gerektiren işleri yapmak için daha az çaba harcadıklarını ifade ettiler.

Bu niteliksel gözlemler, inme sonrası öğrenilmiş kullanmamanın tedavisinde hipnotik süreçlerden yardım alınabileceği hipotezini desteklerken bu alanda daha çok araştırma yapılmasına kapı araladı.”

FELÇ KALAN ÖĞRETMEN 45 GÜN SONRA YÜRÜDÜ

Hipnoz Uzmanı Mehmet Başkak, aynı yöntemin Türkiye’de de başarıyla uygulandığını bir vaka üzerinden şöyle anlattı:

“Motosiklet kazasından sonra üst üste geçirdiği beyin ameliyatlarıyla taburcu edilen genç öğretmen A.E.’nin sol tarafı felç olmuştu. Sol yanı kaskatıydı. Bütün tedaviler uygulandıktan sonra taburcu edilen 28 yaşındaki genç öğretmen için “Biz yapabileceğimiz her şeyi yaptık, fizik tedavilere devam edeceksiniz. 2 yılda da düzelebilir, 20 yıl beklemek de gerekebilir” denilmişti.

Fizyoterapistinin bizim çalışmalarımıza gözlemci olarak katılmasını şart koşarak yürütülen hipnoz çalışmasında ayda 8 seans uygulandı. 45 gün sonra sol kolunu %40 hareket ettirebiliyor, adım atıp kendi başına yürüyebiliyor ve sol el parmaklarını kullanabiliyordu. Genç öğretmenin konuşması da anlaşılır düzeye geldi.”

İBRAHİM TATLISES’E DE UYGULANABİLİR

Başkak, psikolojik kökenli felç vakalarında çok daha etkili olabilen hipnozun, kazalar ve dış etkilere bağlı travmalar sonucu oluşan felç vakalarının tedavi süreçlerine de önemli katkılar sağladığını vurguluyor.

Başkak’ın açıklamaları İstanbul ‘da uğradığı silahlı saldırı sonucu sol tarafı felç kalan ve ABD’de tedavi gören ünlü sanatçı İbrahim Tatlıses’in durumunu akla getirdi.

Başkak, bir soru üzerine Tatlıses’in durumu ile ilgili yaptığı açıklamada, Tatlıses’in tedavisini yürüten doktorlara da danışılarak hipnoz uzmanlarından destek almasının elbette fayda sağlayabileceğini söyledi.

18’İNCİ YÜZYIL’DAN BERİ UYGULANIYOR

Başkak, 18’inci Yüzyıl’dan beri uygulanan yöntem hakkında şu bilgileri verdi:

“18’inci Yüzyıl’da Anton Mesmer’in manyetik pas temelli hipnoz yaklaşımlarıyla felçli hastalarda çok ciddi olumlu sonuçlar alındığı biliniyor. İlerleyen zamanlarda hipnozla ilgili yeni keşifler ve bilinçaltı süreçlere tesir etme imkanlarıyla günümüzde tedaviye rağmen felçli hali devam eden hastalarda hipnoz desteğiyle çok şaşırtıcı sonuçlar alınabiliyor.

Felçli hastalarda genellikle moral motivasyon düşüktür. Çakılı kalmanın sıkıntısı birçok depresif duyguyu körüklemekte ve hastaları bir çökkünlük içerisine sürükleyebilmektedir. Öncelikle kişilerdeki bu çökkünlük hali hipnoterapi ile bertaraf edilmeye çalışılır ve en nihayetinde bilinçaltı düzeyde sinir sisteminin etkinleştirilmesine yönelik çalışmalarla felçli uzuvlara bilinçaltı düzeyde hükmedebilme amacı hedeflenir.

Hipnozla yürütülen bu zihinsel çalışmalar ve felçlilerde hipnozun uygulanması için temel koşul kişi ile hipnoz uzmanının iletişim kurabilmesidir. İletişim kurabilecek düzeyde olan her türlü felç vakasında hipnozun psikolojik ve fiziksel iyilik durumuna etki etme şansı daima denenmeye değer düzeydedir.”

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Felç Olan Hastalara Hipnoz" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Psk.Mehmet BAŞKAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Psk.Mehmet BAŞKAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mehmet BAŞKAK Fotoğraf
Dr.Psk.Mehmet BAŞKAK
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Doktor Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Mehmet BAŞKAK'ın Yazıları
► Hipnoz Psk.Şahin UÇAR
► Hipnoz Psk.Murat BİLİM
► Hipnoz Nedir? Psk.Aysel İnciler BİRTÜRK
► Cin Çarpması mı Hipnoz mu? Dr.Psk.Mehmet BAŞKAK
► Hipnoz Nedir? Psk.Alpaslan KESKİN
► Hipnoz ve Biliçdışı Psk.Erdim Hasip HAKVERİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Felç Olan Hastalara Hipnoz' başlığıyla benzeşen toplam 46 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Hipnoz /Gerçeğe Uyanmak Haziran 2015
► Hipnozla Zayıflamak Haziran 2015
► Mevlana Paranoyası Haziran 2015
► Bonzaiye Karşı Hipnoz Haziran 2015
◊ Reklamların Hipnoz Etkisi Haziran 2015
◊ Hipnoz ve Siyasal Hipnoz Haziran 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:31
Top