2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinismus Olduğumu Nasıl Anlarım?
MAKALE #14917 © Yazan Dr.Yasemin YILDIZ | Yayın Haziran 2015 | 5,155 Okuyucu
Çiftler, cinsel ilişkiye giremediklerinde bu problemin geçici olduğunu düşünüp ilişkiyi her defasında ertelerler. Özellikle yeni evli çiftler, düğünün vermiş olduğu sıkıntı ve stresi bahane ederek strestendir diye düşünebilmektedirler.

Vajinismus ile cinsel isteksizliği birbirine karıştırmamak gerekir. Vajinismus; cinsel istek oluşsada da vajina kaslarının istemsiz bir şekilde kasılması durumudur. Bu kasılma da beraberinde cinsel ilişkiyi imkansız kılmaktadır.

Aşağıda maddeler halinde verdiğimiz durumları kendi durumunuz ile karşılaştırarak vajinismus olup olmadığınızı anlamanıza yardımcı olabilir.

- Erkek cinsel organının vajinaya girmesinin imkansız olduğunu düşünüyorsanız
- Erkek cinsel organın vajinaya girişi sırasında büyük bir acı hissedeceğinizi düşünüyorsanız
- Vajinal tampon veya fitil kullanmakta zorlanıyorsanız
- Jinekolojik muayene yaptırmaktan çekiniyor ve istemsiz bir şekilde zorluk çıkarıyorsanız
- Cinsel ilişki öncesi bacaklarda, bel kısımlarında istemsiz kasılmalar ve gerilmeler oluyorsa
- Partneriniz ilişkiye girmek istediği halde korku ve kaygı duyduğunuz için ilişkiye girmekten kaçınıyorsanız
- Geçmişinizde, herhangi bir cinsel rahatsızlık geçirdiyseniz (idrar yolu enfeksiyonu, mantar, cinsel yolla bulaşan hastalıklar vs.)
- Geçmişinizde cinsellikle ilgili sizi travmaya sürükleyecek bir olay geçirdiyseniz (tecavüz, taciz, kürtaj)

Ülkemizde cinsellik halen ciddi bir tabudur ve cinsel eğitim hala verilmemektedir. Bu nedenle genç kızlar doğruyu ve yanlışı bilememekte kulaktan dolma yanlış ve yetersiz bilgiler alarak ilk cinsel ilişkiyi çok korkutucu, ürkütücü hatta dayanılmaz bir ağrı ve acı verecek bir deneyim gibi algılamaktadırlar.

İlk cinsel ilişkide kızlık zarının açılması sırasında çok fazla ağrı ve acı çekeceklerine, aşırı kanama olacağına, vajinanın parçalanacağına, bayılıp fenalaşacaklarına, hastanelik olacaklarına, hatta öleceklerine, penisin vajina içine girip tekrar çıkmayacağına ve kilitlenip kalacağına inanmaktadırlar. Evli çiftler ilk gece ilişkiye girememe tablosu ile karşılaşırlar.

Bu abartılı ve yanlış bilgiler vajinismusun bir nedeni olduğu gibi, çözüme giden yolda da en büyük engellerden birini oluşturmaktadır. Ama sebep her ne olursa olsun cinsel ilişkiye girememe hastalığı olan vajinismusun %100 tedavisi olduğu bilinmelidir.

Çünkü cinsellik beyinde başlar. Beyin, en önemli ve en büyük cinsel organdır. Kişi beynini doğru kullanırsa sağlıklı ve mutlu bir cinsel yaşamı olur, cinsel bilgisizlik nedeniyle yanlış kullanırsa da vajinismus (vajinusmus) olur.

Ülkemizde çok görülen vajinismus boşanmayla sonuçlanabilecek kadar ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Yapılan araştırmalara göre ülkemizde her on kadından biri vajinismus sorunu ile karşılaşmaktadır. Vajinismus, vajina girişini çevreleyen kasların istemdışı olarak kasılarak cinsel birleşmenin acılı olması ya da birleşmenin gerçekleşememesidir.

Vajinismusun altındaki patolojinin, vajinanın dış üçte birindeki kaslarda tekrarlayan ya da sürekli, istem dışı kas spazmları olduğu kanıtlanmıştır. Vajinismus birleşme ile ilgili stres ve korku sonucu oluşan bir koruma refleksidir. Strese karşılık doğal bir cevaptır ve bu durum ‘savaş ya da kaç’ prensibi olarak da bilinir.

Ve ne yazık ki günümüzde pek çok çift sorunun tedavisi olan bir hastalık olduğundan habersizdir. Evliliğin ilk gecesinden itibaren ortaya çıkan bu tabloda çoğunlukla çiftler bunun geçici, zamanla kendiliğinden geçecek bir durum olduğu yanılgısına kapılmaktadır. Evliliğin temel taşlarından olan cinsellik, vajinismus nedeniyle ertelenmesi ve kaçınılması gereken bir sorun haline dönüşmektedir. Cinsel hayattaki bu eksiklik yıllar geçtikçe evlilik kurumuna ciddi zararlar veren bir yaraya dönüşmektedir. cinsellik gibi insan fizyolojisi ve aile içi bağlarda önemli bir role sahip doğal bir sürecin yaşanamaması psikolojik sorunlarla beraber aile içi sosyal sorunlara da neden olabilmektedir. Evlilikteki bu sorun; çiftler arasındaki iletişimin ve yakınlığın kaybolmasına neden olmaktadır. Cinsel ilişki, çiftleri birbirine bağlar. Cinsel yakınlık olunca da hayatın diğer alanlarındaki paylaşımlar artar.

Vajinismus hastalığında kadınlar aslında temelde bir suçluluk ve utanç kısır döngüsü içindedirler. Bu kadınlar için cinsel ilişkiye girmek, çocukluktan itibaren oluşturulmuş olan bilinçaltı düzeyde anne - babasına ihanet etmek, artık onların saf ve masum kızları olmamak anlamına geldiğinden utanca neden olmaktadır. Diğer yandan, bilinç boyutunda vajinismus durumu eşi tarafından yargılanmasına yol açtığından, eşine karşı görevini yerine getirememe düşüncesi ile suçluluk yaratmaktadır.Dolayısıyla vajinismus hastası kadın, utanç - suçluluk duyguları içinde bocalar.

Vajinismussuz bir hayat dileriz...
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vajinismus Olduğumu Nasıl Anlarım?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Yasemin YILDIZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Yasemin YILDIZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yasemin YILDIZ Fotoğraf
Dr.Yasemin YILDIZ
Ankara
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Yasemin YILDIZ'ın Makaleleri
► Vajinismus Tedavisi Nasıl Yapılır? Doç.Op.Dr.Nermin KÖŞÜŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Vajinismus Olduğumu Nasıl Anlarım?' başlığıyla benzeşen toplam 76 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:20
Top