2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Fonksiyonel Besinler ve Anti-Aging
MAKALE #14929 © Yazan Dyt.Görkem MERCAN | Yayın Haziran 2015 | 3,757 Okuyucu
Beslenme biliminin gelişmesiyle diyetin daha sağlıklı hayat sürmemizi sağladığını görmekteyiz.Doğru besin seçimi birçok hastalıktan korumakta,yenilenmelerine olanak sağlamaktadır.Sağlığımızda olumlu etkiler bırakan bu besinlere fonksiyonel besin denir.

Antioksidanlar,serbest radikallerin neden olduğu hücre hasarının yaşlanma sürecinde ve hastalıkların seyrinde önemli bir rol oynamaktadır.Antioksidanlar serbest radikal hasarına karşı ilk savunma hattıdır ve sağlığın korunması açısından kritiktir.Serbest radikallere ne kadar maruz kalınırsa antioksidan ihtiyacı da o kadar artacaktır.Serbest radikallerin etkileri zaman içerisinde erken yaşlılık,atardamar- kalp rahatsızlıkları,kireçlenme ve kanser gibi sonuçlanabilir.Kirli hava,hastalık,sigara ve stres serbest radikallere maruz kalma oranını arttıran dış faktörlerdir.Hücreleri, reaktif oksijen türlerine karşı korumak için karmaşık bir antioksidan işlemi gerçekleşmektedir.Bu sistem serbest radikalleri etkisiz hale getirmek için iç kaynaklı mekanizmalar geliştirmiş bileşik gruplardır.

Bitkisel ve hayvansal olmak üzere iki grup fonksiyonel besin vardır.

Bitkilerde bulunan karotenoidler,antioksidan vitaminler,fenolik bileşikler hastalıkların azalmasında önemli rol oynar.Bitkisel fonksiyonel besinler yani fitokimyasallar birçok besinde doğal olarak bulunmaktadır.Karotenoidlerden olan likopen; prostat,meme,sindirim sistemi,mesane,deri kanserini antioksidan özelliğiyle azaltmaktadır.Brokoli,lahana,karnabahar gibi besinlerdeki indol,siyoniyat gibi fitokimyasallar hücresel DNA zedelenmesini baskılayan veya etkisini yok eden enzimler üretir.Soğan ve sarımsaktaki allilik sülfatlar karsinojenlerin atımını artırır ve mide kanseri riskini azaltır.Soğan,sarımsak ve pırasa gibi sebzelerde selenyumda bulunmaktadır.Selenyumda antioksidanların yapısına katılmaktadır.İyi bir antioksidan olan kuarsetin soğanda azımsanmayacak kadar çok bulunur. Polifenolik bileşik gurplarından olan flavonoidler meyve,sebze,çay ve şarapta bulunmaktadır.Kuvvetli bir hücre yenileyici olan flavonoidler,enzim aktivite düzenlemeleri,serbest radikal yakalama özellikleriyle önemlidirler.Düzenli flavonoid alımı 24 yıllık izlem sonunda akciğer kanserini %50 azalttığı gözlenmiştir. Polifenollerden zengin çikolata LDL’nin oksidasyonunu azaltan flavonoid içerir.E vitaminin izomeri olan alfa-tokoferol düşük yoğunlukta lipoproteinlerdeki yağları oksidasyondan korur.

Antioksidanların, aterosklerozun önlenmesinde oldukça etkilidir.Okside LDL-kolesterol ,makrofajlar tarafından alınır,kolesterol esteri biriktirilir ve makrofaj aterosklerozu oluşturur.LDL-kolestrol ile birlikte diyetle alınan antioksidanlar kolestrolün oksidasyonunu önler.Soyada bulunan izoflavonoidler kolestrolü düşürmektedir.Japonyada yapılan bir araştırmada flavonoid tüketiminin artmasıyla koroner kalp hastalığı arasında ters orantı olduğunu ortaya koymuştur.Yine yapılan başka bir araştırmada bol miktarda kırmızı şarap tüketen bireylerin düzenli tüketmeyen bireylere göre yağ oranı fazla olsa da kalp hastalığı riski daha düşük bulunmuştur.

Hayvansal kaynaklı fonksiyonel besinlere baktığımızda en önemlilerinin; somon,ton,uskumru ve sardalya gibi balıklarda bulunan omega-3 yağ asitidir.En önemlileri EPA ve DHA’dır.Yeni doku oluşumunda ve hücresel immün yanıt kontrolünde etkilidir.

Antioksidanlardan zengin olan besinler ‘oksijen radikali emme kapasitesi’ (ORAC) yüksek olan besinler olarak da adlandırılmaktadır.Yapılan araştırmalara göre yaklaşık olarak 3000-5000 ORAC değerine sahip yiyecek alındığında antioksidan bedenin kapasitesinin güçlenebileceği ve serbest radikal hasarından yeterince korunulabileceği belirtilmektedir.

Diyetisyen Görkem MERCAN
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Fonksiyonel Besinler ve Anti-Aging" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Görkem MERCAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Görkem MERCAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Görkem MERCAN Fotoğraf
Dyt.Görkem MERCAN
Yurtdışı (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi106 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Görkem MERCAN'ın Makaleleri
► Anti-Aging Beslenme Dyt.Nevra DEMİREL
► Anti-Aging Beslenme Dyt.Aylin SAYAN
► Fonksiyonel Besinler ve Sağlık Dyt.Yunus Emre UZUN
► Fonksiyonel Besinler ve Sağlığa Olası Etkileri Dyt.Refiye Yağmur ELMASTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Fonksiyonel Besinler ve Anti-Aging' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ramazan Ayında Beslenme Haziran 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:03
Top