2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ramazan Ayında Neden Daha Çok Kilo Alınır?
MAKALE #14932 © Yazan Dyt.Hatice KARSLIOĞLU | Yayın Haziran 2015 | 9,254 Okuyucu
Ramazan Ayında Neden Daha Çok Kilo Alınır?

Ramazan ayında en çok yaşanılan sorunlardan bir tanesi aşırı kilo alımıdır.Ramazan ayında normal diğer aylara göre daha fazla kilo alınır.Bunun en büyük sebeplerinden birisi gece yemektir.15 saat gibi uzun bir açlıktan sonra iftar saatinde yemek miktarı normalden daha fazla artmaktadır.Düşünün kahvaltı,öğle ve akşam yemeğinin hepsini sadece bir öğünde alıyoruz ve arkasından gece yenilen tatlılar,meyve suyu,sahurda yapılan hamur işleri ile birlikte kişi bir günde 1800-2300 arası bir kalori alması gerekirken sadece 5 saat lik bir zaman dilinde alınan kalori miktarı 2500-4000 arasında artıyor.Bütün gün aç dolaşıp bir de gün içerisinde çalışıldığında eve halsiz,bitkin gelindiği için bu kadar yemek yemenin hak ettiğini düşünüyor insanlar.Oysa vücut böyle düşünmüyor.Gün boyu aç kalınca o hemen sisteminin değiştiriyor ve tasarrufa geçiyor ve kemerleri sıkıyor yani metabolizma hızını yavaşlatıyor ve gün içerisinde aç kaldığı süreci telafi etmek için gece yenilen besinlerden bir kısmını harcıyor diğer kısmını kendini korumak için yağ olarak depolanıyor.Ramazan ayında oruç tutan kişilerin bazal metabolizma hızları %20 oranında düşüyor.Ayrıca kişi aç kaldığı için ramazan ayında enerjisi düşüyor ve minumum hareket ediyor bu da zorunlu olduğu aktivileri yapıyor.Razaman süresince kişilerin aktivitesi %50 oranında düşüyor.Bu demek ki Razaman ayında normal diğer aylardan daha az çalışan bir vücuda sahip oluyoruz.Bu da bize ayın sonunda fazlaca alınan kilolar miras kalınıyor.

Peki bu durumu tersine çevirebilirmiyiz.Ramazan ayında daha dengeli beslenerek kilo almadan bu ayı geçirebilmek mümkün mü?Tabiki mümkün bunun için yapacağınız ufak değişiklikler hem metabolizmayı yavaşlatmanıza izin vermeyecek hem de gün içerisnde halsiz,bitkin,mutsuz bir gün geçirmeyeceksiniz.Hem işinizde veriminiz düşmeyecek hem de kilo almayacaksınız.Peki bunun için neler yapılması gerekir?


  • İftar saatinde aşırı açlık ile mücadele etmek için önce hurma ile kan şekerimizi yükseltmek ile başlayabiliriz.Diğer taraftan sıvı ihtiyacını karşılamak için meyve suyu,gazoz gibi kalori bombası içecekler yerine o kalori olan su ile orucumuzu açalım.


  • İftar saatinde sofralardan eksik etmeyeceğimiz yoğurt yada cacık hem düşük kalori hem hazmı kolay hem de kan şekerimizi dengeleyerek tok kalmamızı sağlayacak.


  • İftar sofralarımız da salata özellikle yaz mevsimi için çok uygun ancak yağsız değil rahatlıkla yağlı tüketebilirsiniz.Yanında zeytinyağlı sebze yemeği sizin daha düşük kalori almanızı sağlayacak ve iştahınızı kapatacak.


  • İftar saatinde proteini alımı çok önemli.Et,tavuk,kıyma gibi hayvansal kaynaklı besinler protein yönünden zengindir.Midede uzun süre kaldığı için tok tutar.Aynı zamanda karbonhidrat içermediğinden dolayı kan şekerinin yükselmesine engel olur.Ancak dikkat edilmesi gereken önemli bir husus hiçbir besin serbest değildir.Fazla miktarda alınan her besin sağlığa zararlıdır.Bunun için porsiyon miktarlarına dikkat edilmelidir.


  • Kurubaklagilller ülkemizin en değerli besin kaynaklarıdır.Yararları saymak ile bitmez heleki iftar sofralarında zeytinyağlı barbunya,tavuklu kurufasülye,kırmızı mercimek çorba,etli nohut sofralarınızdan eksik etmeyin en az haftada 2 gün muhakkak pişirin.Kan şekerini yavaş yükseltir,tok tutar ve kabızlığı engeller ve düşük kaloridir.


  • Ramazan da da ara öğün yine atlamanızı istemiyoruz.Özellikle yemek yedikten 2 saat sonra acıkmalar başlar.Bunun için en uygun besin süt ve yanında meyve ile bu saati daha rahat geçirebilirsiniz.


  • Sahur en önemli atlanılmaması gereken vakittir.Peki bu saatte ne yemeliyiz.Yumurtalı menemen,ayran yanında tam buğday ekmek,kıymalı fasülye kavurması,domates,salatalık ve peynir ile sizi gün boyu zinde tutatacak bir kahvaltı menüsü.Tabiki buradaki öneriler kişinin yaşı,kilosu,boyu,cinsiyeti ve hastalıklarına göre verilen öneriler değil bu yüzden size özel beslenmeyi diyetisyeninize danışarak uygun dengeli bir beslenme programı tercih etmelisiniz.




  • RAMAZAN NASIL BESLENELİM?


    • İftarda, boş mideye birden yüklenilmemelidir.Uzun açlıktan sonra kan şekeri düşer bu yüzden önce orucunuzu hurma ile açın ki şekeriniz normal seviyeye yükselsin ve hafif bir yemek olan çorba ve 1 dilim ekmekle devam edin ve biraz ara verdikten sonra ızgara,fırında,haşlama olarak hazırlanmış köfte, tavuk etli dolmalar,sarmalar,etli kurufasülye gibi protein değeri yüksek besinler ile devam edilmelidir.Yanında yazın bol ve ucuz olan zeytinyağlı bir sebze yemeği ve salatayla tamamlayabilirsiniz.
    • Sahurda ve iftarda sıvı alımı çok önemlidir, iftardan sahura kadar olan saat aralığında azar azar sık sık su tüketilmeli, mideyi dinlendiren, hazmı kolaylaştıran ıhlamur, nane, rezene, papatya gibi bitki çayları gibi içecekler içmelisiniz. Yine sahurda ayran tüketmek de hem doyurucu hem de sıvı alımına yardımcı olduğu için doğru bir seçimdir.
    • İftar ile sahur arasında küçük ara öğünler eklenmeli, böylece hem bir defada fazla miktarda yemenin vereceği olumsuzluklar engellenmeli hem de yavaşlayan metabolizmaya destek olunmalıdır.Bunlar;ceviz,badem,fıstık,fındık,leblebi,kuru kayısı,kuru erik gibi kuruyemişler tercih edebilirsiniz.
    • Özellikle kızartmalardan, hamur işlerinden, aşırı şeker ve yağ içeren besinlerden, şerbetli tatlılardan, çok tuzlu veya baharatlı yemeklerden, sucuk, sosis, pastırma gibi şarküteri ürünlerinden, bal/kaymaktan ve gazlı içeceklerden uzak durulması, gece oluşabilecek hazımsızlıklardan, mide yanmalarından, reflüden ayrıca kilo alma problemlerinden koruyacaktır.
    • Kan şekerini hızla yükselten besinler yerine posa miktarı fazla olan besinler kepekli ekmek, çok tahıllı ekmek, çavdar ekmeği, bulgur,yarma,nohut,kurufasülye,barbunya,yeşil mercimek tokluk hissi sağladığı için tercih edilmelidir.
    • Ramazan da en az tüketilen besin sebze ve meyvelerdir.Sebze vücudun bu dönemde artan vitamin ve mineral ihtiyacının karşılar aynı zamanda kabızlığı engeller ve tok tutar.Meyve ise şeker ihtiyacını giderir ve kan şekerinin hızlı yükselmesini engeller ve kişinin aşırı tatlıya yönelmesini önler.Önerilen meyveler erik,şeftali,kayısı,yenidünya gibi meyvelerdir.Yazın en güzel meyvesi vazgeçilmeyen karpuz da sorflardan eksik etmeyelim ancak karpuzu su ihtiyacı yerine kullanmayın.
    • Besinlerin çok sıcak servis edilmemesi de bir diğer önemli kuraldır. Kahvaltılıklardan sonra servis edilen sıcacık çorbalar mide rahatsızlıklarına neden olabilir, gaz yapıcı etki gösterebilir. Bunun önüne geçmek için ise yemekleri ılık/sıcak arası servis etek ve mümkün olduğunca bolca çiğnemek önerilir.
    • Yaz döneminde en çok sık karşılaştığımız hastalıklarından birisi de ishaldir.Bağışıklık sistemi uzun açlıklarda daha çok zayıflar ve enfeksiyon hastalıklara karşı yakalanma riski artar.Bu yüzden ramazan süresince bağışıklık sistemini güçlü tutmak için yoğurt yada cacık ve salata özelikkle sofralardan eksik edilmemelidir.
    • Sahur vakti ramazan da en önemli yemek saatidir.15 saat gibi uzun bir açlık ile başedebilmek için sahurda ne bulursanız yemeniz doğru değildir.Sahur saatinde kaliteli besinler ve uzun açlığı sürdürebilecek besinler yenilmelidir.Sahur da daha çok önerdiğimiz besinler kaliteli protein olan yumurta yanında peynir ve muhakkak tahıl alınması gerekir.Ekmekten asla vazgeçmeyin.Özelikle pide fırından mis gibi kokusu ile sofralarımızın en güzel besin kaynağıdır eğer şeker,tansiyon,insülin direnci,polikistikover gibi bir rahatsızlığınız yoksa rahatlıkla tercih edebilirsiniz.Ancak varsa pide yerine tam buğday ekmek tercih etmelisiniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ramazan Ayında Neden Daha Çok Kilo Alınır?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Hatice KARSLIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Hatice KARSLIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Hatice KARSLIOĞLU'nun Makaleleri
► Ramazan Ayında Kilo Vermek Dyt.Yeşim İŞGÜZAR
► Kilo Nasıl Alınır? Dyt.Perihan KOCA ÇELİKDELEN
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Melike ÖZDEN
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Görkem MERCAN
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Dilan DALGIÇ
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Erinç KUTLU
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Ezgi TOPTAŞ BIYIKLI
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Gamze KAÇAR BOZKURT
► Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Ramazan Ayında Neden Daha Çok Kilo Alınır?' başlığıyla benzeşen toplam 40 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► D Vitamini ve Obezite Kasım 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:45
Top