2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evet, Hayat Zor!
MAKALE #14943 © Yazan Uzm.Psk.Gonca RASLAYAN | Yayın Haziran 2015 | 4,873 Okuyucu
Hayat... Sürprizlerle dolu çoğu zaman. Ne zaman ne yapacağı bilinmiyor. Bizi üzecek mi sevindirecek mi bilmiyoruz. Gelecek iyi mi olacak kötü mü bilmiyoruz. Bir bakıyoruz “Ne güzel şey yaşamak” cümleleri uçuşuyor havada, bir bakıyoruz “Hayat çok zor, dayanamıyorum” deniyor. Öylece durup bekliyoruz bazen, ne olacağını bilmeden, elimizden hiçbir şey gelmeden. Ama bir şeyi biliyoruz hepimiz, hep üst üste gelecek. Tam bitti derken bir yenisi başlayacak. Yeni uğraşlar, yeni sıkıntılar, yeni dertler çıkacak karşımıza.
Sıkıntılarla baş etme çabaları, işleri yoluna koyma uğraşları, inişler, çıkışlar... Mutluluk sarhoşluğu, karamsarlık, kararsızlık, endişe, korku… Tüm bu durumlar ve duygular normal aslında. Çünkü hepsi insana dair, hepsi insanla var.
Öyle bir an geliyor ve her şey o kadar üst üste geliyor ki zorluklar, hangi yöne bakacağını, kime döneceğini şaşırıyor insan. Bazen bir el bulamıyor tutacak, bazen bir ses duyamıyor konuşacak. Yalnız ve biçare hissediyor kendini. Aslında asıl madeni göremiyor. Kendini, kendi gücünü fark edemiyor. Bir dönse içine, bir baksa içindeki güce, başka hiç bir şeye ihtiyacı olmayacak ama... Bazen yapamıyor insan. O gücü bulamıyor kendine. Eline kürek alıp bir kamyon kumu boca edemiyor inişli çıkışlı yollara, düzleyemiyor yolları. Olduğu gibi yürüyor, yürümeye çalışıyor. Tökezliyor, düşeyazıyor, düşüyor, kalkmaya çalışıyor, yerde kalıyor ve bazen de kalkıyor. Durmaksızın bir mücadele ile devam ediyor hayat yolunda yürümeye. Kimi zaman zor, kimi zaman imkansızmış gibi geliyor.
Yol bitmeyecek ya da biri gelip asfalt dökmeyecek çoğu zaman. Biz öğreneceğiz nasıl yürüneceğini, nasıl yürümemiz gerektiğini. Tümseklere, çukurlara rağmen nasıl ayakta duracağımızı, vücudumuzun kontrolünü nasıl sağlayacağımızı biz bileceğiz ve biz yürüyeceğiz. İçimizdeki güçle birlik olup, karşısına dikileceğiz her şeyin.
Bazen çok takılıyoruz sebeplere. Nedenini - niçinini çok sorguluyoruz. Bu sorgulama içinde dönüp duruyoruz. Ne bir adım ileri gidebiliyoruz ne de durumu değiştirebiliyoruz. Sebebi bulmak işe yaramıyor kimi zaman, bulamamak daha da karmaşık hale getiriyor durumları. Başka bir şey yapılmalı belki de. Başka tarafa bakılmalı, odak noktasını değiştirmeli. Ne zaman ki önümüze bakmaya başlıyoruz, o zaman bir yol görünüyor. Ve çoğu zaman çözüm yoluna ilk adım atılmış oluyor.
Yok edin demiyorum, şimdilik kaldırıp bir köşeye koyun şu nedenleri - niçinleri. Gerekirse sonra yine alıp bakarsınız ama şimdi değil. Burada ve şimdiye odaklanmak önemli olan. “Burada neler oluyor ve şimdi ne hissediyorum” a odaklanın. Neler yapabileceğinize odaklanın. Nasıl hissettiğinize odaklanın. Bu duyguyu içinizde isteyip istemediğinize karar verin. Eğer o duygunun kalmasını istemiyorsanız değiştirmeye çalışın. Bunu başarabileceğinize inanın. Ve adım atın. Nasıl mı?
Size problem olarak görünen, çözülmesini istediğiniz durumları sıralayın.
Önce hangisini çözmek istediğinize, hangisinden başlamak istediğinize karar verin.
Sizi sorunun çözümüne ulaştıracak adımları bulun. İçinde bulunduğunuz durumun çözülmesi için neler yapılması gerekiyor buna karar verin. Her adımda küçük hedefleriniz olsun. Hangi adımları atarsanız amacınıza ulaşırsınız, bunları belirleyin.
Belirlediğiniz hedefleri sırayla uygulamaya başlayın. Biri bitince, diğeri, sonra bir diğeri.
Biliyorum, Söylemek çok kolay. Hayatın pratiği ve teorisi arasındaki fark işte tam olarak bu. Teoride çok iyiyiz ama pratik biraz zorluyor. Ama imkansız değil. Bir zaman sonra dönüp baktığımızda hep aynı şeyi söylemiyor muyuz?
İşte hayat böyledir deniyor
Zaman her şeyi siliyor.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Evet, Hayat Zor!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Gonca RASLAYAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Gonca RASLAYAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gonca RASLAYAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Gonca RASLAYAN
Balıkesir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi17 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Gonca RASLAYAN'ın Makaleleri
► Psikoloji ve Hayat Berk OMAY
► Teknolojik Hayat ve Psikoloji Psk.Dnş.Muhittin DAR
► Acı Hayat Hikayeleri ve Psikoterapi Psk.Hande PEHLİVAN
► Yollardan Bir Yol: “hayat Yolu” Psk.Ayşenur KARAKÜLAH
► Borderline Gözünden Hayat Psk.Emine SOYBAY
► Evrenin Hediyesi : Hayat! Psk.Serap DUYGULU
► Hayat Süreçtir, Ölüm Sonuç Psk.Esra ERDOĞAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Evet, Hayat Zor!' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Uyku Bozuklukları Kasım 2015
► Çocuklarda Korku Eylül 2015
► Sosyal Fobi Eylül 2015
► Panik Bozukluk Eylül 2015
► Eyvah Yine mi Sınav! Eylül 2015
► Ah Şu Ergenlik Eylül 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:47
Top