2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bebeğimi Ne Zaman Memeden Kesmeliyim?
MAKALE #14944 © Yazan Uzm.Sibel ÖZDEMİR | Yayın Haziran 2015 | 3,857 Okuyucu
Annelerimizin en çok sorduğu sorulardan biri olarak karşıma çıkıyor.
Gerçekten bu zorlu süreci nasıl atlatmalıyız.?

Bir annenin bebeğini sütten kesmeye veya azaltmaya gönlü hiç razı değildir. Ancak belli bir süre sonra bebeğiniz için emzirseniz de bebeğinize bir faydası olmayacaktır. Sadece bir anne olarak siz mutlu olacaksınız..
Peki bu kritik dönem ne zaman başlar?
2 yaştan sonra verilen anne sütünün bebeğinize çok faydası yoktur. Bu nedenle daha küçük bebekleri olan annelerimiz bunun planını yavaş yavaş yapabilirler.

0-1 yaş bebeklere sahip anneler :
Eğer çalışan bir anne iseniz çalışma hayatına geçmeden önce bebeğinizi biberon ile tanıştırabilirsiniz. Örneğin gün içinde bir kere biberon vererek, akşam emzirme yapabilirisiniz. Böylece siz işteyken bebeğiniz daha rahat ve güvende olacaktır. Zamanla bu rutine alışacaktır. Evde olan bir anne iseniz; yine aynı uygulamayı yapabilirsiniz. Bebeğinizin aç olduğu zaman biberon denemesi yaparsanız daha iyi sonuç alabilirsiniz.
“Bebeğim biberon almıyor” ilk başta böyle bir sorunla karşılaşmanız çok normaldir. Piyasada yer alan meme ucuna benzer biberon başlıkları var. Bunlardan aldığınız zaman yine aynı sorunla karşılaşabilirsiniz. Size önerim biberon başlıklarından en uygun olanını deneme-yanılma ile bulmanızdır. Bunun dışında biberon almamakta direniyorsa 8.aydan itibaren bardakla az az içme denemeleri yapabilirsiniz..
Çocuğunuz bir anda öfkelenebilir!! hemen panik olmayın azar azar başlayıp alıştıkça yavaş yavaş ölçü arttırın. Bunları yaparken ısrarcı ve zorlayıcı tutumlardan uzak kalınız. Denediniz olmadı gün içinde bir kez daha deneyebilirsiniz.

"Biberon kullanmak vermek istemiyorum" diyorsanız "alıştırma bardakları" da sizin işinizi kolaylaştırabilir. 1 yaştan itibaren alıştırma bardağı ile tanıştırabilirsiniz. Bebeğinize uygun olan bir başlık seçmeniz gerekebilir. Çünkü bu bardakların bazıları pipetli olabiliyor. Bebeğiniz pipet kullanarak sıvı içmesini bilmiyorsa pipetli bardaklar işinizi zorlaştırabilir. Kalın uçlu çekmesi kolay olan bardaklar daha doğru bir tercih olacaktır.

Püf Nokta!!!
Bebeğinizi sadece anne sütü ile besliyorsanız 6.aydan sonra kaşıkla su verme, 7.aydan sonra da bardaktan bir yudum bile olsa sıvı içmesi hem bebeğinizin ek gıdalara geçişini kolaylaştıracaktır hem de emzirmeyi bırakmaya karar verdiğiniz sürece yardımcı olacaktır.

1-2 yaş bebeklere sahip anneler:
Bu yaş aralığında çocuğunuz biberona hala geçmediyse biberon alıştırmaları yapınız. Eğer almak istemiyorsa bardakla içirmeyi deneyebilirsiniz. 1 yaşına girmiş çocuklar yetişkinler gibi beslenebilirler. Sadece dikkat edilmesi gereken sağlıklı yemeklerin tercih edilmesidir. Ayrıca bir yaşından itibaren inek sütüne geçiş de yavaş yavaş yapılmalıdır. Çocuğunuz ne kadar çok besinle karşılaşırsa çeşitli besinleri yiyebilme alışkanlığı edinecektir. Bu nedenle farklı besinlere yer vermeniz önerilmektedir. Bu durum iki yaşından sonra emzirmeyi bırakmanızda ve yerine başka yerler koyabilmenizde size yardımcı olacaktır.
Biberonla beslenmeye alışanlar ortalama 2 yaşından sonra kendiliğinden vazgeçtiği görülür. Eğer vazgeçmiyorsa burada anne-babanın tutumları öne çıkmaktadır. Bu noktada en çok yapılan yanlışlardan biri uzun süre emzik kullanması ve beslenme sonrası biberonu hala emiyor olmasıdır. Bunları yapan çocuklar 2 yaştan sonrada biberonla beslenmeye bir süre daha devam edecektir. Peki ne yapabiliriz? Biberonu kullandığı ortam ve zaman belli olabilir. Sadece uykudan önce ve odasında biberonla beslenebilir. Beslendikten hemen sonra biberon ortadan kalkabilir. Annelere öğünler arası biberonla beslemek daha kolay gelir. Ancak bu durum sizin için bir kolaylık ve çocuğunuzun biberondan vazgeçmesi için attığınız ön adımlar için bir zorluk oluşturacaktır.

2 yaş ve sonrası çocuk sahibi olan anneler:
Bu sürece kadar yukarda bahsedilen alıştırma tekniklerinden hiç birini yapmadıysanız işiniz gerçekten zor. Bu süreci kendinizin hazırladığını unutmayın!! Anne sütü konusunda verimli bir anne iseniz öncelikle sütünüzü azaltma yolları denemelisiniz. Hareketli olma, beslenme ve spor (kollarınızı çalıştıracağınız) bunları azaltma yollarından biridir. Bu konularla ilgili zorluk yaşıyorsanız uzmanlarla yüz yüze görüşmenizde fayda vardır. Sütünüz az ise zaten çocuğunuz süt gelmediği için yavaş yavaş vazgeçme eğiliminde olacaktır.
Çocuğunuzun emmeyi bir alışkanlık haline getirmesi ve anne ile uzun süre vakit harcaması anne sütünden vazgeçmeyi zorlaştırmaktadır.

Son olarak bir vaka örneğini inceleyelim.
Yüz yüze tanıştığım bir annenin (20 aylıktı bebeği) “sütü azalmış olmasına rağmen oğlunun her ortamda onu emmek istemesi” ne göz atalım. Anne onu her ortamda emzirmiş!!
Çocuk doysa bile memede kalarak kendini rahatlatmaktan hoşlanıyor!!
Memede uykuya dalmayı seviyor.!!
Taa bebeklikten kalma alışkanlıkları devam ediyor. Anne için çok zor bir durumdu. Ancak annenin kesin kararı vardı ve sonunda bıraktı. Nasıl mı? oğlu her istediğinde “anneciğim sütüm kalmamış” gel seninle beraber “……” yapalım, diyerek her seferinde çocuğunun ilgisini sabırla başka yöne çekmeye çalıştı. Memenin yerine bir şey koyacaktı ki çocuk vazgeçsin. Anne için ilk günler kabus gibi geçti. Çocuk ağlıyor annesine vuruyor, ısırmaya kalkıyor ve üzerindeki kıyafetini bütün gücüyle asılıyordu. Anne sakinliğini bozmadı ve her seferinde sütünün kalmadığını söyledi. Bazen göğsünün ucuna yara bandı yapıştırdı. “Anneciğim bak meme hastalanmış” gördün mü !! ?? şeklinde onun beynini bu durumdan uzaklaşmaya yönelik her hareketi denedi. En sonunda “kararlılık” ilkesinden vazgeçmediği için bir hafta on gün sürede olumlu sonuç aldı.

Temelde yatan ilkemiz şu:
Kararlı olmak
Sakin Olmak
Süreci iyi takip etmek
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bebeğimi Ne Zaman Memeden Kesmeliyim?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Sibel ÖZDEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Sibel ÖZDEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sibel ÖZDEMİR Fotoğraf
Uzm.Sibel ÖZDEMİR
Ankara
Uzman Çocuk Gelişimi ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Sibel ÖZDEMİR'in Makaleleri
► Zaman Yönetimi Psk.Elif İŞCAN KOCAMIŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Bebeğimi Ne Zaman Memeden Kesmeliyim?' başlığıyla benzeşen toplam 32 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuğum Parmak Emiyor! Haziran 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:00
Top