2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Depresyonla Savaşmak
MAKALE #14946 © Yazan Uzm.Psk.Gonca RASLAYAN | Yayın Haziran 2015 | 3,396 Okuyucu
Depresyon ruhsal ve bedensel çökkünlük olarak tanımlanmaktadır. Duygusal, zihinsel, davranışsal ve fiziksel bazı belirtilerle kendisini gösteren bir durumdur. En dikkat çeken belirtisi çökkün ruh hali ve zevk almada belirgin azalmadır.

Depresyondaki kişi duygusal açıdan mutsuz, karamsar, hüzünlü ve yalnız hisseder, kendisine ve çevresine ilgisi azalır, yoğun suçluluk duyguları yaşayabilir. Bu durumlar genellikle iç sıkıntısı, daralma, huzursuzluk ile birliktedir. Bazen kendisinin tüm duygularını yitirmiş gibi hissedebilir. Gelecek, kişiye karanlık görünebilir, bazen de ürkütücüdür.

Depresyon zihinsel faaliyetlerimizi de engeller. Genellikle dikkatini toplayamama ve unutkanlık gibi belirtiler görülmektedir.

Depresyonun davranışlardaki en belirgin etkisi aşırı halsizliktir. Günlük aktivitelerini yapmakta zorlanan kişi, zamanla sosyal ilişkilerden kaçınır, yalnız kalmayı tercih eder, sorunlarını ve sıkıntılarını paylaşmaz. Cinsel ilgi ve isteğinde de belirgin azalma olur.

Fiziksel olarak yaşanan belirtilere baktığımızda iştahta belirgin azalma, kilo kaybı ya da bazen tam tersi aşırı yeme eğilimi görebilmekteyiz. Bunların yanında sık görülen belirtilerden biri de uykusuzluktur. Uykuya dalamama, uykunun sık sık bölünmesi veya sabah çok erken uyanma ya da aşırı uyuma şeklinde sorunlar görülebilir. Uykuda yaşanan bu sıkıntılara ek olarak baş, boyun sırt, eklem ağrıları, mide-bağırsak şikayetleri eşlik edebilir.

Tüm bu belirtiler en az iki hafta sürekli olarak devam eder. Kişinin günlük yaşamını sekteye uğratır, ailevi – sosyal - mesleki sorumluluklarını yapmasına engel olur. Belirtilerin hepsinin bir arada olması gerekmediği gibi, bu belirtiler hafif, orta, ağır şiddette olabilir ve belirtilerin şiddeti kişiden kişiye değişebilir.

Kişilerin depresyona girme sebepleri farklı olabilir. Genel olarak bakıldığında, ölüm, ayrılık, ailevi sorunlar, maddi sorunlar, biyolojik sebepler zaman zaman kişinin depresyona girmesinde rol oynayabilmektedir. Sebebi her ne olursa olsun, depresyon tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Yapılan araştırmalar en uygun tedavinin ilaç ve psikoterapinin birlikte yürütüldüğü tedaviler olduğunu göstermektedir.

Peki Neler Yapılabilir?

Hareket Edin!

Depresyon, kişinin enerji seviyesini ciddi derecede düşürebilmektedir. Kişi hiçbir şey yapmak istemez, sürekli bir halsizlik ve isteksizlik baş gösterir. Depresyonun sebep olduğu bu durum aynı zamanda depresyonun devam etmesine sebep olan durumlardan biridir. Özetle, depresyon, enerji seviyesini düşürür; düşük enerji seviyesi depresyonun sürmesine neden olabilir. Bu durumda yapılması gereken en önemli şey fiziksel aktivitelerde bulunmaktır. Dışarı çıkmak, yürüyüş yapmak, eskiden yapmaktan zevk aldığınız, ancak şu an yapmadığınız hobilerinizi tekrarlamak depresyonla yaptığınız savaşta size yardımcı olacaktır.

Sosyalleşin!

Yine içinde bulunduğunuz durumdan kaynaklı, sosyal aktivitelerinizi kısıtlıyor olabilirsiniz. Ancak yalnız ve pasif olmak bu durumla baş etmenizde size yardımcı olmayacaktır. Bu sebeple canınız istemese bile sosyal aktivitelerde bulunun, diğer kişilerle iletişime geçin.

Eğer yaptığınız bir aktivite az da olsa olumlu yönde duygusal bir değişikliğe sebep oluyorsa onu bırakmayın. Alternatifler üretin ve denemeye devam edin.

Kimi kişilerde depresyonun şiddetine göre psikiyatristler tarafından ilaç tedavisi önerilmektedir. Unutulmamalıdır ki ilaçları yalnızca doktorlar yazabilir, hangi dozda ne kadar kullanılacağına ve ne zaman bırakılacağına yalnızca onlar karar verebilirler.

Tüm bunlara ek olarak psikoterapinin depresyon tedavisindeki rolü ve işlevinin kavranması da önemlidir. Özellikle bilişsel davranışçı terapilerin depresyon tedavisinde etkili olduğu bilinmektedir. Bu yaklaşımda depresyon sürecinde kişiyi olumsuz etkileyen düşünceler, yanlış inançlar, davranışlardaki değişiklik ve aktivitelerdeki azalmalar üzerine yoğunlaşılır. Kişinin zihnindeki olumsuz düşüncelerin yeniden yapılandırılmasıyla duygulardaki pozitif değişiklikler hedeflenmektedir. Bunun yanında, haftalık aktivite planlaması ile kişinin gün içinde yapacağı aktiviteler planlanarak, kişisel ve sosyal anlamda aktivite artışı hedeflenir.

Evet, depresyon çok sık karşılaşılan psikolojik bir rahatsızlıktır ancak tedavisinin mümkün olduğu unutulmamalıdır. Kişinin duygu durumunun farkında olması ve çekinmeden yardım istemesi, bu sürecin atlatılmasında önemli rol oynar.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Depresyonla Savaşmak" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Gonca RASLAYAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Gonca RASLAYAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gonca RASLAYAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Gonca RASLAYAN
Balıkesir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi17 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Gonca RASLAYAN'ın Makaleleri
► Psikiyatri ile Savaşmak Psk.İzzet GÜLLÜ
► Depresyonla Yaşamak Zorunda Değiliz Psk.Sema KAHVECİ KAANOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Depresyonla Savaşmak' başlığıyla benzeşen toplam 9 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Uyku Bozuklukları Kasım 2015
► Çocuklarda Korku Eylül 2015
► Sosyal Fobi Eylül 2015
► Panik Bozukluk Eylül 2015
► Eyvah Yine mi Sınav! Eylül 2015
► Ah Şu Ergenlik Eylül 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:57
Top