2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Anne-Bebek Oyun Gruplarında Nelere Dikkat Etmeliyiz?
MAKALE #14948 © Yazan Uzm.Sibel ÖZDEMİR | Yayın Haziran 2015 | 4,987 Okuyucu
“Bebeğimi veya çocuğumu oyun gruplarına göndermeli miyim?

2 yaş sonrası oyun gruplarına gitmesi doğru mudur?

Anne Bebek oyun gruplarının faydası nedir?

Anne Bebek oyun gruplarını seçerken neye dikkat etmeliyiz? “

Bu konu ile ilgili çok soru aldım. Bende buna yönelik sizlerle bu yazıyı paylaşmak istedim.

Öncelikle bu oyun grupları nedir oradan başlayalım.

Anne Bebek Oyun Grubu Nedir?

0-2 yaş bebeği olan ailelerin faydalanacağı, bebeğin gelişimsel ihtiyacına yönelik hazırlanmış araç gereçlerle onun bütün gelişim alanlarını destekleyici oyun etkinliklerini planlamak, uygulamak ve sürdürmek olarak tanımlanabilir.

Anne Bebek Oyun Gruplarının faydası nelerdir?

Oyun ihtiyacını karşılar.

Anne-bebek arası iletişimi güçlendirir.

Annenin oyun becerilerini arttırır.

Yeni deneyimler kazanır.

Akranları ile bir arada bulunur.

Keyifli zaman geçirmesini sağlar.

En önemli yararı ise, çocuğunuzun gelişim alanlarını destekler.

2 yaştan sonra Anne-Bebek Oyun grubuna katılmalı mıyım?

2 yaştan sonra oyun gruplarının içeriği biraz değişebilir. Bu dönemde oyun gruplarını “Anne Katılımlı” ve “Akran Katılımlı” olarak ikiye ayırabiliriz. Şimdi bunlara bir göz atalım.

Anne Katılımlı Oyun Grupları: Çocuğun anne ile olan iletişimini güçlendiren ve annenin de oyun becerilerini arttıran gruplardır.

Akran Katılımlı Oyun Grupları: Çocuğun akranı ile olan iletişimini güçlendiren ve onun öncelikli sosyal duygusal gelişimine katkı sağlayan gruplardır. Bu grubun en önemli özelliği çocuğu okula hazırlamada geçiş basamağı olarak görülebilir.

2 yaştan 3 yaşa kadar Anne Katılımlı ve Akran Katılımlı oyun grupları yer almalıdır. Daha sonrası için Anne Katılımlı Oyun Grupları sayısı azaltılarak Akran Katılımlı Oyun Grupları arttırılabilir.

Anne veya Akran Katılımlı Oyun Gruplarının ideal sayısı kaç olmalıdır?

Anne Katılımlı Oyun Grupları:

0-12 ay bebekler için: 3

12-24 ay bebekler için: En fazla 5

2 yaştan sonra 5 ila 10 arasında değişebilmelidir.

Maksimum sayı 2 yaş sonrası için 10 olmalıdır.

Akran Katılımlı Oyun grupları:

2-3 yaş arası 3ila 5 arasında değişebilmelidir.

Anne Bebek Oyun Grupları nasıl uygulanıyor?

Anne Bebek oyun grupları iki şekilde uygulanmaktadır.

Gelişim-sel Oyun Grupları: Gelişimsel oyun grupları, bebeğinizin uygun araç gereçlerle gelişimsel değerlendirilmesi yapıldıktan sonra oyun etkinlikleri planlanır ve süreçte belli bir saat aldıktan sonra tekrar gelişimsel değerlendirilmesi yapılarak yeni oyun etkinlikleri planlanır. Gelişimsel oyun gruplarının en önemli yararı bebeğinizin belli aralıklarla değerlendirilerek gelişim takibinin yapılmasıdır.

Eğlence-sel Oyun Grupları: Eğlence-sel oyun grupları, bebeğinizin sadece keyif aldığı eğlendiği oyun gruplarıdır. Bebeğinizin gelişimsel değerlendirilmesi yapılmaz ve oyunlar yaş gruplarına yönelik genel bir çerçevede hazırlanır. Akranlar ile rastgele bir araya getirilir. Temalı düzenlenen oyun grupları da bu kategorinin altında yer alabilir. Örneğin, bugünkü oyun grubu temamız-KAĞIT olarak belirlendiyse o gün farklı kağıtlarla tanışmayı ve bu kağıtlarla etkinlikler yapmayı içerir.

Hangi oyun grubunu seçmeliyim ? Eğlencesel mi, Gelişimsel mi?

Gönül ister ki oyun gruplarının uzmanlar tarafından hazırlanarak takip edilebilmesidir. Ancak günümüzde bu konuda eğitim almamış bir çok kişi oyun grupları oluşturarak bu alandan rant elde etmeye çalışıyor. Kendinizi oyun oynama konusunda yetenekli buluyorsanız siz de bunu yapabilirsiniz? Ya da yakın çevrenizde bebeği olanlarla bir araya gelerek ev ortamında küçük oyun grupları saati düzenleyebilirsiniz.

Sorumuza dönecek olursak, Çocuk Gelişimi Uzmanları tarafından hazırlanmış Gelişimsel Oyun gruplarını tercih etmenizdir. Çünkü bebeğinizin, düzenli aralıklarla/uygun araç gereçlerle gelişimini takip edebilme, bilgi alabilme ve uygulayabilme imkanı bulacaksınız.

Bebeğiniz ve çocuğunuz için en doğru kararı verecek olan sizlersiniz.

Oyunlarla ve sevgiyle büyümeniz dileğiyle…
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Anne-Bebek Oyun Gruplarında Nelere Dikkat Etmeliyiz?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Sibel ÖZDEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Sibel ÖZDEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sibel ÖZDEMİR Fotoğraf
Uzm.Sibel ÖZDEMİR
Ankara
Uzman Çocuk Gelişimi ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Sibel ÖZDEMİR'in Makaleleri
► Meslek Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Psk.Azade ALTINTAŞ DURMUŞ
► Anne ve Bebek Danışmanlığı Psk.Günay BAYDAROĞULLARI
► Anne-Bebek İlişkisi Psk.Dnş.Gülçin BALKI
► Mesleğini Seçerken Nelere Dikkat Etmelisin? Psk.Dnş.H. Güngör YAZICI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Anne-Bebek Oyun Gruplarında Nelere Dikkat Etmeliyiz?' başlığıyla benzeşen toplam 51 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuğum Parmak Emiyor! Haziran 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:59
Top