2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gebelikte Doğumsal Kalp Hastalığı Taraması
MAKALE #1496 © Yazan Op.Dr.Hakan GÜRBÜZ | Yayın Ağustos 2008 | 7,243 Okuyucu
Gebelikte Doğumsal kalp hastalığı taraması:

Rahim içerisinde büyüyen bebeğin organ gelişimleri yüksek frekanslı ses dalgaları ile görüntü veren ultrasonografi yöntemi ile takip edilebilir. Bu işlem çoğunlukla gebelik takibi sırasında kadın doğu uzmanı veya radyoloji uzmanı tarafından yapılır.
Ultrasonografik inceleme invazif bir test değildir. Oldukça kolay ve basit bir incelemedir. Sonuçlar neyin görüldüğüne ve nasıl yorumlandığına bağlıdır. Fakat bütün problemler ultrasonografi ile saptanamayabilir.

Bir çok doğumda herhangi bir problem bulunmaz (96 oranında ) bununla birlikte her gebelikte ufakda olsa bir anomali riski vardır. Bu nedenle anomali taraması her gebede yapılması faydalıdır.

Aile hikayesi varsa ............:

Her gebelikte bir anomali riski vardır ancak aile hikayesi de varsa bu oran da hafif bir artış gözlenir.

Sizde veya sizin eşinizde DKH varsa,,veya akrabalarınızda DKH olan bebekleri varsa DKH için aile hikayeniz var demektir.

Eğer sizde veya ailenizde DKH için aile hikayesi varsa tam bir fetal ekokardiografi yapılmalıdır. Tarama testi tek başına yeterli olmayabilir.

Kalp ne zaman taranmalıdır.........?:

biz doğumdan önce 20. gebelik haftasında rutin anomali taraması sırasında DKH açısından da tarama yapılamsını öneriyoruz.
1- Türkiyede bebekler doüruktan sonra rutin bir ekokardiografi uygulaması yoktur. Bunu gerçekleştirmek aynı zamanda binlerce deneyimli iş gücü ve bir okadarda yüksek teknolojili ekipman ve ultrasonografi cihazı gerektirir.
2-Doğumdan sonra kalp hastalığının tanısıkonursa çok geç kalınmış olabilir. Kalp büyük ölçüde bu durmdan zarar görmüş olabilir.
3-Avrupada ve İngilterede doğum öncesi DKH erken tanısı için belirlenmiş ve uygulanmakta olan iyi işleyen tarama programları mevcuttur. Bu nedenle yeni bir program ve kaynak arayışı yerine var olan tarama programlarının geliştirilmesi ve etkin biçimde kullanılmaya başlanması oldukça yararlı olacaktır
4-Doğumdan önce DKH nın erken tanısı bir çok fayda sağlar . Birincisi anne ve bebek için en iyi bakım şartlarının sağlanması için doğum ekibine zaman kazandırır plan yapılmasını sağlar. Bebek kalbi zarar görmeden doğru yerde ve doğru zamanda doğum eyleminin gerçekleşmesi sağlanır.Sonuçta bebeğin yaşamı gerçek anlamda iyileştirilmişl olur.

Tarama tipleri nelerdir.............?:

Erken gebelik döneminde tarama (11-14 hafta taraması):Bu gün tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de 11-14 hafta arası antenatal bakım sırasında tüm gebelere ultrasonografi yapılmakta ve ense kalınlığı ölçümü gerçekleştirlmektedir.Ense kalınlığı ölçümü ile Down sendromu erken tanısı hakkında tarama yapılır.Yapılan çalışmalarda DKH lı bebeklerin üçte birinde artmış ense kalınlığı ölçümleri bulunmuştur. Bununla birlikte 20. hafta taramasında DKH saptanan bebeklerin ense kalınlıkları normaldir.
11-14 hafta arasında gelişen kalp anomali taraması için hala çok küçüktür ve kalp problemlerini saptamak çok güç olabilir.
20. hafta rutin anomali taraması: Rutin 20. hafta taraması 18-23 haftalar arasında yapılır ve bebeğin gelişen organları taranır. Bu dönem bebeğin kalp taramasının yapılması için en ideal dönemdir. Eğer bebekde DKH varsa bu dönemde çok kolay tanınabilir.

Eğer bir problem varlığından şüphelenilirse ne olur.........?:

Eğer gebenin ultrasonografi sırasında bir şüpheli bulgu saptanırsa tam bir fetal ekokardiografik değerlendirme için hasta bir merkeze yönlendirilecektir. Bu işlemi muhtemelen prenatal tanı konusunda uzman bir kadın doğum hekimi ve bir pediyatrik kardiyolog yapacaktır.

Bir çok hasta yakını için bu iki işlem arasındaki süre çok zor geçer ve endişe içindedirler. Doğal olarak bebeklerinin kalbinde bir şey olmadığını öğrenmek için sabırsızlanırlar.
Bununla birlikte doğumsal kalp hasatalıkları çok karışık bir konudur ve bu konuda uzman bir kişi görmeden yorum yapmak doğru olmaz.

Bazı vakalarda sonuç iyi olacaktır ancak diğerleri ciddi kalp hastalığı bulgularını sergileyebilir. Sonuç olarak konunun uzmanı sizin tüm sorularınızı cevaplayacak ve gerekli yönlendirmeleri yapacaktır.

Eğer kalp problemi tanısı gözden kaçmış ise ne olur.....?:

Hastaların 3/4 gibi çoğunluğunda DKH saptanamaz ve bebek kalp hastalığı ile doğar. Doğumdan önce bebek kalbi ve dolaşımı çok farklıdır. Doğum sırasında plasenta ile bağlantı kesilir ve bebek akciğerleri hava ile dolar. Akciğerlerin görevi bebeğe oksijen sağlamaktır. Doğumdan bir kaç gün sonra arteryal kanal (Ductus arteriosus ) ve foramen ovale neredeyse tamamen kapanır ve normal hayata adapte olur.
Eğer ciddi bir kalp hastalığı varsa bu durum bebek hayatı için çok tehlikeli olabilir.

Erken tanının-DKH saptama oranlarının iyileştirilmesi........?:

20. gebelik haftasında bebek kalbi çok küçüktür, yaklaşık olarak bir fındık büyüklüğündedir ancak tam olarak oluşmuştur. Ağırlığı yaklaşık 1 gr kadardır (Erişkin kalbi 500 gr dır) ve erişkin kalbinin iki katı hızda atmaktadır.
Bebek kalbinin küçüklüğü ve karmaşıklığı düşünüldüğünde erken tanı için iyi bir eğitim , deneyim ve yüksek çözünürlüklü ultrasonografi cihazlarının gerekliliği gerçeği ortaya çıkmaktadır.

Türkiye de DKH erken tanısını dünya oranlarına taşımak için belirli merkezlerde uygulanan ''5 view protocol''-'' 5 kesit protokolü'' nü kliniğimizde uyguluyoruz. 20 . gebelik haftası rutin anomali taraması programlarında 5 kesit protokolünün eklenmesi devamında pediyatrik kardiyolog ile yapılacak konsultasyonlar Türkiyede DKH tanısını antenatal dönemde belirgin oranlarda artıracağı inancındayız.

Dünyada durum nedir..............?:

Doğumsal kalp hastalığı (DKH) insanların düşündüğünden çok daha yaygındır ve yukarıda anlattığımız faydalarına rağmen bir çok vakanın doğumdan önce tanısı konamamaktadır.
Biz doğumsal kalp hastalıklarının doğumdan önce anne karnında tanınmasını artırmak amacı ile www.bebekkalbi.com sitesini hayata geçirdik. Bunu geliştirmek için sizlerin yardım ve desteklerine ihtiyacımız var.

Bebekkalplerinin hayata en iyi şekilde başlamasını sağlamak için sizler sağlık profosyonelleri kadın doğum uzmanları pediyatrik kardiyologlar ve kardiyovaskuler cerrahlar, diğer tarafta doğumsal kalp hastalığı olan bebeklerin aileleri ve yakınları hepinizi bu site içinde ve etrafında görmeyi umud ediyoruz.

......
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Gebelikte Doğumsal Kalp Hastalığı Taraması" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Hakan GÜRBÜZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Hakan GÜRBÜZ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hakan GÜRBÜZ Fotoğraf
Op.Dr.Hakan GÜRBÜZ
İstanbul
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi26 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Hakan GÜRBÜZ'ün Makaleleri
► Koroner Kalp Hastalığı Op.Dr.Ahmet Refik TURGUT
► Gebelikte Şeker Hastalığı Prof.Dr.Alparslan BAKSU
► Kalp Yetmezliğinde Tedavi ve Kalp Nakli Prof.Op.Dr. Neyyir Tuncay EREN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Gebelikte Doğumsal Kalp Hastalığı Taraması' başlığıyla benzeşen toplam 53 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:38
Top