2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Fetal Ekokardiografi Endikasyonları ve Kardiyovaskuler Anatomi
MAKALE #1497 © Yazan Op.Dr.Hakan GÜRBÜZ | Yayın Ağustos 2008 | 8,431 Okuyucu
FETAL EKOKARDİOGRAFİ ENDİKASYONLARI

DKH ları için bir çok risk faktörü varlığı bilinirken 90 vada bilinen bir sebep yoktur. Bu nedenle bir çok araştırmacı DKH nın kalıtım şeklini ailesel faktörler ve çevresel faktörler arasında ki etkileşim sonucu oluştuğu düşünülen multifaktöryel kalıtım olarak sınıflamaktadırlar. Bu gerçeklerden yola çıkılarak tüm bebeklarin DKH açısından taranması gerkekliliği önerilmektedir. Aşağıda sayılan risk faktörlerinde artmış DKH birlikteliği söz konusudur. Bu risk faktörlerinden birisi varsa hasta mutlaka 18-23 haftalar arasında Fetal Ekokardiografi incelemesi yapılmak üzere bir Prenatal Tanı Merkezine refere edilmelidir.
İlaç Kullanımı ve annenin hastalıklar
  • Annede Epilepsi varsa ve Antiepileptik ilaç kullanıyorsa
  • Anne depresyon tedavisinde Lityum Kullanıyorsa
  • Anne Diabet tedavisi için İnsulin alıyorsa
  • Annede Fenilketonüri hastalığı varsa
  • Anne Gebelik sırasında Kızamıkçık hastalığı geçirmiş ise
Ailede DKH öyküsü varsa
  • Önceki bebekde DKH varsa yeni risk 1/10 ile 1/100 arasındadır.
  • Daha önce iki çocukda DKH varsa yeni risk 1/10 ile 1/20 arasındadır.
  • Annede DKH varsa yeni rik 1/5 ile 1/20 gibi yüksek bir orandadır.
  • Babada DKH varsa yeni risk 1/30 dur.
Annede Down sendromu ve diğer kromozomal hastalıklar içişn artmış risk varsa
  • Anne Yaşı 35 in üzerinde
  • Down sendromu ve Trisomi 18 için biokimyasal riskler yüksek ise (ikili test ve üçlü test )
Kromozomal anomaliler ve DKH
  • Down sendromu
  • Trisomi 18 ve 13
  • Turner sendromu
  • Cri de chat sendromu ( 5p delesyonu)
  • Wolf Hirshorn sendromu
  • DiGeorge sendromu(22q11 delesyonu)
Nadir genetik hastalıklar
Marfan syndrome
Smith-Lemli-Opitz syndrome
Ellis-van Creveld
Holt-Oram syndrome
Noonan syndrome
Mucopolysaccharidoses
Goldenhar syndrome (hemifacial microsomia)
William's syndrome
VACTERL association (tracheal and esophageal malformations associated with vertebral, anorectal, cardiac, renal, radial, and limb abnormalities).

Gebelikte yapılan ultrasonografide Başka sistemik doğumsal anomali saptanmış ise
Rutin 20. Hafta anomali taramasında doğumsal anomali saptanmşı ise bebekde DKH riski yükselmiştir. Bu nedenle ayrıntılı Fetal kardiyak değerlendirme yapılmalıdır.

FETAL DOLAŞIM
Doğumdan sonra fetus vucudundaki dolaşım birbirine karışmayacak şekilde ikiye ayrılır. Kalbin sol tarafı pulmoner venler sol atrium, sol ventrikül,ve aorta dan oluşur. Kalbin sağ tarafı ise süperiyor ve inferiyor vena kava sağ atrium sağ ventrikül ve pulmoner arterlerden meydana gelir. Bu iki dolaşım birbirinden bağımsız ve biri diğerine karışmadan devam eder.
Buna karşılık fetal dolaşım çok farklıdır. Sağ ve sol dolaşım ; foramen ovale ve duktus arteriosus seviyesinde birbiri ile karışır. Bu karışımdan dolayı intrauterin hayatta çok ciddi kalp problemlerine karşılık yaşamını devam ettirebilen fetus doğum sonrası oluşacak dolaşım değişikliklerinden dolayı çok ciddi yetersizliğe girebilir hatta ölüm ile sonlanabilir.
Kalbin Sol Tarafı
  1. Plasentadan bebeğe kan ublikal ven yardımı ile geri döner. Umblikal ven göbek hizasından fetus karnına girer ve abdominal umblikal vena olarak devam eder.
  2. Umblikal vena karına girdikten sonra duktus venosus yolu ile doğrudan sağ atriuma ulaşır. Bu kan oksijen ve besin olarak zengin bir kandır ve sağ atrıum içinden foramen ovale yolu ile sol atrium içine geçer. Foramen ovale sağ atrium ile sol atriumu birleştiren küçük bir deliktir.
  3. Sol atiuma giren kan akciğerlerden gelen kan ile karışır ve sol ventrikül içine dolar.
  4. Sol Ventrikül içindeki kan Aort yardımı ile beyin ve üst ekstremitelere dağılır.
Kalbin Sağ tarafı
  1. Plasentadan dönen kan umblikal vena yardımı ile göbek hizasından karına girer. Duktus venosus yolu ile doğrudan sağ atrium içine oradan da foramen ovale ile sol atriyum içine dolar.
  2. Sağ atrium içine gelen kanın büyük kısmı süperior ve inferior vena kava yolu ile gelir. Diğer bir kısmı ise duktus venosus yolu ile gelir.
  3. Sağ atrium içindeki kan sağ ventrikül içine pompalanır.
  4. Sağ ventrikül içindeki kan pulmoner kapaklar üzerinden ana pulmoner arter içine pompalanır. Buradan, kan akciğerler ve duktus arteriosusa dağılır.
  5. Duktus arteriosusu yolu ile kan baş ve üst ekstremiteler hariç vucudun geri kalan kısmına dağılır. Sonuç olarak iki umblikal arter yolu ile plasentaya geri döner.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Fetal Ekokardiografi Endikasyonları ve Kardiyovaskuler Anatomi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Hakan GÜRBÜZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Hakan GÜRBÜZ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hakan GÜRBÜZ Fotoğraf
Op.Dr.Hakan GÜRBÜZ
İstanbul
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi26 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Hakan GÜRBÜZ'ün Makaleleri
► Fetal Ekokardiografi Op.Dr.Hakan GÜRBÜZ
► Fetal Ekokardiyografi Prof.Dr.Ertürk LEVENT
► 11-14 Hafta Erken Fetal Ekokardiyografi Op.Dr.Hakan GÜRBÜZ
► Fetal Kalbin Standart Değerlendirmesi Op.Dr.Hakan GÜRBÜZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Fetal Ekokardiografi Endikasyonları ve Kardiyovaskuler Anatomi' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:51
Top