2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yok Olmak Çözüm Değil
MAKALE #14974 © Yazan Uzm.Psk.Gonca RASLAYAN | Yayın Haziran 2015 | 3,047 Okuyucu
Hayat hepimiz için zaman zaman sıkıntılar yaratır, bizi zorlar. Yaşanılan durumu olumlu yönde değiştirmek için çözüm yollarımız var elbette. Ancak, bazen öyle zamanlar geliyor ki kişi gözünün önünde olsa bile göremiyor bu çözüm yollarını. İşte o zaman daha farklı ve istemediğimiz süreçler yaşanabiliyor.

Karşılaştığı güçlükler karşısında “yok olma”nın tek çare olduğunu düşünmek maalesef ki kişiler arasında oldukça yaygın. Katlanılamayan duygulara bir son vermenin tek yolu olarak görmektir aslında bu duruma yol açan. Yaşanan duygusal gerilim kişinin yeni çözümler üretmesini engeller bazen, çözüm yolları üretmek zorlaşır. Tek çare elbette bu değil, seçenekler her zaman var. Önemli olan doğru ve güvenli adımlar atmak.

Genellikle depresyon, umutsuzluk, çaresizlik, yalnızlık ve çeşitli kayıp duyguları yaşayan kişilerin bu duygularla baş etmek için kullandıkları yoldur kimi zaman.

İntihar ile ilgili yanlışlar!

İntihar hakkında konuşan kişi intihar etmez.
İstatistiklere baktığımızda on kişiden sekizinin intihar ile ilgili düşünce ve niyetlerini bir şekilde bildirdiklerini görmekteyiz.

İntihar eden kişiler gerçekten de ölmek isterler.
Aslında intihar girişiminde bulunan kişilerin bir kısmı yaşam ve ölüm arasında yoğun bir kararsızlık yaşamaktadırlar. Bazen bir çeşit yardım çığlığıdır bu durum.

Bir kişinin intihar eğilimi varsa, bu hep böyle devam eder.
Kişinin intihar etme arzusu bir süre kendini gösterir. Eğer bu süreç tehlikesiz ve sağlıklı bir şekilde atlatılırsa, bundan sonraki süreçte mutlu bir birey olarak hayatına devam edebilir.

İntihar krizi atlatıldıktan sonra rahat olunmalıdır, risk sona ermiştir.
Var olan problemlere alternatif - sağlıklı çözümler üretilmedikçe bu durumdan bahsetmek doğru olmaz.

İntihar eden kişiler delidir.
İntihar eden kişilerin mutsuz, üzgün, çaresiz, yalnız hatta kızgın oldukları söylenebilir. Ancak bu durumun onların hasta oldukları anlamına gelmez.

Eğer bir kişi intiharı ciddi şekilde düşünüyorsa yapılacak bir şey yoktur.
Bunu düşünen kişiler problemleriyle baş etmede zorlanabilmektedir. Yaşadıkları duruma bulunacak gerçekçi ve sağlıklı çözümler, intiharı engellemeye yarayabilmektedir.

Neden?
İnsanlar, yaşadıkları yoğun acıyı dindirmek isterler. Sağlıklı düşünemediklerinde bunun tek yolunun intihar olduğu fikrine kapılırlar. Aslında bir yardım çığlığıdır. Farklı bir bakış açısı ile sağlıklı çözüme ulaşabilirler.

Nasıl anlarız?
Aslında intihar düşüncesi olan kişiler bir şekilde bunun sinyallerini verirler. Tabi ki bu intihar hakkında konuşan herkesin intihar edeceği anlamına gelmez. Böyle bir durumla karşılaşıldığında kişinin intihar düşüncesi olup olmadığını sorgulamak önemlidir.

Genel olarak bakıldığında intiharla ilgili sinyalleri şu şekilde özetleyebiliriz:
Aile ve sosyal çevreden uzaklaşma, içine kapanıklık,
Yoğun depresif duygular, karamsarlık, umutsuzluk,
Daha önce intihar girişiminin olması,
İntiharla ilgili söylemler, imalar,
Aile ve sosyal çevre ile durup dururken vedalaşma, helalleşme,

Bu durumları yaşamak intiharın kesin belirtisi değildir.

Peki nasıl yardımcı olabiliriz?

Kişinin intihar düşüncesi olup olmadığını anlamak
Yaşanan kriz sürecinde kişiyle kurulan hassas ilişki, verilen cevaplar ve yalnız olmadığını hissettirmek intiharı önleyebilmektedir.
Sakin olmak, karşıdakini dinlemek, duygularını anlamaya çalışmak ve doğru tepkiler vermek,
İntihar konusuyla ilgilenmek, yaşadığı karmaşayı anlayabilmek, onunla açık şekilde konuşmak,
Problemlerinin çözümünün mümkün olduğunu ona fark ettirmek, alternatifleri konuşmak ve cesaretlendirmek.
Amacınız yardım etmek olabilir ancak tüm sorumluluğu üzerinize almak doğru bir yaklaşım olmaz.


Eğer çevrenizde, intihar riski taşıyan kişiler varsa bir uzmandan yardım almak en doğru adım olacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yok Olmak Çözüm Değil" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Gonca RASLAYAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Gonca RASLAYAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gonca RASLAYAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Gonca RASLAYAN
Balıkesir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi17 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Gonca RASLAYAN'ın Makaleleri
► Ben Değil Biz Olmak Psk.Aslı PAKSOY
► Mutlu Olmak Zor Değil Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
► Mutlu Olmak Mucize Değil Psk.Namık ACAR
► Olmak, Sahip Olmak ve Anlam Sistemi Psk.Emir Emre DOĞAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Yok Olmak Çözüm Değil' başlığıyla benzeşen toplam 38 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Uyku Bozuklukları Kasım 2015
► Çocuklarda Korku Eylül 2015
► Sosyal Fobi Eylül 2015
► Panik Bozukluk Eylül 2015
► Eyvah Yine mi Sınav! Eylül 2015
► Ah Şu Ergenlik Eylül 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:03
Top