2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bebek Kalbi - Doğumsal Kalp Hastalığı
MAKALE #1498 © Yazan Op.Dr.Hakan GÜRBÜZ | Yayın Ağustos 2008 | 16,139 Okuyucu
Türkiyede yaklaşık 200 bin kadar erişkinin Doğumsal Kalp Hastalığına(DKH) sahip olduğu tahmin edilmektedir. Her yıl 10 bin kadar bebek en hafifinden en ağır duruma kadar değişik derecede Doğumsal kalp hastalığı ile dünyaya gelmektedir. Amacımız bu bebeklerin hayata iyi bir başlangıç yapmasını sağlamaktır

YAŞAMI DEĞİŞTİRMEK

Doğumdan önce kalp hastalığı tanısını koymak ve saptamak o bebeğin yaşamını değiştirebilir. DKH tanısının konabileceği en iyi zaman 20. hafta rutin anomali taraması dönemidir.Üzücü olan şu ki DKH olan bir çok bebek bu anomali taraması sırasında gözden kaçmaktadır. Güzel olan haber ise iyi bir eğitim ve destek ile bu durum değişiyor ve DKH olan bebekler hayata iyi bir başlangıç yapabiliyor.

Bu durum bizi nasıl etkiliyor?

Her gebelik küçükde olsa DKH olan bir bebek ile doğum riskini beraberinde getirecektir. (Yaklaşık 133 doğumda 1 ) Bu risk aile hikayesi çevresel etmenler gebelikte kullanılan ilaçlar ile belirli oranlarda artış gösterir.
Prenatal tanı uygulamaları ve içeriği günümüzde ilerledikçe fetal ekokardiografinin önemi daha anlaşılır hale gelmiştir.
BEBEK KALBİ hakkında ...........

Taramanın faydaları nedir.....................?:

DKH olan bebeklerin tanısının doğum öncesi konması , bakımlarının tedavilerinin planlanmasını amçlamaktadır. Her yıl Türkiyede 10 bin kadar bebeğin DKH ile doğduğunu düşünürsek bunların ailelerininde bu durumdan etkilenecekleri gerçeği göz önüne gelmektedir. Bu kalp hastalıklarının yarısı ciddi derecede ağır olmakta ve gebelik sırasında çom yakın takip ve belikde yaşamlarının ilk bir ayı içinde özel tedavile ve ameliyatlar gerektirecektir.

DKH olan bir çok bebek antenatal tarama sırasında gözden kaçmaktadır. İsteğimiz bu bebekler basit bir tarama ile saptanabilsin ve hayata iyi bir başlangıç yapsınlar.
Doğumsal kalp hastalığının doğum öncesi dönemde tanısını konmasının bir çok faydası vardır.
  • Gebelik sırasında anne ve bebek için en uygun ve yakından takip yapılmasını sağlar
  • Ebeveynlere bebeklerinin durumunu anlamaları için zaman kazandırır ve gebeliğin gidişatı hakkında karar vermelerini sağlar
  • Bebeğin doğumu veya sonrasında uygun hazırlık ve tedaviler için daha çok zaman sağlanır.
  • Doktor doğru zamanda ve doğru yerde doğumun olmasını planlayabilir
  • Hayatı tehdit edici acil durumlardan kaçınılabilir , zaman ve kaynak israfı önlenmiş olur.
  • Yenidoğan bebeğin eve gitmesi ve beklenmedik kötüleşmeler ile karşılaşılması önlenir. (bazı kalp hastalığı tiplerinde eğer tanı erken konmaz ise hayatın ilk günlerinde bebekler kaybedilebilir)
  • Bebekler hayata iyi bir noktadan başlayabilmeleri için bir şans vermiş oluruz.
Doğumsal kalp hastalığı nedir ..............?

Kalp nasıl oluşur.......? Kalbin gelişim döllenmenin oluşumundan itibaren yaşamın ilk 50 günü içerisinde gerçekleşir, bu süreç oldukça komplike aşamaları içerir.
Bu gün hala yaşamın ilk günlerinde neler oluyor onları öğrenmekteyiz, fakat bildiğimiz şu ki kalp basitçe kanı sıkıştıran bir tüp şeklinde oluşmaya başalıyor. Gelişme devam ettikçe sağ ve sol taraflar oluşuyr bu iki yarıyı birbirinden ayıran bölme de daha sonra ''septum '' adını alıyor.
Kalp 4 odacıktan oluşuyor ( bu odacıklardan ki tanesi gelen kanı topluyor ''atrium'' olarak adlandırılıyor , diğer ikisi ise gelen kanı vucuda pompalıyor '' ventrikul olarak adlandırılıyor.
Pompa içindeki kan ile vucud içinde dolaşan kanı birbirinden ayıran ve kanın hep aynı yönde akımını sağlayan oluşumlar da ''Valve'' veya '' kapakçıklar'' olarak biliniyor.
Kalp kası, kasılması ve gevşemesini sağlayan bir elektrik sistemi tarafından idare ediliyor.
Vucudumuzdaki tüm doku ve organlar çalışabilmek için oksijene ihtiyaç duyar ve bu oksijen kan tarafından taşınır.
Erişkin vucudunda akciğerlerimiz solunum yolu ile havayı alır . Akciğerlerimizde dolaşan kan kalbe gelir ve ''kırmızı kan '' - Temiz kan olarak adlandırılıarak dokulara ve organlara sol kalp tarafından pompalanır. Organlarımız kandaki okijeni alır, oksijeni azalmış kan tekrar toplanır ve sağ kalbe gelir. Sağ kalp tarafından oksijensiz kan '' Mavi kan '' Akciğerlere pompalanır.
Bu çok iyi çalışan iki pompa sistemi içinde mavi kan ve kırmızı kan birbirine karışamadan çok iyi bir şekilde idrae edilir.
Doğumdan önce , bebek kırmızı kanı plasenta aracılığuı ile annneden alır, bu süreçte akciğerler by pass edilir. Çünkü akciğerler bu dönemde sıvı ile doludur.
Kırmızı kan ile mavi kan arasındaki fark doğum öncesi dönemde çok azdır. İçerdikleri oksijen mikatrı birbirine çok yakındırç Doğum sonrası dönemde ise bu fark oldukça belirgindir.

Doğumsal Kalp Hastalığı (DKH)..................?:

Doğumsal Kalp Hastalığı tanımı bebeğin gelişimden anne karnından itibaren var olan bir kalp problemini tanımlar, 145 bebek de bir görülür. Bildiğimiz şu durki DKH doğumdan önce başlar ancak bu adlandırma çok geniş bir anlam yelpazesini içinde barındırmaktadır.
Kalp gelişimini tamamlarken , bu sürecin uygun gitmemesi gibi bir şans ufak da olsa vardır. Eğer pompa ile ilgili bir sorun ortaya çıkarsa , kan düzenli ve etkin bir şekilde pampalanamaz.
DKH sonucunda , organlara ulaşan okisjenden zengin kırmızı miktarında belirgin bir azalma olur. Doğumdan sonra kalbin üzerindeki iş yükü ve dokuların oksijen gereksinimi artmaya başlayınca , bebekler nefesssiz kalmış gibi mavi görünürler.

Kalp problemi ne kadar ciddidir.................?:

Doğumsal Kalp hastalıklarının yelpazesi çok geniştir. Bu yelpaze içinde hiç cerrahi gerektirmeyen çok basit hastalıklardan , yaşam boyu defalarca kalp operasyonu hatta kalp nakline bile ihtiyaç duyulan durumlara çok kadar çeşitli anomaliler bulunmaktadır.
Bir grup kalp hastalıkları ''Kalp deliği'' olarak bilinir . Kalp deliği kalbin sağ vce sol yarısını ayıran ''septum ''olarak bilinen bölmedeki açıklıklardır. Bu açıklıktan kırmız ve mavi kan birbirine karışır. Bu tip hastalıklara örnekler ASD, VSD,AVSD olabilir.
Bir kalp probleminin tanısının konması o bebek için yaşam boyu düzenli pediyatrik kardiyolog ve erişkin Doğumsal kalp hastalıkları uzamanlarının takibini gerektirir.

Ultrasonografi ile tanı ve teşhis..................?:

Doğumdan önce kalp hastalıklarının tanısını medikal ultrasonografi sistemleri ile koyabiliyor olsak da hala doğumsal kalp hastalığı ifadesini bu durumu ifade etmede kullanmaktayız.
DKH tanısını , yüksek frekanslı ses dalgaları ile insan vucudunun içini görmemizi sağlayan ultrasonografi sistemleri ile koymaktayız. Ultrasonografinin röntgen sistemlerine üstünlğü ise iyonize edici radyosyon içermemesidir.
Ultrasonografi ilk olarak 1950 yılında geliştirildi, bu gün ise kalp gibi çok küçük ve komplike yapıları dahi detaylı olarak incelememizi sağlayacak şekilde karmaşık ve yüksek teknolojili bir araç haline geldi.
Ultarsonografi ; doğumsal problemlerin taranmasında ,uterus ve plasentanın gelişiminde ki sorunların değerlendirilmesinde kullanılabilecek oldukça güvenli bir yöntemdir. Ultarsonografinin medikal olmayan amaçlar için kulllanımı ise bu gün tartışmalıdır ( sadece bebeğin resmini çekmek gibi...)

Aile hikayesi varsa.............................?:

Her gebelikte bir anomali riski vardır ancak aile hikayesi de varsa bu oran da hafif bir artış gözlenir.
Sizde veya sizin eşinizde DKH varsa,,veya akrabalarınızda DKH olan bebekleri varsa DKH için aile hikayeniz var demektir.
Eğer sizde veya ailenizde DKH için aile hikayesi varsa tam bir fetal ekokardiografi yapılmalıdır. Tarama testi tek başına yeterli olmayabilir.

Teşhis...................................................:

Bir çok Doğumsal kalp hastalığı vardır ancak bunların hepsi değişiktir ve bizi değişik şekillerde ve değişik derecelerde etkilemektedir. Bu konuda yetkin bir uzman , bu karmaşık ve komplek hastalık grubunu ve bunun etkilerini anlamamızda yardımcı olabilir.
Fetal veya perinatal kardiyolog fetal eko yaparak kesin tanıyı koyabilir ve durum hakkında detaylı bilgi verebilir. Tanıya bağlı olarak yapılması gerekenleri ve muhtemel olasılıkları en doğru şekilde fetal kardiyolog açıklayabilir.
Doğumsal kalp hastalığı, bebek rahim içinde büyümesine devam ederken iyi yönde veya kötü yönde değişim gösterebilir. Bu nedenle uzman tarafından yakın takip altında olması gerekir.

Bebek kalbinin yetişkinlerdeki durumu nedir..............?:

Kalp hastalığı her zaman ciddi bir problem olmayabilir. Türkiyede en az 200 bin kadar erişkinde Doğumsal kalp hastalığı olduğu tahmin ediliyor ve bunların büyük kısmının hastalığından haberi bile olmayabilir.
Örneğin Dünyada Arnold Schwarzenegger, hem aktör hem siyasetçi Türkiyede Tan Sağtürk balet dansçı doğumsal kalp hastalığına sahip ünlülerdir. Normal yaşamalarına ameliyat sonrası sağlıklı olarak devam etmekteler
Kalp deliği: Bazen kalp delikleri tanısı konmadan ve hiç sorun çıkarmadan bebekler yaşamaya devam eder. Bazende bebek dolaşımını etkileyecek şekilde değişikliklere yol açabilir.(örneğin PDA patent ductus arteriosus , PFO patent foramen ovale )
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bebek Kalbi - Doğumsal Kalp Hastalığı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Hakan GÜRBÜZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Hakan GÜRBÜZ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hakan GÜRBÜZ Fotoğraf
Op.Dr.Hakan GÜRBÜZ
İstanbul
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi26 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Hakan GÜRBÜZ'ün Makaleleri
► Koroner Kalp Hastalığı Op.Dr.Ahmet Refik TURGUT
► Kalp Yetmezliğinde Tedavi ve Kalp Nakli Prof.Op.Dr. Neyyir Tuncay EREN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Bebek Kalbi - Doğumsal Kalp Hastalığı' başlığıyla benzeşen toplam 55 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:25
Top