2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikolojik Sağlamlık
MAKALE #15016 © Yazan Psk.E. Elanur GÜRBÜZ KAYIKCI | Yayın Temmuz 2015 | 4,071 Okuyucu
Yaşam herkes için mücadelelerle dolu bir serüvendir. Dünyaya geldiğimiz ilk andan itibaren varoluşumuzu devam ettirmeye, dünyayı keşfetmeye, insanları tanımaya, sosyal çevreye adapte olmaya ve yaşamımıza bir anlam katmaya çabalarız. Hayatta kalmak başlı başına bir mücadeledir. Hiç kimse bu yolculuğu hiç yara almadan, düşmeden, hata yapmadan, mutsuz olmadan tamamlayamaz. Yaşamın her evresinde başa çıkılması gereken sorunlarla karşı karşıya kalınır. Ancak yaşam bazıları için çok daha fazla engellerle doludur.

Aile ortamında çeşitli olumsuzlara maruz kalmak, ekonomik sıkıntılar yaşamak, istismara uğramak, doğal afetlere maruz kalmak, sevilen kişilerin kayıplarına şahit olmak, hastalık geçirmek, hasta bakımı üstlenmek, göç etmek zorunda kalmak ve daha sayamayacağımız bir çok olumsuz hayat olayı… Tüm bu yaşantılar ruhsal alanımızda birer yara açar. Özellikle erken yaşlarda bu tarz travmatik yaşantılara maruz kalmak normal gelişimi sekteye uğratabilecek sonuçlar doğurabilir.

Ama tüm olumsuz yaşam koşullarına rağmen yaşamı boyunca ruhsal bir hastalık yaşamayan, akademik ve sosyal hayatında- ilişkilerinde başarılı olan, yaşamayı seven, geleceğe umutla bakan, mutlu olabilen insanlar da var.

Peki bu insanları olumsuz yaşantılara karşı koruyan faktörler neler?

İnsanı anlamaya çalışan bilim insanları bu sorunun cevabını merak etmiş ve çeşitli araştırmalarla yanıt bulmaya çalışmıştır. Psikolojik sağlamlık kavramını ortaya atmış ve bu alanda araştırmalar yürütmüşlerdir.
Psikolojik sağlamlık latince ‘’resiliens’’ kökünden türetilmiştir. Esneklik, aslına dönebilme becerisi olarak tanımlanmaktadır. Sert bir tahta bükmeye çalıştığımız zaman kırılır, çok esnek bir hamur ise nasıl bükersek o şekli alır ve öyle kalır. Esnek bir kalem ise büktüğümüzde eğri bir şekil alsa da bıraktığımız zaman eski haline dönebilir. Sağlam bir ruhsallıkta tıpkı esnek bir kalem gibidir. Olumsuzluklar karşısında eğilip bükülse de eski haline dönebilme becerisine sahiptir. Psikolojik olarak sağlam olan bireyler sorunlar karşısında etkili çözüm yolları bulmaya çalışırlar, uyum sağlama becerileri yüksektir, hayata ve geleceğe karşı iyimserdirler.

Yapılan araştırmalarda psikolojik sağlamlığı etkileyen bir çok faktör saptanmıştır. Bu faktörleri bireysel ve çevresel olarak ayırmak mümkündür. Bireysel faktörler içinde en önemlisi zekadır. Yüksek bir zekaya sahip akademik başarısı yüksek çocukların olumsuz yaşam olaylarından duygusal olarak daha az etkilendiklerini tespit edilmiştir. Espri yapabilme becerisi yüksek, olayları kişiselleştirmeyen, sosyal ilişkileri kuvvetli, kendine saygısı olan, olayları kontrol edebilme becerisine sahip olan kişiler psikolojik sağlamlığı yüksek olan kişilerdir.

Bu sonuçlardan hareketle olumsuz yaşam olaylarına maruz kalan çocukların baş etme becerilerini arttırmak için bazı tavsiyeler verilebilir. Çocuğun akademik yaşama ilgisini arttırmak, başarılarını pekiştirmek, çocukla duygusal paylaşımlar yapmak, sosyal etkileşimi arttırıcı faaliyetlere teşvik etmek, yaşanan olumsuz olayın çocuğun şahsıyla ilgisi olmadığını açıklamak psikolojik sağlamlığı arttırıcı çözümler olabilir.

Özellikle aile içi kavgalarda, küçük çocuklar olaydan kendini sorumlu tutma eğilimindedir. Anne babanın tartışmasından kendini sorumlu tutabilir. Böyle durumlarda mutlaka olayın çocukla ilgili olmadığını, ebeveynler tartışsa dahi çocuğu çok sevdiklerini belli etmelidirler. Eğer ebeveynlerden birinin ruh sağlığında bozulmalar varsa o kişinin hasta olduğu, tartışmaların bu sebeple çıktığı çocuğa anlayacağı bir dille ifade edilmelidir. Sabit bir ev ortamı sağlanıp çocukla tutarlı ilişkiler kurulmalıdır. Evde nasıl bir ortamla karşılaşacağını tahmin edemeyen çocuk sağlam bir ruhsallık geliştiremez.

Hiç kimse sonsuza kadar pamuklara sarılı yaşayamaz.Çocuklara sorunsuz bir yaşam sunmaya çalışmak nafile bir çabadır. Bunun yerine sorunlarla baş edebilen, kendini yeterli hissedebilen psikolojik olarak sağlam çocuklar yetiştirmeye çalışmak çocuğunuza verebileceğiniz en güzel hediyedir.

Psikolog E. Elanur GÜRBÜZ
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Psikolojik Sağlamlık" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.E. Elanur GÜRBÜZ KAYIKCI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.E. Elanur GÜRBÜZ KAYIKCI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.E. Elanur GÜRBÜZ KAYIKCI'nın Yazıları
► Psikolojik Sağlamlık Psk.Namık ACAR
► Psikolojik Sağlamlık Psk.Dnş.Müjgan SONUÇ
► Psikolojik Sağlamlık, Uyum ve Ruh Sağlığı PDF Dr.Psk.Dnş.İlker KABA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Psikolojik Sağlamlık' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuk Psikoterapisi Şubat 2018
◊ Okul Öncesi ve Aile Şubat 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:51
Top