2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diyetinizi Sabotajlara Karşı Koruma Altına Alın
MAKALE #1502 © Yazan Dyt.Serkan TUTAR | Yayın Ağustos 2008 | 5,513 Okuyucu
Yeni bir girişim yaptınız ve diyete başladınız. Hayatınızı değiştirmeye karar verdiniz ve düzenli egzersiz yapmaya karar verdiniz. Yeni girişimlerinizi herkesle paylaşmak için sabırsızlanıyor olabilirsiniz. Fakat aceleci davranmayın herkes yeni fikirlerinizden sizler kadar hoşlanmayabilir.

Türk toplumunda yapılan “aaa daha ne yedin” baskıları, sizin mide kapasitenizi sizden daha iyi bilen bir misafirperverlik yaklaşımı diyetinizi daha ilk gününde sabote edebilir.
Oluşabilecek sabotajlara karşı önleminizi alın!

ÖNLEM 1: Besinleri “hayatınız” olmaktan çıkarın…

Siz diyetinize yoğunlaşmaya çalışıyor olsanız da, kimi ilişkileriniz buna engel olabilir. Eğer büyüklerinizi ziyaret ettiğinizde öncelik hep besinler ve yemek oluyorsa ilişkinizi derinleştirmenin vakti gelmiş demektir. Büyükannenize ve büyükbabanıza sürekli ikramlar yapmak yerine sizinle vakit geçirmelerini önerebilirsiniz. Kısa yürüyüşler, bahçede birlikte zaman geçirmek, sohbet etmek gibi alternatifler ile hem onları daha çok mutlu edebilirsiniz hem de diyetinizi sabote edilmekten kurtarırsınız.

ÖNLEM 2: Desteği doğru kişilerde arayın…

Herkes sizinle aynı fikirde olmayabilir. Sevgiliniz akşam yürüyüşlerinizi veya spor saatlerinizi gereksiz buluyor ve bu aktivitelere katılmak istemiyorsa moralinizi bozmayın. İş arkadaşlarınız, komşularınız veya dostlarınızdan hatta evcil hayvanınızdan da iyi birer yürüyüş partneri olabileceğini gözden kaçırmayın.

ÖNLEM 3: Arkadaşlarınızdan diyetinizi koruyun…

Arkadaşlarınız ne kadar destekçiniz olmak isteseler de, kimi zaman sizi yanlış seçimlere zorlayabilir. Onlarla birlikte dışarı çıktığınızda veya evlerine gittiğinizde kızartılmış seçenekleri, yüksek kalorili atıştırmalıkları tercih ederlerse veya sizi de seçimler konusunda zorlarlarsa hemen pes etmeyin. Artık birçok restoranda hafif ve sağlıklı yiyeceklerinde yer aldığını unutmadan diyetinize uygun seçeneklere yönelin. Unutmayın, onlarla iyi vakit geçirmeniz için aynı besinleri tüketmeniz gerekmiyor.

ÖNLEM 4: Susmayı öğrenin…

Diyette olduğunuzu paylaştığınızda insanlar genellikle bilinçsiz olarak sizi yemeye zorlar. Eğer motivasyonunuz yeteri kadar sağlam değilse direnme gücünüz bir süre sonra elinizden kaçacaktır. Bunu engellemek adına susmayı deneyin. Herkes sizin diyet yaptığınızı bilmek zorunda değil.

ÖNLEM 5: Sabotajlara direnmeyi öğrenin…

Diyete başladıktan bir süre sonra diyetinize karşı yapılacak sabotajlar hakkında engin bilgiye sahip olacaksınız. Elinizdeki bilgileri iyi kullanın ve hangi sabotajlara hangi sözler ile karşı gelebileceğinizi öğrenin. Diyetteyim kelimesi büyükannenizi caydıramıyorsa teşekkür etmeyi deneyin. Teşekkür etmeyi birkaç defa başarırsanız insanlar kararlı olduğunuzu daha iyi anlayacaktır.

ÖNLEM 6: Diyet sabotajı sözlüğü hazırlayın…

Teşekkür etmenin yetersiz geldiği durumlar için bir sabotaj sözlüğünüz olsun…
  • Defalarca başarısız olmuş olabilirim ama boş yere deneme. Yeni bir strateji buldum.
  • Her yıl obeziteye bağlı sağlık sorunlarından kaç kişinin öldüğünü biliyor musunuz?
  • İstediğim elbiseyi almaya kesin kararlıyım.
  • Yaşlandığımda sırtımda 10 kilo fazla yük taşımamaya kendime söz verdim. Gibi…
Bu cümleler ile kararlılığınızı sabotajcılara karşı daha rahat aksettirebilirsiniz. Hatta onları da sizin yolunuza çekmeye ikna edebilirsiniz.

Diyetisyen Serkan TUTAR



EMZİRMENİN BEDENİNİZE OLAN YARARLARI


Hayata ilk adımını atmış olan bebeğinizin ilk doğdu andan itibaren beslenmesine dikkat etmeniz gerektiğini biliyor muydunuz? Emzirme dönemindeki asıl amaç sadece bebeğin beslenmesinin dört dörtlük olması değil, annenin fizyolojik gereksinimlerinin de tam olarak karşılanmasıdır. Anne için yeterli ve dengeli bir beslenme programı gereklidir. Çünkü annenin bu dönemde salgılamış olduğu süt, aldığı besinlerin bir ürünüdür. Yeteri kadar besin tüketilmemesi annenin depolarının azalmasına ve ileriki yaşlarda çeşitli sağlık problemleri (anemi, osteoporoz) yaşamasına neden olabilir.

Emzirme Dönemindeki Anneler İçin

Normal kiloya sahip annelerin, hamilelik döneminde ortalama 12,5 kg alması normaldir. Annenin eski vücut ağırlığına dönmesi için en az 6 ay gereklidir. Bu süre daha uzun sürmesi de olasıdır. Emzirme döneminde bebeğinizi her ağladığında emzirin, çünkü bebeğinizi emzirmeniz vücudunuzdan 500 kalori fazla yakmanızı sağlar. Gebelik süresince alınması gereken kilodan daha fazlasını almış iseniz, ayda 2 kilo vermeniz gayet normaldir, bunun üzerine çıkmamaya özen göstermelisiniz. Özellikle zayıflama diyeti uygulamak doğru değildir. Uyguladığınız diyet sütün azalmasına neden olabilmektedir. Ama anneler yinede kilolarını kontrol etmek istiyorlarsa hamurlu tatlılar, çok yağlı yemekler veya fazla miktarda şeker tüketmemeleri gerekmektedir.
Sütünüzün salgılanmasını sağlamak ve bebeğinizin düzenli olarak emmesi sizin elinizde!!! Sütünüzün arttıran en önemli besin sudur. Günde 2,5-3 lt su tüketmelisiniz. Emzirme sırasında sütün tamamen göğüsten boşaltılması, süt salgısını tetikleyen diğer önemli unsurlardan biridir. Salgılanan süt eğer tam olarak boşaltılmazsa süt salgılanmasında azalma olma riski yüksektir. Beslenme düzeninizde taze sıkılmış meyve suları veya meyvenin kendisi, yeşil yapraklı sebzeler bol miktarda bulunmalıdır. Üzüntü, korku, mutsuzlukta süt salgısında azalmaya neden olabilir. Son yapılan çalışmalar, soğan, sarımsak, bulgur gibi besinleri dikkatli tüketmeyi önermektedir. Çünkü bu besinlerin kokusu anne sütüne geçebilmekte ve bebek emmeyi bırakabilmektedir.
Bu dönemde istediğimi yiyebilirim düşüncesi ile salam, sosis, sucuk gibi besinleri fazla miktarda tüketmemeye özen gösterilmelidir. Kansızlık riski de bu dönemde yüksek olması nedeni ile özellikle yemeklerin hemen ardından çay içilmemeli, çay yemekten 1-2 saat sonra açık olarak içilmelidir. Tercihen bitki çayları tercih edilmelidir. Kahve ve kola ise içerisindeki kafein nedeni ile bu dönemde mümkün olduğunca tüketilmemelidir.
Sigara ve alkol ise hiç içilmemeli, son yapılan çalışmalar göstermiştir ki bebeğini emziren ve sigara içen annelerin bebeklerinin, içmeyen annelerin bebeklerinden çok daha kısa süre uyuyabildiği ve büyümesinin daha yavaş ve düşük olduğunu göstermiştir.

Anne Sütünün Yararları
-Her zaman sterildir.
-Sindirimi kolaydır.
-Çene ve diş gelişiminde önemlidir.
-Bebeğinizin bedensel, ruhsal ve zeka gelişimine yardımcıdır.
-Tip-1 diyabet, kalp hastalığı, çölyak gibi hastalıkların riskini azaltır.
-Özellikle alerji ve şişmanlık riskini azaltır.

Anne için yararları
-Hazırlaması kolay ve ucuzdur.
-Anne ve bebek arasındaki duygusal bağı geliştirir.
-Kemik erimesini engeller (Annenin depolarının ve beslenmesinin yeterli olması önemlidir)
-Anemiyi engeller.
-Rahmin iyileşmesini hızlandırır.
-Annelerin eski kilolarına daha çabuk dönmesini sağlar.

Bebekleriniz İçin
Bebeğinizin en hızlı büyüdüğü dönem 0-1 yaş dönemidir. Bu sebeple ilk 6 ay sadece anne sütü alınmalıdır. Anne sütü bebeğinizin normal büyümesini sağlayacak olan gereksinimlerin hepsi bulunmaktadır. Bebeğinizin kilosu ideal olarak artıyorsa bu sütünüzün yeterli olduğu anlamına gelmektedir. Çocuğunuzun gelişimi normal olduğu sürece 6. aydan sonra ek besinlere başlanmalıdır. Emzirme ise ek besinlere başlanıldı diye bırakılmamalı bebeğiniz 2 yaşına gelene kadar devam edilmelidir.
Özellikle doğumdan hemen sonra salgılanan ve kolostrum adı verilen ilk sütün alınması çok önemlidir. Bu sütü, bebeğiniz doğar doğmaz 30 dakika içerisinde bebeğinize vermelisiniz. Ayrıca bebeğiniz her ağladığında emzirmelisiniz.
Bazı korkular ve batıl inançlarda bebeğinizin gelişmesine zarar verebilir ve emmesini engelleyebilir. Örneğin bebeğin doğar doğmaz şekerli besin tüketmesi, bir veya üç ezan vakti beklendikten sonra anne sütü verilmesidir. Bebeğinizin açlık duygusunu yok etmemek için bu tarz yanlış uygulamalardan mümkün olduğunca kaçınmalısınız.
Kadınların emzirme döneminde birçok korkusu vardır. Bunlar hamilelik döneminde alınan kilolar, basen bölgesinin büyümesi ve karın bölgesinde oluşan sarkmalardır. Birçok anne aldığı kilolardan kurtulmak için bir an evvel diyet yapmaya veya egzersiz yapmaya başlamaktadır. Egzersiz yapmaya başlamadan önce kesinlikle doktorunuzdan izin almalısınız. Yaptığınız ilk egzersiz sizi çok zorlayıcı olamayan ve vücudunuzun kendisini toparlaması için zaman kazandıran hızlı tempo yürüyüş olabilir. Basen, karın ve göğüs bölgenizde oluşan deformelerden kurtulmak için çok acele etmemeli ve o bölgeye özel çeşitli egzersizler uygulamaya başlamalısınız. Ama vücudunuzun deforme olmaması için kesinlikle bebeğinizi sütünüzden mahrum etmemelisiniz.


Diyetisyen Serkan TUTAR





Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diyetinizi Sabotajlara Karşı Koruma Altına Alın" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Serkan TUTAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Serkan TUTAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Serkan TUTAR Fotoğraf
Dyt.Serkan TUTAR
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi144 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Serkan TUTAR'ın Makaleleri
► Kilo Koruma Programı ÇOK OKUNUYOR Dyt.Ahmet GÜRAPAYDIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Diyetinizi Sabotajlara Karşı Koruma Altına Alın' başlığıyla benzeşen toplam 88 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:53
Top