2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ergenler ile İletişim Nasıl Kurulur
MAKALE #15030 © Yazan Psk.Elif GÜNERİ | Yayın Temmuz 2015 | 4,437 Okuyucu
GENÇLERLE İLETİŞİM NASIL KURULUR

Ergenlik döneminde bireyin çevresi ve iç dünyasında çok hızlı değişimler olmaktadır. Ergen bu dönemde bu değişimlere ayak uydurmaya çalışmakta ve dönemin getirdiği sorunlarla başa çıkmak zorundadır. Bazı ergenler bu sorunlarla sağlıklı bir şekilde başa çıkarak ergenlik dönemini atlatmakta, bazı ergenler ise bu durum karşısında kendisini çaresiz ve geleceği hakkında karamsar hissetmektedir. Bu durum çoğu zaman ergenle aile arasında çatışmaya yol açar. Bu çatışma sonucunda ergenlerin fevri çıkışları olabilir. Ebeveynin yapması gereken sakin davranarak ergenle konuşmaya çalışma ve olayı tüm boyutlarıyla anlatmak olmalıdır. Bu çıkışların çoğu ergenin özgür olma ve bağımsızlaşma isteğinden kaynaklanmaktadır.

Neredeyse tüm bireyler ergenlik döneminde ailesi ile çatışma yaşar. Ergenlik döneminde bireyler duygularını çok yoğun yaşarlar. Bu durum çatışmaları doğurur. Önemli olan bu çatışmalardan olumlu yanlar çıkarabilmektir. Bunun için yaşanılan çatışmalarda problemleri çözerken yapıcı olunmalıdır. Problemler hakaret etmeden, suçlamadan, zarar vermeden çözülmelidir. İlk önce sorunun ne olduğunu anlamalı, beraberce ortak çözümler aranmalı ve en uygun çözüm uygulanmalıdır. Bu konuda şu önemli noktaya dikkat çekmekte fayda var. Birçok ebeveyn ergen bireyin sorununu dinlediğini söylemekte ancak ergenin bir sorunu olduğunda onu dinlemeden nutuk çekmeye, öğüt vermeye başlamaktadır. Bu durum ergenle ebeveyn arasındaki iletişime zarar vermektedir. Bu yüzden ebeveynler öncelikle çok iyi bir dinleyici olmalıdır.
İyi bir aile iletişimin olduğu ortamda bulunan ergen her yönüyle sağlıklı bir gelişim gösterir. Aile içi iletişimde problem olduğu takdirde ergen huzursuzlaşıp saldırganlaşabilir. Sorunlarını çözerken fiziksel güce başvurabilir. Bu olumsuz durumları engellemek için aile içi iletişime önem verilmeli, özellikle ergen bireye iyi bir örnek olunmalı ve sorunlarının çözümünde sağlıklı bir iletişim kurulmalıdır.
Ergenle iletişim kurarken dikkat etmemiz gereken bazı hususlar vardır. Öncelikle ergen koşulsuz kabul etmelidir. Ergenin aile için değerli olduğunu ona hissettirilmelidir. İletişim kurulurken onun bu hassas dönemini göz önünde bulundurarak yıkıcı değil daima yapıcı olunmalıdır. İçinde bulunduğu dönemi dikkate alarak ebeveynin kendini onun yerine koyması yani empati yapması gerekir.Ebeveyn ona daha çok rehber olarak kendi problemini kendi çözmesi için yardımcı olmadır.
Ergenle zaman ayırmak önemli bir ayrıntıdır. Ergen bir yandan bireyselleşirken bir yandan da aile desteğine ihtiyaç duyar. Bu yüzden ergenle geçirilecek zamanlar önemlidir.

Ergenle iletişim kurarken sen dili değil de daha çok ben dili kullanılmalıdır. İletişim sırasında beden diline, ses tonuna, jest ve mimiklere dikkat etmeli ve en önemlisi onunla iletişim halindeyken mutlaka göz teması kurmalıdır. Onu dinlerken sabırlı olmak, eleştiride bulunmamak, rahatlatmaya çalışmak, yargılamamak, konuşmaya devam etmesi için ona yardımcı olmak gerekir.

Ergen bireyle olumlu bir iletişim kurulduğu takdirde, ergen aile içinde sevildiğini ve kendisine değer verildiğini hisseder. Bu durum ebeveynlere karşı daha yakın olmasına ve sıcak bir iletişim kurmasına yardımcı olur. Ergen birey hata yapsa bile bu ailesi ile paylaşmaktan utanmaz, korkmaz. İletişimin iyi olduğu bir ortamda bulunan ergen sorunlarını kendi başına çözme yeteneğini geliştirir, kendine olan güveni artar.

Bu dönemde ergen ile sağlıklı bir iletişimin esası anne babanın demokratik bir tutum sergilemesi ile mümkündür.Bu tutuma sahip anne babalar çocuğun uyması istediği kuralları önceden belirler, bu kuralları çocuğa gerekçeleri ile birlikte anlatır ve tutarlı olarak uygular.Demokratik ailelerde gence ailenin bir üyesi olduğu bilinci kazandırılmaya çalışılır, aile içinde alınan kararlarda gencinde görüşleri alınır. Gencin özerk bir insan olduğu ve kendine ait fikirleri olabileceği kabul edilir, bu fikirler hakkında görüş bildirilebilir ama asla bunları düşünmemesi hakkında bir telkinde bulunulmaz.

Böyle bir ailede çocuklar küçük yaştan itibaren sorumluluk almaya hazır hale getirilir, onlara iş başarmanın zevki tattırılır. Başarısızlıklar yerine başarılar öne çıkarılır.

Bu Tutumun Kişilik Üzerinde Etkisi ne olacaktır?

Ana babaların çocuklarını yetiştirirken demokratik bir tutum takınmaları , çocukların kendine güvenen , yaratıcı ve sosyal yönden gelişmiş bir birey olmalarına yardım eder. Bu tür ortamlarda büyüyen çocuklar daha özerk daha bağımsız bir yapı geliştirirler. Kendi haklarını koruyabildikleri gibi, işbirliği ve dayanışma içine de girebilirler.
Demokratik tutumda yetişen gençler kendilerine değer verildiği duygusunu yaşayacaklarından dolayı özsaygısı yüksek ve kendine güvenen bir kişilikte olurlar
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ergenler ile İletişim Nasıl Kurulur" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Elif GÜNERİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Elif GÜNERİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Elif GÜNERİ'nin Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Ergenler ile İletişim Nasıl Kurulur' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuklarda Tırnak Yeme Temmuz 2015
► Kardeş Kıskançlığı Temmuz 2015
► Çocuk Resimlerinin Dili Temmuz 2015
► Uyku Bozukluğum Var Temmuz 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:38
Top