2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Doğum Vajinal Mi, Sezaryan Mı
MAKALE #15059 © Yazan Op.Dr.Güzin BAŞCI | Yayın Temmuz 2015 | 3,858 Okuyucu
Bir kadının yapısı doğal olarak vajinal(normal) doğuma planlanmıştır.Gebelik süreci son adet tarihinizden itibaren hesaplanarak 37 ila 40 haftada sonlanır.40 haftaya kadar, doğum gerçekleşmezse 3 gün aralıklarla takip edilerek 41 haftaya kadar beklenebilir.Doğum ritmik gelen doğum sancılarıyla, su kesesinin açılmasıyla yada nişan bozulması denilen kanlı sümüksü bir akıntıyla başlayabilir.Başlangıçta olan doğum sancıları ağrılı değildir.Bu kasılmalar 3 -4 dakikada bir olana dek kadının tolere edebileceği şekildedir.Su kesesi ya kendiliğinden evde açılır yada hastanede doğum sürecini takip eden doktor tarafından açılır.Ağrılı değildir, bebeği çevreleyen zar vajinal yoldan steril plastik bir aparatla sıyrılır.Nişan bozulması olan gebelerde doğum sancıları %80, 24 saat içinde başlar.%20 lik grupta nişan bozulduktan bir kaç gün yada hafta sonra doğum olabilir.Nişan bozulması hastaneye yatmayı gerektirmez.Su kesesi açıldı ve-veya 3-4 dakikada bir sancıların başladı ise hastaneye yatış yapılır.Her kadın gebeliği boyunda çevresinden duyduklarından etkilenir, kötü doğum öyküleri vajinal mi sezaryanla mı doğum yapmalıyım kaygısı uyandırır.Gebelere önerimiz' benim ve bebeğim için en sağlıklı doğum hangisi olacaksa onu istiyorum' düşüncesinde olmalarıdır.Unutulmamalıdırki her gebenin ağrı eşiği, pelvis yapısı, bebeğinin büyüklüğü ve gebeliğinin seyrindeki durumlar birbirinden farklıdır.Vajinal doğum planlanan gebelerde bebeğin doğum kanalında ilerleyişi ile ilgili sıkıntı görüldüğünde veya bebeğin sıkıntıda olduğu tespit edilirse sezaryan kararı verilebilir.Yada vajinal doğum istememe nedeni ile sezaryan isteyen gebelerde ağrısız kasılmalarla rağim ağzı kendiliğinden açılmış olup doktorunuz kolay bir vajinal doğum olabileceğini öngörüp size vajinal doğum önerebilir.Tüm gebeler kanıta-dayalı bilgiler ışığı altında, doğum ve kendi durumları hakkında bilgilendirilmedir. Gebenin doğum hakkında düşünceleri öğrenilmeli ve kendi tıbbi durumu ile birlikte aydınlatıcı bilgi verilmelidir.
Sezaryan Gerektiren Durumlar
-Bebeğin doğum kanalına başla değil yan yada makatla gelmesi
-iri bebek
-Rahim ağzında açılma olmaması yada açılmanın istenilen sürede olmaması
-Bebeğin eşinin önde gelmesi yada bebeğin eşinin erken ayrılması
-Bebeğin doğum kanalında iken sıkıntıya girmesi, fetal kalp atımında düşüklük
-Başın doğum kanalından ilerlememesi, baş-pelvis uyumsuzluğu
-Çoğul gebelikler
-Vajinal yoldan bebeğe geçmesi olası enfeksiyonlar(Herpes, HIV gibi)
-Bebekte doğum kanalından geçmeye izin vermeyecek durumdaki anormallikler
-Geçirilmiş rahim ameliyatları(sezaryan, myom ameliyatı gibi)

VAJİNAL DOĞUM

Doğum sancılarınız başladı, suyunuz geldi, nişan bozulması oldu ise doktorunuzu arayınız.Doktorunuzun önerisi ile duş alabilirsiniz, kasılmaların sıklaşması için evde biraz daha zaman geçirebilirsiniz.Bebeğinizin giysileri yıkanmış olmalıdır.Daha önce size verilen hastanedeki ihtiyaç, giysi listenizin 36 haftadan sonra hazır ayrı bir çantada hazır olmasında fayda var.Hastaneye yatış yapıldığnda barsakların temizlenmesi için ve doğum eylemini hızlandıran lavman yapılabilir, nonstrestest(NST) ile bebeğinizin kalp atımları ve kasılmalar takip edilecektir.Gerekirse sizin ve rahmin enerjisini sağlamak için glukozlu serum takılabilir, yada kasılmalar yetersizse seruma ilaç katılabilir.Doğumun 1. evresi 2(sessiz, aktif) bölüme ayrılır.Sessiz faz genelde evde geçirilir.10-12 saat sürebilir.Aktif faz hastanedeki süreçtir.Rahim ağzı 4 cm açılmıştır.İsterseniz anestezi uzmanı belden uyuşturucu bir iğne yardımı ile epidural kateter takabilir.Böylelikle kasılmalarda ağrı hissedilmez.Her 1 cm açıklık yaklaşık 1 saat süre alır.Bazen daha hızlı olabilir.Bu süreçte yürüyebilirsiniz, epidural anestezi yürümeyi engellemez.Rahim ağzı tam yani 10 cm açıldığında doğumun ikinci evresine geçilmiştir.Bu süreç ilk gebelikte ,doğuma kadar 2 saat, 2. ve 3 . gebeliklerde 1 saat kadar sürebilir.Bebeğin başı indiğinde ıkınmanız istenecektir.Doktorunuz gerekli görürse vajen girişine epizyotomi denilen bir kesi açabilir.Bebek doğduktan sonra 10-15 dakikada eşi ayrılır.Eşin doğumu doğumun üçüncü evresidir.Bu süre bazen bir saati bulabilir.Bebeğinizin ilk bakımı yapıldıktan sonra kucağınıza verilecektir.

SEZARYAN DOĞUM

Genel olarak sezaryen; vajinal doğumun güvenle tamamlanmasının mümkün olmadığı durumlar söz konusu ise veya vajinal doğum ile birlikte anne ve/veya bebeğin hayatında belirgin artış riski varsa uygulanır.Türkiye’de 2003 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırmasına (TNSA) göre %21.2 olan sezaryen oranının, son doğum sayılarına bakıldığında yer yer % 40’lara ulaştığı görülmektedir. Sezaryan genel anestezi yada epidural-spinal anestezi ile yapılır.Planlı sezaryanlarda 6 saat oruç gibi aç olmalı ve sıvı içmemelisiniz.Bazı hastaneler ve doktorlar sezaryan doğuma eşlerin de girmesine izin vermektedir.Hastaneye yatış olduktan sonra serum takılır, bebeğin kalp sesi dinlenir.Hazırlıklar tamalanınca ameliyathaneye geçilir.Ameliyathane kalabalık bir ortamdır.Doktorunuz, ameliyathane hemşiresi, bebek doktoru, hemşiresi, anestezi doktoru, teknisyeni ve ameliyathane teknisyeni olacaktır.Karın bölgeniz antiseptik bir solüsyonla silinir.İdrar sondası takılır.Genel anestezi yapılmadı ise uyanıksınızdır.Ön bölüm bir örtü ile kapatıldığından ameliyat sahasını görmezsiniz.Ekip hazır olunca yaklaşık 5 dakikada bebek doğar.İlk muayenesi yapıldıktan sonra bebek sizinle tanıştırılır.Dikiş işlemleri 30- 40 dakika sürebilir.

SEZARYAN SONRASI VAJİNAL DOĞUM:SSVD

Sezaryen sonrası vajinal doğum ile tekrar sezaryen arasında doğru tercih yapılabilmesi için her iki durum hakkındaki gerekli bilgilendirme tam olarak yapılmalıdır. Sezaryen sonrası vaijnal doğum (SSVD) sadece uygun hastalarda ve uygun merkezlerde uygulanmalıdır
Sezaryen Sonrası Vaginal Doğum (SSVD) Koşulları doktorunuzla görüşülmelidir.Her vaka uygun değildir.

ANNE İSTEĞİNE BAĞLI SEZARYAN

Medikal veya obstetrik herhangi bir sebep olmadan annenin isteğine bağlı sezaryen ile doğumdur. Sezaryen oranlarındaki artışın temel nedenlerinden biridir. . Doğum korkusu: “tokofobi” olan gebeler sezaryen ile doğumu tercih etmelerinin yanı sıra doğum zamanlaması, tercih ettiği hekimin doğumu yaptırması, doğumun kontrol altında yapılması gibi faktörler de bu tip sezaryene neden olmaktadır. Vainal doğumun sağlığını ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyeceğini düşünenler de sezaryeni tercih etmektedir. Daha önce normal doğum yapan hastalarda geçirmiş oldukları kötü doğum eylemi ve doğum deneyimi sezaryene yönlendirmektedir. Bu durumu tespit edilen gebelere yapılan düzenli destek ve psikoterapilerin sezaryen oranını 2/3 oranında azalttığı görülmüştür. Yapılan çalışmalarda % 62-81 oranında doğum hekimleri isteğe bağlı sezaryeni uygun bulmaktadır

VAJİNAL DOĞUM AVANTAJLARI

-Doğa zaten vajina ile biten doğum yolunu gebelik süresince bu doğum eylemine kendini hazırlar ve tüm olaylar bu yoldan gerçekleşmesi için yönlendirilir
-Bebek doğum kanalından ilerlerken akciğerlerindeki sıvıyı atması kolaylaşır
-Annenin vajenindeki salgılarını yutan bebeğin bağırsak florası oluşur.Vajinal doğan bebeklerde gaz sancısı daha az olur
-Vajinal doğumda iç organların zarar görme riski yoktur
-Uzun da sürse ayağa kalkıp normal hayata dönme olasılığı daha çabuk olur.
-Bebeğinizin ilk ağlamasını duyma size kendinizi daha iyi hissettirir.Artık sezaryanlarda da genel anestezi pek yapılmadığından bebeğinizin sesini duymanız mümkündür.
-Diğer doğumların da normal vajinal yoldan olma olasılığı daha yüksektir.
-Kanama daha az olur

VAJİNAL DOĞUMUN DEZAVANTAJLARI

-Uzun ve yıpratıcı bir süreçtir ve doğum ağrılarına katlanmanız gerekmektedir.(Epidural analjtezi bu süreci konforlu geçirmenizi sağlar)
- Vajinanın genişlemesi, idrar kesesi ve kalın barsağının vajina içine doğru fıtıklaşması sıkça rastlanan olaylardır ve ileride bunların düzeltilebilmesi için ek operasyonlar gerekebilir.
-Doğum yolundaki bebeğin iyilik hali çok yakından takip edilmesi gerekir ve en küçük ihmaller ilerde ciddi sekellere sebep olabilir .
-İri bebeklerin doğumlarında veya geliş anormalliklerinde olan vajina yıtıkları , buna bağlı idrar kaçırma, dışkılama problemleri
-Doğum kanalında bebek ilerlerken fiziksel etkilenmelere bağlı şişlikler morluklar, başta ciltaltı kanamalar, omuz takılmasına bağlı kemik kırıkları, sinir hasarları


SEZARYAN DOĞUMUN AVANTAJLARI

-Planlı sezaryanda zamanını bilmek sizi rahatlatacaktır
-Bebeğe ait doğum travmaları daha az görülür(morluk, şişlik, omuz takılmasına bağlı kırık ve sinir hasarı)
-Planlı sezaryan 39 haftada yapıldığından gün aşımına bağlı risklerin daha az olması(su azalması, bebeğin kaka yapması gibi)
-Vajenden olan cinsel yolla bulaşan hastalıklardan etkilenmeme
-Planlı sezaryanda kanama ve enfeksiyon riski acil durum sezaryanlara ve zor vajinal doğumlara göre daha azdır
-İdrar kaçırma ve dışkılama fonksiyonlarında bozulma daha azdır.Vajende genişleme ve skar olmadığından cinsel ilişki ile ilgili problemler görülmez.

SEZARYAN DOĞUMUN DEZAVANTAJLARI

-Anesteziye ve ilaçlara bağlı riskler
-Normal doğumda hastanede kalma süresi 1-2 günle sınırlı iken, sezaryende bu süre daha uzun olabilir.
-İdrar torbası ve bağırsak yaralanması
-Yeni doğanda yaş akciğer dediğimiz solunum sıkıntısı
-Rahimde kesi açılırken bebek cildinde kesi olması
-kesi yerinden veya karın iç bölgesine kanama, enfeksiyon, toplardamarlardan pıhtı atma riski
-Sezaryanla olan doğumlarda kanama miktarının daha fazla olması
-Tekrarlayan sezaryanlarda eşin önde gelmesi, rahim duvarına yapışık olması gibi plasentaya ait problemler
-Sezaryan sonrası bağırsak hareketlerinin azlığı, karında şişkinlik, gaz ve dışkılamada problemler
-Daha önce sezaryan olanlarda eski kesi yerinde yırtılma(rüptür), iç kanama

*UNUTULMAMALIKİ VAJİNAL DOĞUMU BEKLENEN GEBELERİN SEZARYAN OLMA İHTİMALİ HEP VARDIR
*EN SAĞLIKLI DOĞUM ŞEKLİ ANNE VE BEBEK HAYATINI EN AZ RİSKE ATAN DOĞUM ŞEKLİDİR
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Doğum Vajinal Mi, Sezaryan Mı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Güzin BAŞCI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Güzin BAŞCI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Güzin BAŞCI Fotoğraf
Op.Dr.Güzin BAŞCI
Ankara
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Güzin BAŞCI'nın Makaleleri
► Normal Vajinal Doğum Prof.Dr.Alparslan BAKSU
► Vajinal Akıntılar Prof.Dr.Alparslan BAKSU
► Vajinal Akıntılar Dr.Nuray ATACAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Doğum Vajinal Mi, Sezaryan Mı' başlığıyla benzeşen toplam 41 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Vajinusmus ve Gebelik Haziran 2016
► Kürtaj Şubat 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:44
Top