2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ketojenik Diyetler
MAKALE #15061 © Yazan Dyt.Esen KARACA | Yayın Temmuz 2015 | 6,918 Okuyucu
Ketojenik diyetler ilk olarak 1920'li yıllarda epilepsi hastası olan çocuklarda nöbet sıklığını azaltmak için kullanılmaya başlanmış. Ancak yıllar içinde obezitenin hızla artışıyla bu diyetler zayıflama amacıyla da kullanılmaya başlanmış. Bu diyetin özelliği, karbonhidrat içeriği düşük bir diyet türü olmasıdır.

*Bu tip diyetlerin en temel noktası nedir?

Bu diyetin en önemli noktası glukoz yani karbonhidrat tüketimini kısıtlanırken sağlıklı yağları ve proteinleri yeterli düzeyde almayı sağlamaktır. Çünkü ketojenik diyetler ile günlük enerji kaynağı olarak vücuttaki yağ deposu kullanılır. Diyetin 4. Gününden itibaren vücuttaki yağ yakılmaya başlar ve bu sayede hızla kilo kaybı sağlanır.

*Ketojenik Diyet’te kullanılan ürünler nelerdir? Ne tür besinler içeriyor bu program?

Sütten elde edilen en kaliteli protein kaynağı whey proteini, yumurta, bezelye, buğday gibi kaliteli protein oranı yüksek besinler ketojenik diyetin protein kaynakları arasında yer alır. Mantar, ıspanak, kereviz, salatalık, karnabahar, pırasa, marul, brokoli ,kabak, bamya gibi besinler ise düşük oranlı karbonhidratlar içerir ve diyette sınırsız ölçüde bulunmaktadır. Bu diyette yer almayan besinler ise karbonhidrat bakımından zengin olan pasta, börek ve tatlı gibi yiyeceklerdir. Ayrıca bu diyette işlenmiş besinler de bulunmamaktadır. Bunların dışında ülkemizde ketojenik diyet ile uyumlu, protein, karbonhidrat ve yağ içerikleri her ürün için tek tek ayarlanmış diyet ürünleri de kullanmaktadır. Bu özel içerikleri ürünleri biz Mondesen Beslenme ve Danışmalık olarak kişiye özel diyet programları çerçevesinde önermekteyiz.

*Yeni nesil bir diyet türü müdür Ketojenik Diyet; yoksa Türkiye’de mi yeni duyulmaya başladı?

Ketojenik Diyetler Amerika’da 40 yıldan fazla Avrupa’da ise son 20 yıldır tedavi amaçlı birçok hastalıkta kullanılmaktadır. Özellikle obezite ve dirençli kilolar (insülin direnci, polikistik over, troid vb nedeni ile kilo veremeyen) ile obeziteye bağlı ve/veya eşlik eden hastalıkların tedavisinde hızlı ve kalıcı kilo kaybını sağlayarak hastaların sağlıklarına kavuşmalarına yardımcı olur. Ar-Ge çalışmaları sonucunda üretilen özel içerikli ürünler ile beslenme tedavileri bizim tarafımızdan hazırlanarak takip edilir, kilo verme sonrası bir geçiş programı ile kişilerin kilo kaybı sabitlenerek kalıcı alışkanlıklar kazandırılır. Son süreçte de danışanlarımız yaşam boyu sağlıklı beslenme programı ile uzun yıllar kilolarını korur.

*Bu diyetin olumsuz bir etkisi, zararı olabiliyor mu? Her yaş aralığına ve her bireye uygun bir diyet midir?

Maalesef her ne kadar kilo kaybı için olumlu sonuçlar alınsa da herkese uygulanabilecek bir diyet türü değildir. Örneğin özel durumlarda gebe ve emzikliler veya Tip-1 diyabet, kronik böbrek yetmezliği gibi hastalığı olan kişiler tarafından uygulanmaması gerekmektedir. Avrupa’da ise diyet olarak olmasa da bu ürünler ara öğün ve takviye gıdalar olarak beslenme programına eklenmektedir. Bu şekilde bir diyet uygulamak isteyen bireyler mutlaka bir diyetisyene başvurmalıdır. Çünkü diyet tamamen kişiye özeldir ve bireyin sağlık durumuna, varsa hastalıklarına, yaşına, kilosuna ve cinsiyetine göre değişkenlik gösterir. Ayrıca ketojenik diyetler, düşük karbonhidrat ve yüksek protein içeriği nedeniyle vücutta vitamin ve mineral eksikliklerine ve sağlığı bozucu bazı yan etkilerin (konsantrasyon bozukluğu, baş ağrısı, mide bulantısı, baş dönmesi, yorgunluk, sinirlilik vb.) görülmesine neden olmaktadır. Bu nedenle kısa vadeli uygulanması ve uzman kontrolünde yapılması gereken bir diyet türüdür. Örneğin İtalya’da bu amaçla hazırlanmış ve artık ülkemizde de bulunan ürünlerin kullanımı sırasında eksikliklerin oluşmaması adına bireye uygun vitamin, mineral ve besin destekleri takviye edilmektedir. 16 yaş üzerinde eğer kişinin tüm kan değerleri uygun ise tamamen bireye özgü bir beslenme programı ile bu diyeti diyetisyen kontrolünde uygulayabilirler.
Özellikle kilo vermekte güçlük çeken insülin direnci, polikistik over veya troid gibi hastalıklarda kilo vermeye uygun bir diyet olması amacı ile uygun kişilerde kullanılması ve uzman desteği ile kilo verme sürecini kolaylaştırırken kişinin sağlığını kazanmasına da yardımcı olmaktadır.

*Bu diyet ile birlikte spor öneriliyor mu? Sporcular için kullanılabilecek ürünler var mı?

Tabiki bu diyet ile birlikte spor yapılabilir ancak yapılacak sporun sıklığı, tipi, aktivitenin hızı, şiddeti, süresi, tekrar sayısı önemlidir ve kişiye göre planlanmalıdır. Bu anlamada kullanılacak ürünlerin protein içeriği daha yüksek olduğu için yine uzman kontrolünde ve kişiye özel bir beslenme programı ile sporcularda da kullanılabilmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ketojenik Diyetler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Esen KARACA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Esen KARACA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Esen KARACA Fotoğraf
Dyt.Esen KARACA
Ankara
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Esen KARACA'nın Yazıları
► Ketojenik Beslenme Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
► Ketojenik Diyet Dyt.Miray PAZAR
► Ketojenik Diyet Nedir? Dyt.Pınar ERMİŞ
► Şok Diyetler Dyt.Seçil KENAR
► Popüler Diyetler Dyt.Meltem YAMAN
► En Moda Diyetler Dyt.Zülal YALÇIN
► Popüler Diyetler Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN
► Popüler Diyetler Dyt.Habibe TUĞCU
► Mucize Diyetler Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ketojenik Diyetler' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yeşil Çay Ekim 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:56
Top