2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kadınlarda Cinsel İstek ve Uyarılma Bozukluğu
MAKALE #15062 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Aykut BORA | Yayın Temmuz 2015 | 2,433 Okuyucu
Cinsellik, sağlıklı yaşamın ayrılmaz bir parçasıdır. İnsan yaşamında önemli bir haz ve doyum kaynağı olan cinsel yaşantılar, zaman zaman farklı etkenlerden dolayı sekteye uğramakta ve kişi, birtakım cinsel sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır. Yaygın olarak rastlanan cinsel sorunlardan biri de cinsel istek ve uyarılmada azalmanın meydana gelmesidir.

Kadınlarda görülen cinsel istek ve uyarılma bozukluğu, içten ya da dıştan gelen cinsel uyaranlara yeterli ruhsal ve genital tepkinin verilmemesi ve cinsel etkinliği başlatma ya da partnerinin başlatma girişimi karşısında isteksiz davranılması olarak tanımlanabilir. Bu isteksizliğin nedeni ruhsal, fiziksel ya da fiziksel-ruhsal olabilir. Özellikle cinsellikte beden ve ruh bir bütündür ve kimi zaman cinsel sorunun nereden kaynaklandığına ilişkin kesin bir ayrım yapmak zordur. Yine de kişinin yaşadığı cinsel istek ve uyarılma bozukluğunun ruhsal bir nedenden kaynaklandığına karar verilebilmesi için uzman hekim muayenesine ihtiyaç duyulur. Özellikle jinekolojik hastalıklar ve bu hastalıklar nedeniyle gerçekleştirilen rahim ve yumurtalık operasyonları, menopoz, hormonal dengesizlikler cinsel istek ve uyarılma bozukluğuna neden olan organik nedenler arasındadır. Tıbbi muayenenin ardından organik kökene bağlı bir etken söz konusu değilse cinsel istek ve uyarılma bozukluğuna neden olabilecek ruhsal süreçler araştırılır.

Cinsel isteğin azalması ve uyarılmanın yeterli düzeyde gerçeklememesine birçok ruhsal etken neden olabilir. Bu etkenler kişinin aktüel yaşamıyla ilgili olabileceği gibi geçmiş dönem yaşantılarından da kaynaklanıyor olabilir. Çocukluk ve gençlik dönemindeki ebeveynler ile olan ilişki, cinselliğin bastırıldığı bir ailede büyümek, çocukluk çağı cinsel istismarı ve ilişkili travmalar, kadında cinsel istek ve uyarılmaya ilişkin sorunların yaşanmasında etkili olan geçmiş dönem ruhsal etkenler arasındadır. Diğer yandan partner ile yaşanan ilişkisel sorunlar, bir yakının kaybı, işten çıkarılma, taşınma ve uyum sorunları, ekonomik sıkıntılar gibi aktüel etkenler de cinsel istek ve uyarılmada bir kayba neden olabilir. Özellikle depresyon gibi dış dünyaya karşı ilginin oldukça azaldığı ve kaybolduğu ruhsal sorunların eşlik etmesi, cinsel etkinliklere ilişkin istek ve uyarılmayı da azaltabilmektedir.

Cinsel istek ve uyarılma bozukluğu nedeniyle sunulacak olan ruhsal destek hizmetinin planlanmasında bu durumun cinselliğin aktif olduğu ilk dönemlerden itibaren mi yoksa belirli bir dönemde mi başladığının bilinmesi önemlidir. Diğer yandan cinsel istek ve uyarılmada yaşanan sorunların kadının mevcut partneriyle sınırlı olup olmadığı anlaşılmalıdır. Cinsel istek ve uyarılma bozukluğu nedeniyle başvurulan psikolojik yardım sürecinde çiftlerin birlikte katılmaları iyi olmayı kolaylaştırmakta ve hızlandırmaktadır. Cinsel istek ve uyarılma konusunda sorun yaşayan kadınla yapılan bireysel görüşmeler ile partnerinin de katıldığı çift görüşmeleri sonucunda soruna neden olan ruhsal etkenler anlaşılır kılınır ve sorunların çözümü için terapötik bir ittifak kurulmuş olur.
Her ne kadar cinsel sorunlara ilişkin tanısal birtakım kategoriler oluşturulsa da her insanın cinselliği özneldir. Bu nedenle yaşanan cinsel sorun da çok yönlü ve kişinin kendi ruhsal gerçekliği ekseninde değerlendirilmelidir. Bu değerlendirme yapılırken cinselliğin yalnız davranışlardan oluşan, mekanik ve performansa dayalı bir etkinlik olmadığı; içinde sevgi, hoşgörü, empati, saygı, heyecan ve keyif içeren bir paylaşım olduğu unutulmamalıdır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► Kadınlarda Cinsel İstek Bozukluğu Psk.Dnş.Havva BAYAR
► Cinsel İstek Kayıbı- Cinsel Yanıt Süreci Psk.Doğan Demirkan ÖZDEMİR
► Kadında Cinsel Ağrı ve Uyarılma Bozuklukları Psk.Beril PAPUÇÇUER CEYLAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Kadınlarda Cinsel İstek ve Uyarılma Bozukluğu' başlığıyla benzeşen toplam 39 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:14
Top