2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Karar Vermek ya da Vermemek, ya da Ver(E)Memek
MAKALE #15070 © Yazan Uzm.Psk.İ.Bengü AKSEKİLİ | Yayın Temmuz 2015 | 4,343 Okuyucu
Karar vermek ya da vermemek.. Ya da verememek..

Yaşamımız boyunca kendimizi çok fazla şeyden sorumlu hissediyoruz. Ailelerimize, mesleğimize, ilişkilerimize yada çocuklarımıza karşı sorumluluklarımız var.
Bazen bu sorumluluklar o kadar büyük ve taşınmaz geliyor ki başka birinin düşüncelerine sığınmak istiyoruz. Ne yapıcağını başka birinin söylemesinin insanı rahatlatıcağını düşünüp, başkaları bizim yerimize tercih yapsın istiyoruz. Maalesef hemen hemen herkes, söz konusu hayat başkasının ki olunca, tavsiye verme konusunda çok rahat, adeta her kafadan başka bir ses çıkıyor. Bunca tavsiye tamamen memnuniyet doğurmuyor aksine kafa karışıklığıyla beraber, güvensizlik ve kaygıyı artırabiliyor. Çünkü seçim yapmak bireyin hayatının doğrultusunu belirleme özgürlüğünü içeriyor, ama aynı zamanda paradoksal bir biçimde tüm seçeneklerle başetmesini ve sonunda bir tane tercihte karar kılmasını zorluyor.

Peki karar vereceğimiz gündelik şeyler dahi olsa, seçmek neden bizi bu kadar kaygılandırıyor?

Seçim yapabilme özgürlüğünün, insanların çıkarına olduğu fikrini göklere çıkaran toplumumuz, doğru şampuanı yada duvar kağıdını bulmaya çalışır gibi doğru hayatı bulmamız fikrinide göğe çıkarıyor. İnsanlar seçimlerini istedikleri gibi şekillendirmede özgür olsalar da, aslında görünmeyen sayısız sınırlamadan mustaripler. Bunların en başında başkalarının arzusuna göre insanların tercih yapması öne çıkıyor. Başkalarının size nasıl değerlendireceği sorusu kafanızda yanıp sönmeye başlarken, seçiminizle ilgili alay edilebileceğiniz ve eleştirilebileceğiniz sürekli aklımızın bir köşesinde duruyor.

Bunun bir diğer sebebi hata yapma korkusunun boğucu bir hal alması. Yapılan her tercih bizi bir sonuca götürse de her zaman sonucunu kestirmek çok kolay olmamakla beraber kötü bir sonucu telafi etmekte çok kolay değil. Bu durumun varlığı bireylerin kaygıyla daha sıkı kucaklaşmasına sebep olabiliyor.

Peki doğru karar vermek adına ne yapmalı?

Verdiğiniz her kararin arkasında durmak, sonuçlarını göğüslemek ve içine sinmesi adına oncelikle kararlarınıza sonucunu düşünerek başlamayın. Daha kararı vermeden sonucunu düşünmek, karar vermeyi en çok zorlaştıran faktörlerden; çünkü kişiler her daim abartıya kaçarak sonucu hayalinde daha kötü ya da iyi hayal ediyor. Bu yanlış öngörülerde doğru karar vermeyi engelliyor.

Verilecek karar için araştırma yapmak ise bir diğer karar almayı destekleyen bir durum. Bu araştırmaların sonucunda, sizin için artıları ve eksileri değerlendirebilir, hangisinin daha ağır bastığını görebilirsiniz. Kalem kağıt alıp her iki tarafı değerlendirmek ve alternatifleri üretmek duruma daha objektif bakmanızı sağlar.

Seçenekleri eleyerek azaltmak her zaman karar vermede kolaylık sağlar. Çünkü fazla seçenek hata yapma oranınızı artırır. Seçenekler arttıkça değerlendirme süreci artar ve zihin karışır. Karar vermeden önce seçenekleri azaltmakta her zaman fayda vardır.

Karar verirken güvendiğiniz kişileri dinleseniz ve verilen tavsiyeleri değerlendirmek faydalı olsada, karar verirken başkalarının ne düşüneğine değil, kendi mutlak yararınız için karar vermek size iyi hissettirecektir.

İç güdülerinize güvenmek, bir başka deyişle duygularınızı küçümsememek bir diğer faktör. Burada bahsedilen duygularınıza güvenerek karar almanız değil, karar alırken hangi duygulardan yararlandığınızdır.

Yukarıdaki önerilere rağmen, konu karar vermeye geldiğinde kendinizi çok endişeli, güvensiz hissediyorsanız, sürekli verdiğimiz karara "Doğru mu?", "Yanlış mı?" , "Acaba..." olarak sorguluyor ve kendinizi eleştiriyorsanız, başkalarına göre verdiğiniz kararı değiştiriyorsanız ve bu günlük hayatınızı etkiliyorsa bir uzmandan yardım almanızda fayda var. Çünkü kendinizle ilgili herşey şüpheli ve içinize sinmeyen bir şekilde seçmeli olduğunda kim olduğunuzu şaşırabilir ve gündelik hayatımızda bu durumdan muzdarip olabilirsiniz.

Sevgilerimle,

Uzman psikolog & Aile danışmanı
İ. Bengü Aksekili
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Karar Vermek ya da Vermemek, ya da Ver(E)Memek" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.İ.Bengü AKSEKİLİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.İ.Bengü AKSEKİLİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İ.Bengü AKSEKİLİ Fotoğraf
Uzm.Psk.İ.Bengü AKSEKİLİ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.İ.Bengü AKSEKİLİ'nin Makaleleri
► Doğru Karar Vermek Psk.Şule ÜZÜMCÜ
► Evlenmek ya da Evlen(E)Memek! Psk.Tuğba KAPLANHAN
► Karar Verme Becerisi 2 Psk.Dnş.Ertuğrul AKBAŞ
► Karar Verme Becerisi Psk.Dnş.Ertuğrul AKBAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Karar Vermek ya da Vermemek, ya da Ver(E)Memek' başlığıyla benzeşen toplam 33 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocukta Para Kavramı Haziran 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:38
Top