2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Selülitsiz Bir Yaz İçin…
MAKALE #15076 © Yazan Uzm.Dyt.Deniz ÖZSAN | Yayın Temmuz 2015 | 2,520 Okuyucu
Bayanların baş belası olan selülit; tıptaki adı ile hidrolipodistrofi uyluğun üst kısmı, diz ile bileğin iç kısımları, kaba et ile baldırların arkası ve üst bacaklarda görülen bağ dokuda sıvının lokal olarak toplandığı dolaşım bozukluğudur. Deride portakal kabuğu görüntüsü ile birlikte çukurlar oluşabilir. Başta hormonal bozukluk, genetik yatkınlık, sigara-alkol kullanımı ve yaşam tarzı gibi birçok faktör nedeniyle oluşabilir. Kadınlarda tiroid hormonlarındaki bozukluk ve FSH hormonunun fazla salgılanması selülit oluşumuna sebep olabilir. Korse kullanımı, dar kıyafetler selülit için davetiye çıkaran diğer nedenler arasındadır. Eğer hareketsiz bir yaşama da sahipseniz selülit sizin için kaçınılmaz bir son olacaktır.

Peki beslenmemizin selülit oluşumu üzerindeki etkisi nedir?

Yüksek yağ ve kalori içeren bir beslenme programı yağ dokusunun artmasına dolayısıyla dolaşım bozukluğuna neden olacaktır. Selülit oluşumun altında yatan dolaşım bozukluğu; aşırı yağlı ve kalorili besinlerle beslenme sonucu yağ hücrelerini arttırarak dokularda su toplanmasına neden olmasıdır. Mezoterapi, lazer terapi, liposuction vb. bir çok tedavi yöntemi bulunmaktadır. Ancak bu tedavilerin yanında beslenme programınızı düzenlemezseniz; hepsi geçici çözümler olacaktır.

1.Bol su için!

Vücudun toksinlerden arınmasının sağlanmasında ve cildin nemlenmesinde su önemli rol oynar. İyi bir kan dolaşımı için günde 2-2,5 litre su tüketimi selülit oluşumunu engelleyecektir.

2.Hareket etmekten korkmayın!

Hareket etmek için her zaman bir bahane vardır. Ne kadar çok hareket o kadar hızlı kan dolaşımı ve selülitsiz bir vücut demek. Bu nedenle haftada 3-4 defa 45-60 dakikalık yürüyüşler yapmak yeterli olacaktır.

3.Şeker ve şekerli besinlerden uzak durun!

4. Yüksek posa, yüksek antioksidan etki!

Diyetiniz içeriğinin posa miktarını bol sebze ve meyveler ile arttırarak; antioksidan etki sayesinde toksinlerden arınmış ve kan damarlarınız sağlıklı kalmasını sağlamış olursunuz.

5.Protein içeriği yüksek diyetlerden uzak durun!

Tek besin öğesinin ağırlıklı tüketildiği diyetler sağlıksızdır. Karbonhidrat, yağ ve protein günlük beslenme programınızda yeterli ve dengeli olacak bir şekilde ayarlanmalıdır. Protein ağırlıklı diyetler (yüksek hayvansal gıda içeren) damar sağlığınızı olumsuz etkileyerek; selülit oluşumunu arttıracaktır.

6. Bitkisel kaynaklı yağları tercih edin!

Hayvansal kaynaklı yağlar yerine; omega 3 gibi sağlıklı yağ asitlerini içeren zeytinyağı, ceviz, badem, keten tohumu gibi besinleri tercih edebilirsiniz.

7. Kahve ve kafein içerikli içeceklerin dozunu ayarla!

Bilinenin aksine kahve ve çay selülit yapmaz. Toplamda günde 3-4 fincan kadar tüketilmeleri metabolizma hızını arttırıcı etki gösterir ve yağ yakımını hızlandırır. Ancak aşırı tüketimleri sonucu; vücutta su tutulumuna ve dolaşım bozukluğuna sebep olur.

Selülit Düşmanı Besinler:
• Kivi, portakal, çilek, mandalina, biber  Yüksek C vitamini etkisi
• Maydanoz, ananas  Ödem attırıcı etki
• Soğan, sarımsak  Kan dolaşımını hızlandırıcı etki
• Badem, ceviz, fındık  Omega-3, E vitamini ve Çinko içerikleri sayesinde cilt sağlığı üzerindeki olumlu etkileri
• Zencefil  Metabolizma hızını arttırıcı etki
• Muz, kayısı  Potasyum içerikleri sayesinde kan basıncını düzenleyici ve vücutta su tutulumunu önleyici etki
Selülitsiz bir yaza hazırlanmak istiyorsanız öncelikle günlük fiziksel aktivitenizi arttırmalı ve sağlıklı beslenerek cilt sağlığınızı korumalısınız. Sağlıklı ve formda günler geçirmenizi dilerim…

Uzman Diyetisyen Deniz ÖZSAN
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Selülitsiz Bir Yaz İçin…" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Deniz ÖZSAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Deniz ÖZSAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Deniz ÖZSAN Fotoğraf
Uzm.Dyt.Deniz ÖZSAN
Zonguldak
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Deniz ÖZSAN'ın Makaleleri
► Sağlık İçin Önce Su İçin Dyt.Aysel ŞAHİN KAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Selülitsiz Bir Yaz İçin…' başlığıyla benzeşen toplam 10 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:38
Top