2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Terapide Aktarım ve Karşı Aktarım
MAKALE #15083 © Yazan Uzm.Psk.Alpaslan KESKİN | Yayın Temmuz 2015 | 15,962 Okuyucu
 AKTARIM- KARŞI AKTARIM

Aktarım olgusu, kişinin diğerlerine göre daha önemli tepkilerini yeniden düzenlenmesi ve daha sonra bilinçsiz olarak bu tepkileri başkasına yöneltmesidir. Böylece, kişi bilinçsiz olarak geçmişinden gelen duygusal tepkilerini, tavırlarını, düşüncelerini şimdiki hayatındaki insanlara yansıtmaktadır. Danışanın bilinçaltında yer alan, yoğun duygusal etkisi nedeniyle ayrıştırılmış olan erken dönem yaşantılarının ortaya çıkmasına aktarım denmektedir. Aktarım; çelişik arzu ve/veya inançların zaman ve mekan içinde geçmişteki bir insandan şimdi var olan bir insana doğru bilinçsiz bir şekilde hareket etmesidir.

Daha geniş tanımıyla ise; danışan geçmişinde başkalarını oynadığı rolleri bilinçsizce terapiste karşı oynar, istediği böylece çatışmalarını çözebilmektir. «Değişime ve yenilenmeye giden bir macera»

 NEDEN AKTARIM GELİŞİR?

 Çocuklukta doyum yolu bulamamış bilinç dışı gereksinimler, duygu ve çatışmalar yetişkin yaşamda doyum ya da çözüm kaynakları ve yolları arar. Benlik, bazen bunları tekrar yaşayarak bunlar üzerinde egemenlik kurmak ve üstesinden gelmeye çalışır. Psikanaliz sürecinin özellikleri bu yinelemeyi uyaran koşulları taşır. Terapistin güçlü ve sessiz konumu bu koşulların başında gelir.

 AKTARIMIN BELİRTİLERİ

Duruma uygun olmayan yoğun ve aşırı tepkiler, geç gelme, unutma, suskunluk gibi direnç belirtileri ve terapiste olan duyguların başka kişilerle yer değiştirmesi aktarım belirtileridir.

 AKTARIM TÜRLERİ

Sevgi aktarımı; danışanın terapistini kendine çok yakın hissetmesidir ve terapistine karşı hissettiği duygular cinsellik veya aşk isteği içerebilir. Danışan ciddi bir şekilde duygusal olarak yaralandıysa veya cinsel olarak taciz edildiyse, terapistine karşı cinsel bir bağlılık hissedebilir.

İdealize edici aktarım; danışanın başkalarını idealize etme ihtiyacından kaynaklanır, terapisti bir süper kahraman örneği olarak görür ve böylece kendi değerine olan inançsızlığını telafi etmeye çalışır

İlüzyonal aktarım; danışan terapistini Tanrı benzeri bir varlık olarak değerlendirir ve bir illüzyon yaratarak kendi hayatını yaşamaya değer kılmaya çalışır.

Delüzyonal aktarım; danışan terapistini Tanrı’nın vücut bulmuş hali olarak değerlendirir

 AKTARIM ÖRNEKLERİ- I

 C, analizine başladığında, öteki dünyadan bazı ruhlarla iletişim kuruyordu. Terapisti onların bazen “iyi,” bazen “kötü” olduklarını, bazen de hastanın içinde hissedildiklerini fark etti. Bazı durumlarda terapistine karşı onlara yaptığı yatırımı yapıyordu. Analizindeki pek çok ay boyunca C., terapistine anlaşılır bir geçmiş öyküsü anlatamadı. Terapisti üç günlükken evlat edinildiğini biliyordu. Divandaki ilk aylar boyunca, terapistinde sıkıntı duygusu uyandıran monoton bir şekilde, ruhları hakkında sonu gelmeyen bir şekilde konuştu. Bir gün terapisti onun arkasında otururken, uyuşmuş ve “ölü” gibi hissetti. Terapisti kendisine karşı neyi dışsallaştırdığını merak etti. Deneyimiyle alakalı hiçbir dış dünya bağlantısı yoktu veya terapisti bulamıyordu. Aniden o seansta, küçükken bir“erkeğe” ait oyuncaklarla oynadığına değindi. Terapisti, bu erkeğin kim olduğunu bilmiyordu. Fakat artık “ölü” olmadığını ve bu kişiyi merak ettiğini hissetti. Bu kişinin kim olduğunu araştırdığında, genç bir adamın öldüğü bir ev ortamına, yeni doğmuş bir bebek olarak evlatlık alındığını öğrendi.

 AKTARIM ÖRNEKLERİ- I

 Aile, adamın yasını tutamamıştı ve genç adamın beş aylık hamile olan kızkardeşi düşük yapınca C., evlat edinilmiş, ona ölen adamın isminin kadın hali verilmiş ve o adamın (aynı zamanda ölü bebeğin) reenkarnasyonu (“ikame çocuk,” Poznaski, Volkan and Ast), olarak görülmüştü. Dolayısıyla yaşamının ilk yıllarında, önemli ötekiler için yarı ölü, yarı canlı; yarı erkek, yarı kadın olarak algılanmıştı. Kendilik-algısının birbirine zıt bu yönleri birleştirilememişti. Terapistin analizde bir çocuk olarak bu ailede olmanın nasıl olduğunu anlaması, öncelikle terapiste yaptığı dışsallaştırma ile oldu. Dolayısıyla karşı aktarım tepkisi uysallaştı ve terapisti, (C. için yavaşça bütünleştirme becerisi olan, birleştirici) bir nesne olmaya başladı. Böylece terapistin imgesini içine alabilir ve onunla özdeşleşebilirdi. Bu, onun kendilik temsilini onarmasına yardım edebilirdi.

 AKTARIMA YAKLAŞIM

 Terapist danışan ile samimi, hoşgörülü, sıcak ve anlayışlı bir ilişkiye girmeyi dener. Bu süreçte danışan, duygularındaki ve davranışlarındaki gerçeğe uymayan tarafları görmeye başlar ve kendi kişiliklerinden kaynaklanan olumsuzlukları da değiştirmeye başlar. Tedavide danışanın davranış örneğini geriye doğru izleyerek görmek ve böylece daha olgun çözüm yolları geliştirmek mümkün olabilir.

 BDT ‘DE AKTARIM ÖRNEKLERİ

Takdir Eden-Bağımsız
 Terapist tam benim gibi. Böyle biriyle tanışmak çok güzel. Bana bazı konularda öğüt verebilir, ama kendime ben yardım edebilirim.
Erotik
 Terapist ideal bir partnerdir. Onunla ilişki beni kurtaracak , onunla bir şeyler yapmak harika .
Saldırgan
 Gücümü göstermeliyim yoksa özgürlüğümü ve basiretimi kaybedeceğim. Ya o ya ben kazanacağım. O kim oluyor. Onu aşağı çekmeliyim!

KARŞIAKTARIM

 Terapistin duygularının danışana tekrar yönlendirilmesi ve terapistin danışana duygusal olarak karmaşıklaşmasıdır. Danışan erken dönem çatışmalı yaşantılarını bilinçsizce terapiste yöneltir ve terapist te bunları alır. Terapistin de kendi erken yaşam çatışmalı yaşantıları terapötik ortama yansıyabilir

 KARŞIAKTARIM BELİRTİLERİ

 Sessizlik,sıkılma,parçalanmış düşünceler

 KİŞİLİK VE AKTARIM-KARŞIAKTARIM

Bağımlı Danışanın Aktarımı
 Danışan terapisti besleyen anne gibi görür ve ona aşırı bağımlı olur.
 Danışan terapisti beslemeyen anne gibi görür ve incinmiş-kızgın hisseder
Bağımlı Terapistin Karşı Aktarımı
 Terapist danışana bakım konusuna fazlaca girer
 Danışanın aşırı ihtiyaçlarını püskürtmeye çalışır
Bağımlı Tarzı Olan Terapistin KA
 Bağımlılık ihtiyacı nedeniyle terapist danışana duygusal açıdan aşırı bağlanır
İsyankar Danışanın Aktarımı
 Danışan terapide pek işbirliği yapmaz
 Danışan terapistle kavga eder, onun yaklaşımını eleştirir
Pasif-Agresif Danışanın Aktarımı
 Danışan terapist kendisine baskı yapan biri gibi görür. Danışan terapisti memnun etmek ister, ancak bunu değişim yoluyla yapamaz. Terapi sıraında iyi olsa bile gerçek yaşamda ilerleme kaydedemez. Öfke ifadesidir danışan terapisti onu değiştirmeye çalışarak kontrol eden biri gibi gördüğüiçin onu yenmeye çalışır.
Pasif-Agresif Danışana KA
 Terapide başaramayan danışan terapisti hayal kırıklığına uğratır
 Terapist kendini yetersiz ve yeteneksiz hisseder
Pasif-Agresif Davranış Kalıbı Olan Terapistin KA
 Bir konuda danışan terapisti huzursuz ettiyse terapist seanslara geç gelir, çift randevu verir,
Uzak Duran Danışanın Aktarımı
 Danışan terapistle kişisel/duygusal ilişkiden kaçınır
Uzak Duran Danışana KA
 Terapist danışanın ilişkiyi düzenlemesine izin verir. Terapist çok hızlı davranarak danışanı ürkütebilir
Uzak Duran Davranış Kalıbı Olan Terapistin KA
 Terapist kendini uzman klinisyen olarak görür ve ilişkinin duygusal/kişisel yanını göz ardı eder.

 KARŞIAKTARIMDA NE YAPMALI

 Terapist kendi duygusal sıkıntılarının ve bilinçdışı çatışmalarının izlerinin danışanıyla ilişkisini etkilemesine izin verme konusunda çok dikkatli olmalıdır. Danışanını samimi ve içten bir şekilde değerlendirebilmesi için terapist; danışanının terapiye getirdiği ümitsizlik ve karamsarlıklardan etkilenmemelidir
 Süpervizyon; terapisti desteklemeli, zor klinik ikilemler için alternatif çözümler üretmek için farklı bir bakış açısı kazandırmalı, danışanın var olan durumunun anlaşılması için teoriyi desteklemeli, terapiste danışanın değişimlerine destek olurken yardımcı olmalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Terapide Aktarım ve Karşı Aktarım" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Alpaslan KESKİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Alpaslan KESKİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Alpaslan KESKİN Fotoğraf
Uzm.Psk.Alpaslan KESKİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi13 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Alpaslan KESKİN'in Makaleleri
► Aktarım Karşı Aktarım Dr.Mehmet TEKNECİ
► Aktarım ve Karşı Aktarım Psk.Nurhayat YÜKSEL
► Aktarım Farkındalığı Psk.Erol AKDAĞ
► Nesiller Arası Aktarım ve İkame Çocuk Psk.Rüveyda ÇELENK YILMAZ
► Terapide Yüzleştirme Elif HERGÜNER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Terapide Aktarım ve Karşı Aktarım' başlığıyla benzeşen toplam 34 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:48
Top