2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Davranışları Öğrenme ve Şekillendirme Süreci İçerisinde Obezite Hastalığı
MAKALE #15112 © Yazan Uzm.Psk.Merve PEHLİVAN | Yayın Temmuz 2015 | 3,768 Okuyucu
Toplumda bireyler diğer insanları seyrederek ve gözlem yaparak, onların yaptığı davranışın pekiştirildiğini veya cezalandırıldığını gözlemleyerek öğrenirler. Bu nedenle sosyal öğrenme “başkalarını seyrederek çevreden öğrenme” veya “toplum içinde ve toplum için öğrenme” olarak da tanımlanabilir. Bisiklet sürme, yüzme, yemek yeme, üzülme, sevinme gibi pekçok becerileri deneme-yanılma ile öğrenirken, bazı becerileri ise başkalarını gözlemleyerek öğreniriz. Her zaman her davranışı deneme-yanılma ile öğrenmek mümkün olmamaktadır. Örneğin zehirli bir yılanın tanınmasında deneme-yanılma ile öğrenemeyiz. Çevreden gelen uyarılar ile anlatılan kötü tecrübeler ile bu yılanların zehirli olduğunu öğrenir ve daha sonrasında o yılanları gördüğümüzde ortamdan kaçma gerçekleştiririz.

Bireylerin toplum içerisindeki davranışlarına bakıldığı zaman aşağıdaki görmekte olduğumuz üçgen ilişkisine ulaşmaktayız ;

Birey

Çevre Davranış

Çevre koşulları obezite gelişimini etkileyen en önemli faktörlerdendir. Çünkü obezite, çoğu kez öğrenilmiş bir yeme davranışının sonucu olup birey ve ailenin yeme alışkanlıkları, öğün düzeni, en fazla tüketilen besinler ve egzersiz gibi yaşam tarzı ile ilgili faktörlerden ve kültürel faktörlerden etkilenir. Ayrıca ailede başka obezlerin olması, genetik etkilerin yanı sıra bireyin kabul gördüğü bir çevre de yaratarak obeziteyi tetikleyebilir.

Obezite, görüldüğü toplumun özelliklerine göre farklılık göstermektedir. Toplumun yeme alışkanlıkları, içinde yaşanılan ortam, çalışma koşulları ve genetik faktörler epidemiyolojiye etki eden faktörlerdir. Ancak tüm toplumlar için kabul edilen gerçek, yaşla birlikte obezitenin arttığı ve kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görüldüğüdür.

Obezitede genel olarak izlenmesi gereken yol

 Kapsamlı tıbbi muayene gerekli tetkik ve konsültasyonlar
 Kapsamlı psikiyatrik muayene, risk faktörlerinin ve karakter özelliklerinin belirlenmesi
 Hastaya en uygun tedavi planına karar verilmesi, planın oluşturulması
 Tedavinin bireyselleştirilmesi için kilo sorununa odaklı ayrıntılı değerlendirme

Tedavi, Danışmanlık…

Obez bireylere, obezitenin fiziksel ve psikososyal sorunlara yol açan, ciddi ve kronik bir sağlık sorunu olduğu yönünde bilgi verilmesi; stresle baş etmede riskli grup olarak belirlenenlere stresle etkili baş etme konusunda bilgilendirilme yapılması faydalı olmaktadır.

Psikolojik tedavilerde önemli noktalar;

 Kilo sorununun öyküsü
 (gelişimi, seyri, kilo kaybetmek için girişimleri ve sonuçları)
 Şu anki durum
 (beslenme, aktiviteler, tedaviyi isteme nedeni, görünüşü hakkındaki tutumu, kilo hedefi, sağlık durumu, sigara alkol kullanımı vb.)
 Tedaviyle ilgili olabilecek diğer bilgiler
 (sosyal durum, öngörülebilen engeller, aile öyküsü)
 Hastanın önemli gördüğü diğer konular

Davranış değişikliği tedavisinin basamakları;

 Uyaran kontrolü
 Alternatif davranış geliştirme
 Pekiştirme, kendi kendini ödüllendirme
 Bilişsel yeniden yapılandırma
 Sosyal destek

Davranış değişikliği tedavisi ile;

• Fazla kiloya neden olan yemek yeme ve fiziksel aktivite ile ilgili olumsuz davranışları olumlu yönde değiştirme veya azaltma
• Olumlu davranışları ise pekiştirerek yaşam biçimi haline getirme amaçlanmaktadır

Nelerden Vazgeçilmeli;

 Uygun olmayan beslenme alışkanlıklarından vazgeçmek (kola içmeyi bırakmak)
 Vazgeçilemeyen beslenme alışkanlıklarını azaltmak (kola içmeyi azaltmak)
 Uygun beslenme ve fiziksel aktivite alışkanlıklarını sağlamak ve tekrarlamak (kola içmek yerine süt içmeyi tercih etmek)
 Uygun olmayan beslenme alışkanlıklarının olumsuz sonuçlarını görmek ve düzeltmek (kola mide yanmasına neden oluyorsa vazgeçmek)
 Uygun beslenme ve fiziksel aktivite davranışlarını günlük yaşantı içine sokmak ve sürekliliğini sağlamak (süt içmeyi alışkanlık haline getirmek)

Obezite tedavisi;

• Hekim
• Diyetisyen
• Psikolog
• Fizyoterapist
işbirliği içerinde olmalıdır..


Davranış değişikliği kararlarınızda yanınızda olabilmek dilekleri ile..
Psk. Merve PEHLİVAN
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Davranışları Öğrenme ve Şekillendirme Süreci İçerisinde Obezite Hastalığı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Merve PEHLİVAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Merve PEHLİVAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Merve PEHLİVAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Merve PEHLİVAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Merve PEHLİVAN'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Davranışları Öğrenme ve Şekillendirme Süreci İçerisinde Obezite Hastalığı' başlığıyla benzeşen toplam 66 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Diyabet ve Depresyon Ağustos 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:12
Top