2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Modern Kölelik: Bağımlılık
MAKALE #15119 © Yazan Uzm.Psk.Esra ORAS | Yayın Temmuz 2015 | 3,680 Okuyucu
Son dönemde gündemi en sık meşgul eden meselelerin başını bağımlılık çekiyor. Sigara, alkol, madde, kumar, internet bağımlılığı derken insan yaşamının kalitesini ciddi derecede azaltan, azaltmakla kalmayıp erken ve ani ölüme sebep olan, ailevi/mesleki/sosyal işlevselliği dağıtan bu “hastalık” hakkında halk olarak hala yeterince bilgili değiliz. Dört koldan belediyeler, vakıflar, dernekler ve medya halkı bilgilendirmek için çalışıyorlar. Belki soracaksınız bilmek bağımlılığı engelleyebilir mi? Vereceğim cevap burada belli: Hayır, engellemez; fakat bağımlılık yapan o madde her neyse onu elinize almadan önce düşünmenize vesile olabilir.

Sizi nelerin beklediğini bilirseniz, atacağınız adıma o denli dikkat edersiniz. Şimdi 6 maddede bağımlılık konusunu özetleyelim:

I. Bağımlılık bir beyin hastalığıdır. Nefsani bir bozukluk değildir. Maddeyi kullanan herkes iradesi ne kadar güçlü olursa olsun bağımlı olabilir. Çünkü madde beynin temel merkezlerinde değişiklik yaratır. Yani nasıl ki kalbinizin atışını isteyince durduramıyorsanız, maddeyi aldığınızda beyninizde yaşanan değişime de engel olamazsanız.

II. Bağımlılık yapıcı maddeler bir kerelik kullanımda sizi anında bağımlı hale getirmez, fakat bir kere kullanmak bağımlı olmak için yeterli bir adımdır. Zira bağımlılıkların hepsi “bir kereden bir şey olmaz” ile başlar; “nereden elime aldım bu illeti” diyerek ya hastanede ya kemoterapide ya da boşanmak için gidilen mahkemenin sanık sandalyesinde ve nihayetinde de mezarda son bulur. Siz bağımlı olana kadar maddeyi “isteyince” kullanırsınız hatta o sırada “yok canım ben bağımlı olmuyorum, isteyince kullanıp isteyince bırakabiliyorum” deyip kendinizi avutursunuz. Fakat aslında o isteyince kullanmaların hepsi sizin maddeye bağımlı olmaya başladığınızın sinyalleridir.

III. Zira bağımlılık psikiyatride “tedavi edilemeyen” nadir hastalıklardan biridir. Bir kere bağımlı olduktan sonra tedavi ile madde kullanımınızı ancak kontrol altına alabilirsiniz. İşte bu yüzden en başında bir kereden bir şey olmazlara hiç bulaşmamak gerekir.

IV. Bağımlısı olduğunuz maddeyi hayat boyu bedeniniz arzulayabilir; fakat tedavi ile bu dürtüyle başa çıkmayı öğrenip, maddeninin yarattığı yapay haz olmadan da gayet mutlu ve kaliteli bir yaşam sürebilirsiniz.

V. Ramazanda alkol almamak, 5 saat sigara içmemek, 2 ay madde almamak bağımlı olduğunuz gerçeğini değiştirmez. Tekrar tekrar kullanma özlemi duyuyorsanız siz artık bağımlısınız.

VI. Hiçbir bağımlı, “bağımlı” olduğunu kabul etmez.

VII. "Evleneyim bırakırım", "çocuğum olsaydı içmezdim", "okul biter bitmez kurtulcam bu meretten" gibi ertelemeler gün geçtikçe tedavinizi zorlaştıracaktır. Zira bağımlılar, bağımlı oldukları maddeyi bırakmayı sürekli ertelerler, kullanımlarından dolayı hep başkalarını suçlarlar ve kullanımlarını belli olaylara bağlarlar .

“Atın ölümü arpadan olsun” mantığı iyi hoş da o “arpa” hayatınızdan çalmakla kalmıyor, paranızı pulunuzu, sosyal hayatınızı, mesleğinizi, sağlığınızı, ailenizi elinizden alıyor.

Bağımlılık köleliktir, esarettir. Hani hep derler ya ne kadar acı çekersem çekeyim yeter ki vatanımda özgür olayım. Bedeniniz sizin vatanınız; o vatanda anlık mutluluklarla sizi günden güne öldüren bir kölelik mi; huzurlu, acısıyla tatlısıyla gerçek hislerle dolu bir özgürlük mü? Bunu bir düşünün derim.

Uzm. Psk. Esra Dilek
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Modern Kölelik: Bağımlılık" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Esra ORAS'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Esra ORAS'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uzm.Psk.Esra ORAS
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi99 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Esra ORAS'ın Yazıları
► Modern Çağda Stresi Anlamak Psk.Aslı TAŞ KAYABAŞ
► Modern İnsanın Psikolojik Analizi Psk.İzzet GÜLLÜ
► Modern Çağın En Büyük Günahı;rutin Psk.Dnş.Ümran ÖRKÜN
► Modern Hayatın Gücü Aileyi Yıkmaya Yeter mi? Psk.Dnş.İlksen GÜZELCİK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Modern Kölelik: Bağımlılık' başlığıyla benzeşen toplam 27 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:56
Top