2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Günden Güne Önemi Artan Organik Besinler
MAKALE #15128 © Yazan Uzm.Dyt.Şebnem KANDIRALI YILDIRIM | Yayın Temmuz 2015 | 2,296 Okuyucu
Organik besin, tarım ürününün işlenmesinde , yetiştirilmesinde hiçbir kimyasal madde ( sentetik tarım ilaçları , antibiyotikler vb. ) kullanılmamasıdır . Şeftali , ıspanak , elma , patates , armut , kış kabağı , ahududu , yeşil fasülye , çilek , üzüm konvensiyonel ( organik olmayan ) olarak yetiştirildiğinde zehirli böcek ilacı kalıntısı barındırırlar . Organik besinler uzun süre dayansınlar diye koruyucular içermediğinden genellikle daha taze ve lezzetlidir . Genetik organizması değiştirilmediğinden sertliği ve dayanıklılığı daha az olabilir. Eşit büyüklükte ve göz alıcı olmayabilir. Bazı bilimsel çalışmalar organik olarak üretilen besinlerde daha fazla besin öğesi bulunduğunu göstermiştir . Diğer besinlerden daha fazla C vitamini, kalsiyum, demir ve ayrıca krom gibi mineral, enzim, mikrobesleyiciler ve kanserle savaşan antioksidanlar içerirler . Organik et , süt ürünleri ve yumurta organik yemle beslenen ve açık erişim izni verilen hayvanlardan üretilmektedir . Hayvanlar doğal davranışlarını korumaları için kendi yaşam alanlarında tutulurlar . Organik hayvancılıkta hormon , antibiyotik , hastalanmadan ilaç verme gibi uygulamalar yer almaz ancak hastalıklara karşı aşılanırlar . Hayvan hastalıkları veya zararlıları dönüşümlü otlama , dengeli beslenme , sağlıklı barınma ve stres azaltma gibi önlemlerle kontrol edilir . Organik sistemler kimyasal maddelere olan ihtiyacı en aza indirmekte ve bu şekilde insan sağlığı ve çevreye zarar verici etkilerini sınırlamaktadır . Çocuklar ve fetüs az gelişmiş bağışıklık sistemleri ve gelişmekte olan vücut ve beyin fonksiyonlarından dolayı tarım ilaçlarından en çok etkilenen , savunmasız grubu oluşturuyor . Erken yaşta bu ilaçlara maruz kalınması gelişimsel gecikmelere , motor fonksiyon bozukluklarına ve davranış bozukluklarına yol açabiliyor . Hamile kadınlar içinde aynı zamanda büyük bir risk faktörü çünkü tarım ilaçları anneden bebeğe rahimden geçebildiği gibi anne sütüyle de geçebiliyor . Sinir sistemini olumsuz yönde etkileyebiliyor . Çoğumuzun vücudunda bilmeden maruz kaldığımız , yıllardan beri birikmiş olan pestisitler ( mantar ilaçları , ot ve böcek ilaçları vb. ) vardır . Bu kimyasalların oluşturduğu beden yükü baş ağrıları , doğum kusurları , zayıf bağışıklık sistemi üstüne ekstra bir zorlanmaya neden olabilir.

En çok hangi besinlerde pestisit kalıntıları olduğunu listelemek gerekirse ;
Elma , Biber , Havuç , Kereviz , İthal Üzüm , Kiraz , Marul , Nektarin , Şeftali ,Armut , Çilek

En az pestisit içeren besinler : Bu besinler kalın kabuklarından , derilerinden ve soyulup tüketildiklerinden dolayı doğal olarak korunmaktadırlar.
Kuşkonmaz , avokado , brokoli , Lahana , Tatlı mısır , Patlıcan , Kiwi , Mango , Soğan , Ananas , Bezelye , Tatlı patates , Domates , Karpuz

Peki biz bu zirai ilaç kalıntılarından nasıl korunacağız ?

Besinleri iyi yıkamak pestisitleri azaltır ancak yok etmez . Kabuklarını soymak yardımcı olur ancak çoğu besinin en değerli kısmı kabuğunun hemen altıdır ve soyulduğunda bu genellikle boşa gider . Yapılabilecek en iyi yaklaşım zengin bir diyet tüketmek , tüketilen sebze ve meyveleri bol su ile yıkamak ve mümkünse organik besin tüketmek . Mümkün olduğunca sezonunda tüketmeye çalışın . Manavlarda , marketlerde organik besinlerin fiyatlarını karşılaştırın , ekonomik olanları satın alın . Her yediğimiz besini organik olarak alamasakta en çok yediğiniz 5-6 besini listeleyip dönüşümlü olarak bunların organik olanlarını satın alıp alamayacağınızı hesaplayabilirsiniz . Tabiki bu listede süt , et , yumurta , ekmek , sebze , meyve gibi temel besin maddeleri olmalı . Her organik gıdanın da sağlıklı olmadığını bilmekte fayda var . Abur cubur ürünlerde organik malzemeler kullanılarak yapılabilir. Unutulmamalıdır ki organik fırın ürünleri , tatlılar ve aperatifler genellikle tuz , yağ , şeker ve kaloriden yüksektir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► Aniden Artan İştaha 10 Çözüm Dyt.Neslihan HACIBEYLİ
► Fonsiyonel Besinler Dyt.Turgay KÖSE
► Dondurulmuş Besinler Dyt.Turgay KÖSE
► Gluten İçeren Besinler Dyt.Başak KEFELİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Günden Güne Önemi Artan Organik Besinler' başlığıyla benzeşen toplam 32 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:26
Top