2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kas Kuvveti Artışına Yol Açan Mekanizmalar(Nöral Adaptasyonlar)
MAKALE #15147 © Yazan Fzt.Alime BÜYÜK | Yayın Temmuz 2015 | 9,136 Okuyucu
KAS KUVVETİ ARTIŞINA YOL AÇAN MEKANİZMALAR(NÖRAL ADAPTASYONLAR)

FZT.ALİME BÜYÜK GÖNEN*
*HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ

Daha önce ne kadar çok motor ünite ateşlenirse,o kadar çok kas lifinin kasıldığını ve kuvvet miktarının arttığını öğrenmiştik.Bu çalışmamızda kuvvet artışını uyaran nöral ve muskuler faktörleri çalışacağız.

Direnç antrenmanlarının yapılması vücut sistemi üzerinde bazı değişikliklere yol açacaktır. Belirli sürelerle uygulandığında oluşturduğu ihtiyaçların daha iyi karşılanması için gerçekleşen bu değişiklikler vücudun direnç antrenmanının yarattığı strese adaptasyonudur. Adaptasyonlar birçok faktörden etkilenmesine rağmen bazı genel özellikler gösterir ve en belirgin adaptasyonlar nöral ve muskuler adaptasyonlardır.
Kuvvet sadece kasa ait bir özellik değil motor sisteme ait bir özelliktir. Kuvvet kazanımı omurilikte yer alan motor nöronlar arasındaki bağlantılardaki değişikliklerin motor ünitelerin daha senkron hareket etmesine izin vermesi, kontraksiyonu kolaylaştırması ve kasın kuvvet üretimi yeteneğini arttırması sonucu gerçekleşebilir. Bir diğer olasılık da senkronizasyondan bağımsız olarak daha fazla motor ünitenin harekete katılmasıdır*
*H. Ulaş Yavuz-Yakındoğu Üniversitesi, Kuvvet Antrenmanına Miyojenik, Nörojenik ve Hormonal Adaptasyon
Nöral adaptasyonla kas kuvvetindeki artımın bir diğer nedeni antrenmanla
birlikte golgi tendon organındaki gibi koruyucu otojenik inhibisyon impulslarının azalması ve bunun kasta daha yüksek kuvvet seviyelerine ulaşıma olanak vermesi olabilir. Artmış motor ünite katılımı ve azalmış nörolojik inhibisyona ek olarak direnç egzersizi ile kuvvet kazanımını açıklamaya yardımcı olabilecek bir diğer faktör agonist ve antagonist kasların birlikte aktivasyonu üzerine olan etkidir.
Kaslardaki adaptasyon genel olarak kendini kas kitlesinde artış olarak gösterir
Kasın kesit alanında gerçekleşen büyüme iki şekilde olabilir. Geçici hipertofi tek bir egzersiz sırasında kasta gerçekleşen şişme olarak ifade edilebilir. Bunun sebebi esas olarak kasın hücre içi ve hücreler arası alanlarında sıvı toplanmasıdır. Bu sıvı kan plazmasından kaybedilir. Adından da anlaşılabileceği gibi kısa sürelidir ve egzersiz sonrası birkaç saat içinde sıvı tekrar plazmaya döner.


Kronik hipertrofiyse uzun süreli direnç egzersizleri sonucunda oluşan hipertrofidir. Kas lif sayısındaki artış (lif hiperplazisi) ve/veya var olan kas liflerinin büyüklüğündeki artıştan (lif hipertrofisi) kaynaklanan gerçek yapısal değişiklikleri ifade eder.

NÖRAL ADAPTASYONLAR

Kuvvet kazanımının egzersizin özellikle erken döneminde kasın genişlemesi ile değil,nöral adaptasyonlarla kanıtlanmıştır.Buradaki gözlemler göstermiştir ki,kuvvet kazanımındaki nöral adaptasyonlar,koşma veya bisiklet antrenmanlarında oluan değişikliklerden farklıdır.

Antrenman geçmişi olmayan deneklerde istemli ilk birkaç antrenman sonrası kuvvette ortaya çıkan hızlı gelişme,bu periyot sırasında kas kütlesinde herhangi bir gelişim ortaya çıkmadığından dolayı nöral adaptasyonla açıklanmaktadır.(Zhou, 2003; Folland ve Williams, 2007)

8-20 hafta arası kısa dönem antrenman çalışmalarında,nöral adaptasyonlar;öğrenme,koordinasyon ve ana kuvveti oluşturabilme yeteneği ile ilgili olarak kuvvet kazanımında major bir rol oynar.

Bu nöral adaptasyon merkezi sinir sisteminden aktif kaslara olan efferent çıktıda artış sağlayan nöral sürüş miktarındaki bir gelişim olarak yorumlanmaktadır (Gabriel ve diğ., 2006). Bunun yanında konsantrik tek bir ağırlık kaldırma egzersizi sonucunda miyojenik yanıtlar (Tamaki ve diğ., 2000), 1 hafta süreli eksantrik egzersiz sonucunda kas aktivasyonu ve kas kuvveti artışı ortaya çıkabilmektedir.(Hortobagyive DeVita, 2000).
Kronik uygulanan istemli kuvvet antrenmanlarında kas kuvveti çeşitli nörolojik ve morfolojik adaptasyonlarla artar. Şekil 3’de görüldüğü gibi antrenmanların ilk dönemlerinde nöral adaptasyonlar daha baskın iken ilerleyen dönemlerde nöral adaptasyonlar plato oluşturmakta, kassal adaptasyonlar (hipertrofi,metabolik ve kontraktil özellikler) baskınlık kazanmakta ve belirli bir dönem sonrasında kassal adaptasyonlar da plato oluşturmaktadır

Bir kol kuvvetlendirildiğinde antrenman etkisinin bir bölümü antrenmasız kola transfer edilir.Burada antrenmanlı kolda kuvvet artışı HEM KAS HİPERTROFİSİ HEM DE MOTOR ÜNİTE ARTIŞI İLE olurken,antrenmansız kolda sadece 2. faktör olan nöral adatasyonlar ile olur.

Kuvvet antrenmanı hem tip1 hem de tip 2 kas liflerinde genişlemeye neden olur.
Düşük yoğunlukta antrenman yapan vücut geliştiren sporcular,yüksek dirençli antrenman yapan ağırlık kaldıran sporculara göre daha az tip2 lifine sahiptir.Vücut geliştiren sporcuların ağırlık kaldıran sporculardan,yüksek oranda slow-twitch kas liflerine sahip olması ile antrenmana yada genetik yatkınlık temeline bağlı olarak başarıda bir farklılık olup olmayacağı sorusu ortaya çıkmıştır.. İlginç olarak vücut gelişriten ve ağırlık kaldıran sporcular arasındaki fark diğer kassal adaptasyonlara taşınmıştır. İskelet kasının koşma ve pedal çevirme antrenmanlarının aksine,yüksek dirençli antrenmanlarda kapiller yoğunluk artışı görülmemiştir.*

Kısa süreli kuvvet antrenman programları kapiller yoğunluğu değiştirmez fakat mitokondrial yoğunluk hipertrofinin oranına bağlı olarak azalır.
İnsanın normal gelişimi boyunca doğumdan bir yetişkin olana kadar,kaslarının boyutu,kas lifleri sayısında bir değişme olmadan artış gösterir.işte Bu gerçek bir hipertrofidir.

BU YÜZDEN KASLARIN ANTRENMANA BAĞLI OLARAK GENİŞLEMESİ ŞAŞIRTICI DEĞİLDİR.

Fakat bazı gözlemler kas genişlemesinin hiperplazi ile yani yeni kas fibrillerinin oluşması ile olabileceğini öne sürmektedir.*Çünkü uzun süreli antrenmanlarda dirençli olarak yapıldığında hiperplazi alabileceği gözlenmektedir.*
*American College of Sports Medicine. 200 I. Appropriate intervention strategies for weight loss and prevention of weight gain in adults. Medicine and Science in Sports and Exercise 33:2145-56.
*lackson, AS, M. L Pollock, and A Ward. 1980. Generalized equations for predicting body density of women.Medicine and Science in Sports and Exercise 12175-82.

ACOG Commitee. Opinion no. 267:exercise during pregnancy and the postpartum period(gebelik ve sonrası dönemde egzersiz) Obstet Gynecol 2002;99:171:3

2.Pate RR,Prat M,Blair SN,(1995) A recommendation from the Center for Disease Control and Prevention and the American College of Sports Medicine and Exercise JAMA;273

3.Gallagher S,Kryzanowska R.Joseph Pilates Archive Collection,Bainbridge Boks.

4.Williams&Wilkins(2000)Amerikan Collage Sports Medicine Guidelines for exercise testing and prescription.Philadelphia

5.Boussonault JS,Kotarinos RK; Diastasis Recti,Obstetric and Gynecologic Physical Therapy,New York 1988:63-82


6.Noble E;Essesntial Exercises for the childbearing year,Boston;1982

7.Lotgering FK,Gilbert RD,Longo LD;Maternal and fetal response to exercise,1985;65:1

8. Bernhard H Heidemann FRCA,John H McClure FRCA, Changes in maternal physiology during pregnancy,2011

9. Dean LS, D’Angelo R.Anatomic and physiologic changes of pregnancy. In:Palmer CM, D’Angelo R, Peach MJ. Handbook of Obstetric Anaesthesia.Oxford: Bios, 2002

10.Ganong WF. Review of Medical Physiology. New York: McGraw Hill, 2001

11.Thomas W,Barbara A. (1998)Exercise during pregnancy

12.Hale RW,Milne L.The athlethe and exercise in pregnancy,Semin perinatol.199620(4)

13.Nghia C. Nguyen.Physical aktivity and maternal-fetal circulation measured by Doppler ultrasound.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kas Kuvveti Artışına Yol Açan Mekanizmalar(Nöral Adaptasyonlar)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fzt.Alime BÜYÜK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Fzt.Alime BÜYÜK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Alime BÜYÜK Fotoğraf
Fzt.Alime BÜYÜK
Antalya
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi10 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Alime BÜYÜK'ün Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kas Kuvveti Artışına Yol Açan Mekanizmalar(Nöral Adaptasyonlar)' başlığıyla benzeşen toplam 9 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Gebelik Egzersizleri Nisan 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:04
Top