2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinismus
MAKALE #15148 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Aykut BORA | Yayın Temmuz 2015 | 1,630 Okuyucu
Kadınların sağlıklı bir cinsel yaşam sürdürmesini engelleyen etkenlerden biri de cinsel etkinlik esnasında yaşanan vajinal kasılmalardır. Vajinal kasların birleşmeye engel olacak şekilde istemsiz olarak kasılması anlamına gelen vajinismus, çiftlerin cinsel yaşamlarını olumsuz etkileyen hatta ketleyen sorunların başında geliyor. Vajinismusun cinsel birleşmeye engel olması nedeniyle çoğunlukla çiftler soluğu bir jinekologun yanında alıyor; fakat birçok ruhsal sorunda olduğu gibi vajinismusta da çoğunlukla profesyonel bir yardım almak, akla gelen son çare oluyor.

Vajinismusun temel karakteristiği yalnız cinsel birleşme esnasında yaşanan kasılma değildir. Bu kasılma, cinsel birleşme öncesinde de birleşme yaşanacağı beklentisiyle gerçekleşebiliyor. Fiziksel bir tepki olan kasılmalara ruhsal olarak yoğun bir korku ve kaygı eşlik ediyor çoğu zaman. Cinsel etkinlikleri anında kasılmalar yaşandığını fark eden çiftler, öncesinde sorunun kendiliğinden geçmesi bekliyor ve sorunun üstesinden kendi çabalarıyla gelmeye çalışıyolar. Bu çabalar, çoğu zaman kadını daha çok örseleyebiliyor. Erkek partner, yaşanan bu kasılmayı kişiselleştirip öfkeyle karşılık verebiliyor. Kadının bunu özellikle yaptığını, kendini rahat bıraksa böyle şeylerin olmayacağını düşünerek şiddetin yaşandığı vakalara da rastlamak mümkün.

Çiftler, kendi kendilerine sorunun üstesinden gelemeyeceklerini anladıklarında konuya ilişkin internet üzerinden araştırma yapmayı tercih ediyor. Bu evre de oldukça riskli. Birçok konuda olduğu gibi vajinismus konusunda da internet veritabanında ciddi bir bilgi kirliliği söz konusu. Gerek profesyonellerin gerek de profesyonel olmayan kimselerin kaleme aldıkları, çiftleri yanlış yönlendirebiliyor. İnternet üzerinden satılan ilaç, krem vb medikal ürünlerle vaat edilen tedaviler ise çifti ekonomik ve duygusal olarak istismar ediyor çoğunlukla. Kimi zaman inanışlarına göre mistik birtakım tedavi arayışına da girebiliyor çiftler. Büyü yapma-bozma gibi eylemlerle çiftin yaşadığı sorunu tedavi etmeye çalışan kimseler de çifti ekonomik ve duygusal olarak sömürenlerden. Bütün bu alternatif arayışlar nedeniyle defalarca örselenen çiftler, son olarak bir hekimin kapısını çalıyor. Gerekçeleri de çoğu zaman cinsel birleşme gerçekleşmediğinden çocuk sahibi olamamak.

Vajinismus, çok yönlü değerlendirilmesi gereken bir cinsel aksaklıktır. Diğer birçok cinsel işlev bozukluğunda olduğu gibi öncelikle detaylı bir tıbbi muayene gereklidir ve bu muayene bir jinekolog tarafından yapılmalıdır. Cinsel birleşme esnasında yaşanan kasılma ve ağrıların tıbbi bir nedenden kaynaklanmadığının anlaşılmasının ardından cinsel sorunlar konusunda uzman bir ruh sağlığı çalışanı sürece dahil edilmelidir.

Vajinismus yaşayan kadınla yapılacak bireysel görüşmelerde, vajinismus yaşamasında etkili olan psikososyal faktörler anlaşılmaya çalışılır. Çocukluk çağında yaşanan cinsel travmaların vajinismusa neden olduğu ileri sürülse de bunu kuvvetle destekleyecek çalışmalar oldukça yetersizdir. Cinselliğin hiç konuşulmadığı, cinselliğe ilişkin olumsuz mesajların ve yanlış inanışların hakim olduğu bir ailede büyümek, cinselliğe ilişkin korkulu, abartılı ve gerçek dışı inanışlara sahip olmak, cinselliğin kötü bir yaşantı olduğuna inanmak, cinsel organına yabancılaşmak, erkek cinsel organından iğrenmek, bekarete ve kaybına ilişkin yoğun kaygı yaşamak vajinismusun yaşanmasında etkili olan psikososyal faktörler arasında sayılabilir. Bireysel psikolojik danışmada bu faktörler ele alınarak kişinin sağlıklı bir cinsel yaşam sürmesinin önündeki engelleri anlaması ve aşmasına yardımcı olunur. Diğer yandan çift olarak gerçekleştirilen görüşmelerde ise vajinismusun üstesinden gelme sürecinde partnere düşen görevler ve ilişkisel boyut ele alınır. Özellikle çift olarak başvuran kimselerde partnerin tutuma da süreç açısından oldukça önemli ve iyileştiricidir.

Vajinismusun tedavisinde tek amaç vajinal kaslarının istemsiz kasılmalarının ortadan kalkması ve birleşmenin gerçekleşmesi değildir. Vajinismus, bir uyarana verilen fiziksel bir tepkidir. O nedenle amaç, yalnız kasılma semptomunu ortadan kaldırılması değil bu fiziksel tepkiye neden olan ruhsal çatışmaların anlaşılır kılınmasıdır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Vajinismus' başlığıyla benzeşen toplam 38 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:27
Top