2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sosyal Fobi
MAKALE #15153 © Yazan Dr.Zengibar ÖZARSLAN | Yayın Temmuz 2015 | 3,365 Okuyucu
Sosyal fobi; kişinin kendisini ifade etme isteğinin olması ama bunu yapabileceği sosyal ortam, performans göstereceği durumlar ve ilişkiyi başlatma adımından kaçma kaçınma davranışları sergilemesidir. Otomatik yanlış düşünceler ile bedensel duyumlardan dolayı bu kaçma-kaçınma davranışları gerçekleşir. Bu duruma; özgüveni düşüren, hayat kalitesini bozan, gerilim dolu ve kaygılı anlar diyebiliriz.

Sosyal fobi ile bir kişinin ilk karşılaşması daha çok ilkokul yıllarında, ilk defa büyük bir topluluk karşısında kendisine yönelen bir soruya gösterdiği performansın zorlukları ile başlar. Daha önceleri kendisini dinletmeye çalıştığı topluluk, yakın çevresi ve biricik olma haline özen gösteren kişilerden oluşmuştur. Fakat yeni topluluk, daha eleştirel ve acımasız görünen rakiplerle dolu gibi görünür. Hal böyle olunca, ilk kırılma anını sosyal desteği ile aşamaz ise yeni olaylar anı ağını örer ve bu durum toplumsal olarak göstereceği her türlü davranıştan kaçınma ile kendini gösterir.

Peki bu ilk kırılma anına sebep olan duygu nedir dersek; utanma duygusu en önde gelenidir diyebiliriz. Utanma duygusunu besleyen düşünceler ise “yetersizim”, “başarısızım”, “değersizim” gibi temel yanlış inançlardır.

Sosyal fobideki bedensel duyumları sayacak olursak kızarma, titreme, ses titrekliği, ağız kuruluğu, yutkunma zorluğu, çarpıntı, uyuşma, nefes açlığı diye sıralayabiliriz.
Sosyal fobide kendimizin başkaları tarafından nasıl değerlendirileceğimize karşı gösterdiğimiz azami çabanın kaygıları eleştirilmekten kaçınma ile sonuçlanır.
Kişiler yeni biriyle tanışırken, bir topluluk karşısında konuşurken, karşı cinsle ilişki kurmaya çalışırken, sonradan bir ortama girerken ya da bir şekilde diyalog kurması gereken durumlarla karşı karşıya kalırken eleştirel iç sesi hep olumsuz işlerse her zaman kendini haklı çıkaracaktır. Yani “yapamayacağım”, “aptal görüneceğim”, “yanlış söyleyeceğim”, “saçmalayacağım”, “komik görüneceğim”, “dona kalacağım”, “dışlanacağım” vb.

Bu durumda bir süre sonra özgüven düşeceği için görünmemeyi, fark edilmemeyi başarmak hayli güç olacaktır. Utanmaktan utanmak o kadar güçlü bir duygu olacak ki bedensel duyumlarımıza engel olmak çok zor olacaktır. Bu da kısır döngünün perçinleşmesi demektir. Yani “yüzüm kızaracak”, “sesim titreyecek”, “dona kalacağım” diye fobi geliştirmiş olacağız. Gözlerimizi kaçırdığımız için bütün bedenimizi hedef yapmış olacağız.

Peki kendimize karşı bu kadar acımasız olan biz miyiz yoksa başkaları mı? Belki kıvılcımı oluşturan başkalarıydı ama ateşi körükleyen bizim yanlış düşüncelerimiz. Hatta karanlık bir odada olmayan siyah kediyi yakalamaya çalışmak gibi gerçekçi olmayan düşüncelerin esiri olmaktır.

Sosyal fobisi olan insanlar kendi başarılarını önemsiz, başkalarının başarılarını önemli görürler. Kendi hatalarını büyük ve kabul edilemez, başkalarınınkini küçük ve kabul edilebilir bulurlar. Yani “her şeyi çok iyi yapamazsam kendimi kabul ettiremem” diye düşünürler.

Bir öğretmenin soruyu bilemediği için öğrencisine aptal ya da gerizekalı demesi öğrencinin aptal olduğunu göstermez ama öğretmenin iyi bir formasyon eğitimi almadığını gösterir. Birileri ile yeni tanıştığımızda konuşacak bir şey bulamamamız bizi sıkıcı yapmaz ama ortak noktalarımız az ya da konuşma süremiz yeterli olmayabilir. Yani birçok etken varken sosyal fobikler her zaman kendi yetersizlikleri olduğunu düşünürler. Ama bu düşüncede olan insanlar belki yoktu ya da birkaç kişiydi ama yanlış bir çıkarım yapıldığında bu bir genellemeye dönüşür.

Sosyal fobinin tedavisinde ilaç tedavisi ve psikoterapi çok etkili tedavi şekilleridir. Her ikisinin kullanıldığı tedavi ile daha iyi sonuçlar alınmaktadır. Kullanılan terapi tekniklerinden biri olan EMDR (Göz hareketleri ile duyarsızlaştırma, yeniden işleme) ile terapide hızlı ve olumlu sonuçlar alınmaktadır.

Psikiyatrist Uzm. Dr. Zengibar Özarslan
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sosyal Fobi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Zengibar ÖZARSLAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Zengibar ÖZARSLAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Zengibar ÖZARSLAN Fotoğraf
Dr.Zengibar ÖZARSLAN
İstanbul
Doktor "Ruh sağlığı ve hastalıkları - Psikiyatri"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Zengibar ÖZARSLAN'ın Yazıları
► Sosyal Fobi ve Tedavisi ÇOK OKUNUYOR Dr.İbrahim ATEŞ
► Sosyal Fobi Nedir? Dr.Mehmet Levent SOYLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Sosyal Fobi' başlığıyla benzeşen toplam 93 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Hiperaktivite Nedir? Ekim 2015
► Cinsel Terapi Nedir? Temmuz 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:27
Top