2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Emzirme Döneminde Oluşan Meme İltihabı ve Korunma Yolları
MAKALE #15186 © Yazan Op.Dr.İnci KARALAR | Yayın Ağustos 2015 | 5,903 Okuyucu
EMZİRME DÖNEMİNDE OLUŞAN MEME İLTİHABI VE KORUNMA YOLLARI

Süt verme dönemindeki kadınların memesinde oluşan enfeksiyona Laktasyon Mastiti veya Puerperal mastit denir

Mastit genelikle doğumdan sonra tek taraflı olarak memenin kızarması , ısınması ve şişmesi şeklinde kendini gösterir. Emzirme meme ağrısına sebep olur ve tam olarak memedeki süt boşalmaz. Buna ilaveten koltuk altı bezlerinde şişme,halsizlik ve yüksek ateş görülebilir.Mastit çoğunlukla doğumu takiben birkaç haftanın içinde görülmekle beraber emzirmenin herhangi bir döneminde de görülebilir.(ilk 40 gün içinde olursa buna Lohusa mastiti denir)

Eğer mastit erkenden uygun şekilde tedavi edilmezse,memede abse oluşabilir ve bu durum cerrahi bir müdahale (Abse drenajı) gerektirebilir.

MASTİTİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

a)Erken dönemde

Ağrı,Kızarıklık,Bölgesel sıcaklık artışı,Sertlik

b)İleri dönemde

Vücut ateşinin yükselmesi,Aşırı yorgunluk

gibi belirtiler görülebilir.Bu tür belirtiler görüldüğünde derhal doktora başvurmalıdır.

LAKTASYON MASTİTİ NEDEN OLUŞUR?

Eğer emzirme sonrasında , süt kanallarından birinin tıkanması nedeniyle meme içinde süt birikmiş olarak kalırsa , biriken süt enfeksiyona yol açabilir.

Bakteri ; bebeğin ağzından ,annenin meme cilt yüzeyinden veya meme başındaki bir çatlaktan süt kanallarından birinin içine girebilir.

Mastitin en önemli nedenlerinden biri kötü emzirme tekniğidir

MASTİT OLUŞMASINI KOLAYLAŞTIRICI FAKTÖRLER NELERDİR?

Doğumdan sonraki emzirme döneminin ilk birkaç haftası

Meme başında çatlak bulunması

Emzirme sırasında tek bir pozisyonun kullanılması(memenin tamamen boşalması mümkün olmayabilir)

Aşırı yorgunluk ve stres

Kötü beslenme

Sıkı iç çamaşırı giymek

MASTİTİN TEDAVİSİ NASILDIR?

Antibiyotik tedavisi;Emzirme dönemine uygun bir antibiyotik mutlaka kullanılır(Hekim tarafından belirlenen)

Emzirmeden önce memeye masaj yapılması ve ılık ıslak kompresler uygulanması süt kanallarının açılmasına yardım edecektir. Meme enfeksiyonunun gerilemesi için memede süt birikmemesi çok önemlidir.Bunun için eğer mastitli memeden gelen sütün rengi çok bulanıksa ,sütün rengi normale gelene kadar pompa aracılığıyla boşaltılması,emzirilmemesi ve sütün birikmesinin önlenmesi önerilir.Ayrıca diğer memenin de emzirilmesi veya boşaltılması unutulmamalıdır.Memedeki çatlaklar ve yaralar enfeksiyon ihtimalini artırır. Bu tür yaraların uygun ilaçlarla tedavi edilmesi gerekir.

MASTİT OLURSA EMZİRMEYİ BIRAKMAK GEREKİR Mİ?

Çok nadir durumlar (iyileşmeyen inatçı meme abseleri) dışında emzirmeyi bırakmak gerekli değildir.Tam tersine süt kanallarındaki sütün birikimini önlemek için emzirmek önerilr.

MEME ABSESİ NEDİR VE NASIL TEDAVİ EDİLİR;

Eğer mastit erkenden uygun şekilde tedavi edilmezse,memede abse oluşabilir ve bu durum cerrahi bir müdahale gerektirebilir.Mastit ile absenin ayrımı meme Ultrasonografisi ile mümkündür.

Abse drenajının genel anestezi altında yapılması daha iyi sonuç verir.Abse odaklarının tümü açılmalı,birleştirilmeli ve iyi bir drenaj elde edilmelidir.İyileşmesi geciken durumlarda abseli bölgeden kanser şüphesini ortadan kaldırmak için biyopsi ve uygun antibiyotik seçimi için kültür yapılmalıdır.

EMZİREN ANNELER MEME ENFEKSİYONLARINDAN NASIL KORUNUR?

Emzirme doğru şekilde yapılmalıdır,memenin tam olarak boşaldığından emin olunmalıdır.

Meme ucunda çatlak ve yara oluşmasını engelleyici tarzda bakım yapılmalı ve çatlak önleyici kremler kullanılmalıdır.

Hijyene çok dikkat edilmelidir

Meme başı bakımına dikkat edilmelidir
Yazan
Op.Dr.İnci KARALAR
 
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Emzirme Döneminde Oluşan Meme İltihabı ve Korunma Yolları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.İnci KARALAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.İnci KARALAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Op.Dr.İnci KARALAR
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
 
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.İnci KARALAR'ın Makaleleri
► Silikonlu Meme ile Emzirme Mümkün mü? Prof.Op.Dr. Ege ÖZGENTAŞ
► Kadın Kanserleri ve Kanserden Korunma Yolları Op.Dr.Furkan KAYABAŞOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Emzirme Döneminde Oluşan Meme İltihabı ve Korunma Yolları' başlığıyla benzeşen toplam 54 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Gebeliğe Hazırlık Ağustos 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:30
Top