2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Obezite Cerrahisi Uyku Apnesine Çözüm Olabilir
MAKALE #1522 © Yazan Op.Dr.Murat ÜSTÜN | Yayın Ağustos 2008 | 5,722 Okuyucu
Obezite Cerrahisi Obstrüktif Sleep Apne’yi (Uyku Apnesi) Tedavi Edebilir

Uyku apnesi (sadece apne olarak da bilinir), uyku sırasındaki solunum duraklamalarından kaynaklanan ve uyku düzeninin bozulmasına sebep olan önemli bir hastalık. Uyku apnesi uykuda hava akımının en az 10 saniye süreyle normal değerinin %20’sine ve daha altına düşmesi ile tanımlanabilir. Uykudaki solunum duraklamaları sonucunda kandaki oksijen miktarı azalır ve karbondioksit miktarı artar.

Uyku apnesi merkezi sinir sistemindeki bir problem nedeniyle (merkezi uyku apnesi) veya solunum yollarındaki bir tıkanıklık nedeniyle (tıkayıcı uyku apnesi) oluşabilir. Bazen de bu her iki durum birlikte olmaktadır (bileşik uyku apnesi). Bu hastalığın değerlendirilmesinde sadece solunumun durması (apne) değil aynı zamanda solunumun azalması (hipopne) da hesaba katılmaktadır.

Yüksek tansiyon, gürültülü horlama, yorgunluk, aşırı sinirlilik, depresyon, unutkanlık, konsantrasyon bozukluğu, sabah başağrısı, kontrol edilemeyen şişmanlama, uykuda terleme, sık idrara çıkma, mide yanması gibi sorunlar uyku apnesinin sonuçları olarak ortaya çıkabilir. Hastalarda, hastalığın seviyesine göre bu sorunların biri, birden fazlası ya da hepsi birden görülebilir. (Kaynak: Wikipedia)

Journal of Clinical Sleep Medicine (Klinik Uyku Tıbbı Dergisi) dergisinin Ağustos sayısında yayınlanan bir çalışmaya göre; bariatrik cerrahi obstrüktif uyku apnesini (OSA) düzeltebilir. Fakat çözülüp çözülmeyeceğini bariatrik cerrahiden ziyade, durumun ağırlığı belirlemektedir.

Christopher J. Lettieri (MD, from Walter Reed Army Medical Center in Washington, DC ) ve arkadaşları “Kilo kaybı OSA ağırlığını azaltır, fakat cerrahi kilo kaybını takiben OSA’nın sebat etmesi henüz tanımlanmamıştır.” Demektedir. “Bariatrik cerrahinin OSA üzerindeki etkisini araştırdık. Ciddi kilo kaybı ve apne-hipopne indeksinde (AHI) azalmaya karşın, pek çok vakada hastalığın direndiğini ileri sürüyoruz.”

Preoperatif uyku değerlendirmesi için yönlendirilen hastalarda bariatrik ameliyattan önce ve 1 yıl sonra polisomnografi tetkiki yapıldı, kilo kaybının vücut kitlesine, OSA’ya ve devamlı pozitif havayolu basıncı (CPAP) gereksinimlerine etkisi değerlendirildi. OSA ağırlığı AHI’ya bağlı olarak tanımlandı. Saatte 5’den az olanlar normal, saatte 5-14 kez olanlar orta, 30’dan ağır olanlar ise ağır OSA olarak değerlendirildi. Araştırmacılar tedaviye uyumluluğu ve kilo kaybını takiben OSA ağırlığının tahminleyicilerini belirlediler.

Çalışma OSA’sı olan ve % 75’I kadın olan 24 hastalık bir grupta düzenlendi. Ortalama yaş 47.9 +- 9.3 idi ve katılımcıların çoğu başlangıçta ağır OSA grubundaydı. Kilo kaybı vücut kitle indeksinde 51 +- 10.4 kg/m2’den 32.1 +- 5.5 kg/m2’ye düşerken(P < .001), AHI 47.9 ± 33.8 ‘den 24.5 ± 18.1’e düşmüştü(P < .001).

Sadece 1 hastada takipte OSA tamamen kaybolmuştu(4%). Bununla birlikte çoğu hastada (71%) hafif veya ağır şekilde devam ediyordu. Tedaviyi takibeden AHI’nın tahminlenmesinde başlangıçtaki AHI en önemli faktördü(R2 = 0.603. OSA devam eden tüm hastalarda apne ataklarını düzeltmek için CPAP gerekti. Bununla birlikte gereken basınçlar 11.5 ± 3.6 cm H2O ‘dan 8.4 ± 2.1 cm H2O ‘ya düşmüştü(P = .001). Takipte sadece 6 hastanın CPAP tedavisine uyumlu olduğu saptandı.

Araştırmacılar “Cerrahi kilo kaybı AHI’yi azaltır, fakat pek çok hastada bariatric cerrahiden sonra OSA devam etmektedir.” yazmaktadır. “OSA’nın sağlık ve yaşam kalitesi üzerindeki negatif etkilerine bağlı olarak bu hastalara sürekli CPAP tedavisine devam etmeleri ve bariatric cerrahiyi takiben uykuyla bağlantılı potansiyel subjektif düzelmeleri ve kalıntı hastalığı değerlendirmek üzere polisomnografi ile tekrar değerlendirilmeleri önerilmelidir”

KAYNAK: J Clin Sleep Med. 2008;4:333-338.
ÇEVİRİ: Op.Dr.Murat Üstün (Kaynak ve sitemizin tam adresi (www.medicorium.com) belirtilmeden alıntı yapılamaz.)
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Obezite Cerrahisi Uyku Apnesine Çözüm Olabilir" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Murat ÜSTÜN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Murat ÜSTÜN'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Murat ÜSTÜN Fotoğraf
Op.Dr.Murat ÜSTÜN
İstanbul
Doktor "Genel Cerrahi"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi14 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Murat ÜSTÜN'ün Makaleleri
► Uyku Basması ve Uyuklama Guatr ve Şeker Habercisi Olabilir ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Uyku ve Uyku Sorunları Doç.Dr.Murat Eren ÖZEN
► Katarakt ve Cerrahisi Op.Dr.Levent AKÇAY
► Başarısız Bel Cerrahisi Prof.Dr.Hasan Çağlar UĞUR
► Pterjium ve Cerrahisi (Petk) Op.Dr.Levent AKÇAY
► Burun Estetiği Kanat Cerrahisi Prof.Op.Dr. Süleyman TAŞ
► Burun Cerrahisi ve Estetiği (Rhinoplasti) PDF Prof.Dr.Serdar ÖZTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Obezite Cerrahisi Uyku Apnesine Çözüm Olabilir' başlığıyla benzeşen toplam 64 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:01
Top