2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gastrik Band Ameliyatının Başarısını Tahminlemede Etkili Faktörler
MAKALE #1524 © Yazan Op.Dr.Murat ÜSTÜN | Yayın Ağustos 2008 | 5,116 Okuyucu
Fransız Araştırmacılar Gastrik Band Prosedürünün Başarısını Tahminlemede Etkili Faktörleri Saptadılar

Haziran 19, 2008 (Washington, DC) — Fransa'da yürütülen ulusal bir araştırma ile gastrik band ameliyatından sonra başarı oranları ile anlamlı ilişkisi olan 5 faktör saptandı. Fransız Ulusal Sağlık Sigortaları Servisi tarafından yürütülen çalışma 25. yıllık American Society for Metabolic & Bariatric Surgery toplantısında sunuldu. "Başarı" aşırı kilo kaybının % 50'den fazlasının kaybı olarak tanımlandı. Ardışık iki ay boyunca ameliyat olan tüm hastalar (toplam 1238 hasta) bir (1080 hasta) ve iki (999 hasta) yıl boyunca izlendiler. Hastaların 1083'ü gastrik band, 98'i vertikal banded gastroplasti, 45'i gastrik bypass ve 3'ü biliopankreatik diversiyon operasyonu geçirmişti.

Araştırmada, başarılı kilo kaybı ile potansiyel bağlantısı olan 15 faktör sorgulandı. Univariate analiz sonucu 5 faktörün başarının prediktif faktörü olduğu saptandı. Bu 5 faktör yaş, başlangıçtaki BMI, yeme alışkanlıklarının değiştirilmesi, fiziksel aktiviteye tekrar başlama ve cerrahi ekibinin deneyimi idi. Başarı, hastaların yaşının 40'ın altında olması ile anlamlı derecede ilişkili idi.( P < .01). Başlangıç BMI değerinin 50'nin altında olması (P < .001), yeme alışkanlıklarının değiştirilmesi (P < .001)ve cerrahi ekibinin haftada 2'den fazla bariatrik prosedür uyguluyor olması da (P < .01)diğer faktörlerdi. Son iki ayda 15 ve daha fazla bariatrik prosedür gerçekleştiren cerrahi ekiplerin vakaları fazla kilolarının ortalama % 48'ini kaybediyorken, daha az aktif cerrahi timlerin hastaları ortalama % 40-42 kaybetmekteydi. (P < .001).

Çalışmayı sunan Jean-Marc Chevallier, (MD, PhD, Hopital Européen Georges Pompidou, Paris, France)"Farklılık cerrahi prosedürde değil, hazırlık ve takip aşamalarında. Ben problemin bazı hastaların çok hızlı ameliyat edilmesinde olduğunu düşünüyorum." diyor. "İlk buluşmada BMI 40'ın üzerinde bir değerle bize geliyorlar ve biz de opere etmeye karar veriyoruz. Bu hastalar diyetetik olarak, psikolojik olarak hazırlanmıyorlar. İşte farklılık burada.. Deneyimli merkezlerle diğerleri arasındaki komplikasyon oranları ve aşırı kilonun kaybındaki farklılıklar ameliyat odasında değil. Bu merkezler multidisipliner ekiplerle çalışıyorlar." diye ekliyor Dr. Chevallier.

Multivariate analiz, 40 ve üzerindeki hastaların 15-39 yaş arasındaki hastalara göre 1.5 kat daha fazla başarısız sonuç alma riskleri olduğunu göstermiştir. Başlangıç BMI değerleri 50 ve üzerinde olanlar 40-49 arasında olanlara göre 5.4 kat daha fazla başarısız olma riski taşırlar. Cerrahiden sonra fiziksel aktivitenin arttırılmaması riski 2.3 kat, yeme alışkanlıklarının değiştirilmemesi ise 2.2 kat arttırmaktadır.

patient educationBaşarının sırrı hasta eğitiminde gibi görünmektedir. Dr. Chevallier'e göre hastalar eğitilmek zorunda olduklarını, bir protokole dahil olduklarını, haftaya ameliyat olmayacaklarını, ameliyattan sonra ekiple bağlantılarını koparmamaları gerektiğini ve kuralları esnetirlerse başarısız olacaklarını anlamalıdırlar. Bu hastayla ekip arasında bir kontrattır. "Genç hastalar daha da önemlidir. Çünkü adolesanlarda başarılı sonuç almak istiyorsak onları hazırlamak zorundayız. Bu işin eğitim kısmı ameliyathanedekinden önde gelmektedir."

Dr. Chevallier'in sunumundan sonra John M. Kellum,(MD, professor of surgery, division of general surgery, Virginia Commonwealth University, Richmond) şunları eklemiştir: "Bu çalışmada hiçbir muhalif verinin ekarte edilmemesi çok önemlidir. Ülkedeki tüm hastaları içermesi ayrıca değerlidir." Bununla birlikte, bir konuyu da sorgulamıştır: "Başarının keyfi olarak aşırı kilonun % 50'sinin kaybı olarak belirlenmesine karşıyım. Başlangıçtaki fazla kilosunun % 25'ini kaybeden hasta da gastrik banddan fayda görmüştür. Elbette daha yüksek başarı oranı komorbiditelerin çözümlenmesine yarayacaktır."

KAYNAK: American Society for Metabolic and Bariatric Surgery 25th Annual Meeting: Abstract PL-18. Presented June 18, 2008.
ÇEVİRİ: Op.Dr.Murat Üstün / www.medicorium.com Kaynak belirtmek kaydı ile alıntı yapabilirsiniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Gastrik Band Ameliyatının Başarısını Tahminlemede Etkili Faktörler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Murat ÜSTÜN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Murat ÜSTÜN'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Murat ÜSTÜN Fotoğraf
Op.Dr.Murat ÜSTÜN
İstanbul
Doktor "Genel Cerrahi"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi14 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Murat ÜSTÜN'ün Makaleleri
► Labioplasti Ameliyatının Riskleri Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Laparoskopik Standart Gastrik By-Pass Op.Dr.Tuğrul DEMİREL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Gastrik Band Ameliyatının Başarısını Tahminlemede Etkili Faktörler' başlığıyla benzeşen toplam 93 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:38
Top