2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bağışıklı Sistemi ve Duygusal Gücümüz
MAKALE #15297 © Yazan Uzm.Psk.Arzu GÜNEŞ | Yayın Eylül 2015 | 3,689 Okuyucu
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ VE DUYGUSAL GÜCÜMÜZ

Bizler günlük yaşamda birçok mikro organizma ve yabancı madde ile karşı karşıya kalıyoruz. Hastalığa neden olabilecek çeşitli virüs ve zararlı yabancı maddeyinin saldırısına uğradığımızda, bağışıklı sistemimiz sayesinde bunların zarar verici etkilerinden korunuyoruz. Bağışıklık sistemi öncelikle bu yabancı maddelerin vücudumuza girmesine engel olmaya çalışır. Bunu başaramazsa bu kez yayılmalarına engel olmaya çabalar. Ve doğduğumuz andan ölene kadar da bu çabası devam eder. Bu kadar önemli ve bir o kadar zor olan bu görevi üstlenmiş olan bağışıklı sistemimiz yaşam boyu bu görevi sürdürmeye çalışırken bazen zayıf düşmektedir. İşte o zaman biz de bir çok hastalığa çok daha açık hale geliriz.

Bu nedenle bağışıklı sistemimizin güçlü olması çok önemlidir. Hastalıklara karşı dirençli olmak ve hastalıkla karşılaştığımızda da hastalıkla daha iyi baş etmek için güçlü bir bağışıklık sistemine gereksinim vardır.

Bir Psikolog Neden Bağışıklık Sisteminden Söz Eder?

Ben bir ruh sağlığı uzmanı olarak bağışıklı sistemimizin güçlü olmasını çok önemsiyorum. Çünkü inanıyorum ki, bedensel sağlığımız ile ruhsal sağlığımız birbiriyle ilişkilidir. Moraliniz kötü olduğunda hastalıklara daha yatkın olduğunuzu ya da hastayken daha moralsiz olduğunuzu mutlaka fark etmişsinizdir. Duygusal ilişkilerinde başarısız olduğunda vücudunda zona çıkaran ya da stresli olduğu sınav dönemlerinde ağır grip olan danışanlarım oldu.

Diğer taraftan kronik bir hastalığı olduğunu öğrenip kaygı yaşayan, deresyona giren çok insan tanıdım. Bu gibi vakaların sayısı sanıldığından çok daha fazladır. Birçok fizik sağlık sorununun, psikolojik etkileri olduğu ve duygusal olarak zayıf olunduğunda fiziksel hastalıkların arttığı kanıtlanmıştır.

Psikolojik durumumuzu etkileyen bir çok ve değişik faktör, dolaylı olarak, fiziksel sağlık durumuzuzu da etkilemektedir.

İş Hayatına İlişkin Sorunlar:

* İş yükünüz çok mu fazla?
* İş yerinde veriminizi olumsuz etkileyen kişi veya kişiler mi var?
* İşinizi kaybetmekten mi korkuyorsunuz?
* Verimsiz olduğunuzu mu düşünüyorsunuz?
* Yaptığınız iş size anlamsız mı gelmeye başladı?
* Sabahları işe giderken ayaklarınız geri mi basıyor?

Günlük Yaşam Sorunları:

* Hayatınız çok mu tekdüze?
* Yaşamınızı olumsuz etkileyen maddi sorunlarınız mı var?
* Yaşam enerjiniz tükeniyor mu?
* Eskiden zevk aldığınız şeyler bile artık size zevk vermiyor mu?
* Eski neşenizi kaybettiğinizi mi düşünüyorsunuz?
* Gülmeyi adeta unuttunuz mu?

Fiziksel ve Ruhsal Sağlık Durumu:

* Baş ağrılarınız mı arttı?
* Kalp şikayetleriniz mi var?
* Mide şikayetleriniz mi var?
* Yüksek tansiyonla mı tanıştınız?
* Uykularınız bölünüyor mu?
* Yediğiniz yemekler tatsızlaştı mı?
* Artık yaşamdan eskisi kadar zevk alamıyor musunuz?
* Kendinizi boşlukta mı hissediyorsunuz?
* Çabuk mu öfkeleniyorsunuz?
* Sabahları yataktan kalkmak size çok mu zor geliyor?

Ilişkiler:

* Kendinizi en yakınlarınızdan bile uzak mı hissediyorsunuz?
* Insanlar sizi anlamıyor mu?
* Eşiniz veya arkadaşınız ile yeterince yakınlaşamadığınızı mı düşünüyorsunuz?
* Çocuklarınızla istediğiniz gibi bir ilişki kuramadığınızı mı düşünüyorsunuz?
* Cinselliğinizi istediğiniz gibi yaşayamıyor musunuz?

Kurtulmak İstedikleriniz:

* Sigarayı arttırdınız mı?
* Alkol kullanımınız sizi endişelendirmeye mi başladı?
* Kilo probleminiz mi var?
* Özgüveninizin azaldığını mı hissediyorsunuz?
* Titizliğiniz hastalık halini mi aldı?
* Rüyalarınız kabusa mı dönüştü?
* Sevdiklerinizi kaybetme korkusu mu yaşıyorsunuz?
* Kurtulmak istediğiniz başka korku ve takıntılarız mı var?

Kişi bu sorunlardan hangisi ile terapiye gelirse gelsin, uygulayacağımız yöntemlere ek olarak bağışıklık sistemini güçlendirmeyi hedefliyoruz. Özellikle Beden Zekası çalışmalarında danışanlarımla bağışıklık sistemi üzerinde uzun uzun konuşuyoruz. Çünkü bağışıklık sistemlerinin güçlenmesi onları psikolojik olarak da güçlendirir.
Bağışıklık sitemimiz; en başta düzenli ve doğru beslenme, yeterli ve kaliteli uyku, düzenli egzersiz ve stresle etkili baş etme sayesinde güçlenir.

Hani bir söz vardır “doktorum dediğini yap yaptığını yapma” diye. Ben bir uzman olarak bu sözü geçersiz kılmaya çaba harcıyorum. Danışanlarımla sık sık kendi deneyimlerimi ve bende işe yarayan uygulamaları paylaşıyorum. Bu sayede hem yaptığımız iş daha sahici ve hayatın içinden bir hal alıyor, hem de danışanların önerilenleri denemesi için cesaret verici oluyor.

Bu konuda “Doğallık” merkezli bir formülü benimsediğimi söyleyebilirim. İnsanın kurulu olduğu, doğal düzenine uyan her şeyin bizi hem bedensel hem de duygusal olarak güçlendirdiğine inanıyorum ben. Formülümü özetle beş ana maddede açıklamak istiyorum:

Madde 1: İnsan harekete kuruludur. (Düzenli Egzersiz)

Haftada 5 gün egzersiz yapmaya özen gösteriyorum. Herkesin yaşam düzenine en uygun egzersizi seçmesi gerektiğini düşünüyorum. Ben başladığım birçok egzersiz programını çalışma programımdan dolayı yarım bırakmak zorunda kaldım. Son üç yıldır ise, sabahları 45 dakikamı yürüyüş bandında geçiriyorum. Bu benim sürdürebildiğim, dolayısıyla bana uygun egzersiz programı diye düşünüyorum.

Sabahları yürüyüş bandında zaman geçirmek size uygun olmayabilir. Belki akşamları bir spor salonunda ter atacağınız spinning seansları size en uygun olandır. Ya da günün herhangi bir saatinde evinizde kendi başınıza yoga yapmak sizin için ideal olabilir. Hangi türde olursa olsun düzenli yapabileceğiniz ve keyif alabileceğiniz bir egzersiz türünü keşfetmelisiniz.

Madde 2: İnsan bugün tüketmekte olduğu birçok besini tüketmeye ve bu miktarda tüketmeye kurulu değildir. (Sağlıklı ve Ölçülü Beslenme)

Meyveler dahil olmak üzere birçok tatlıdan uzak durmaya özen gösteriyorum. Çünkü şekerli besinlerin sadece kilo problemine değil çok çeşitli sağlık sorununa yol açabildiğini biliyorum.

Bunun dışında bir besinle karşı karşıya kaldığımda öncelikle onun doğallığını, daha doğrusu bu besinin atalarımız tarafından tüketilip tüketilmediğini sorguluyorum. Besin ihtiyaçlarımız atalarımızın yaşadığı zamanlardan itibaren milyonlarca yıl içinde çok değişti. Ama biz organizma olarak neredeyse atalarımızın aynısıyız. Bu nedenle özellikle son 50 yıl içinde ortaya çıkmış olan, işlenmiş ve katkılı gıdalardan genel olarak uzak durmaya çalışıyorum.

Madde 3: İnsan yeterli uykuyu almaya kuruludur. (Ne az ne de fazla uyku uyumamak)

Ne az ne de çok uyumak bize iyi gelmiyor. Yıllardır terapist olarak çalışıyorum ve yüzyılımızın sorunu depresyonda ve en yaygın ruh sağlığı bozukluğu olan kaygıda uykumuzun nasıl etkilendiğini biliyorum.

Bedensel ve ruhsal olarak iyi bir zemin için ben uykumu almaya çok özen gösteriyorum. Ama çok fazla uyumaktan da özellikle kaçınıyorum.

Madde 4: İnsan doğru nefese kuruludur. (Derin Nefes)

Nefesin doğrusu yanlışı olur mu? Evet olur!
Hızla yürüdüğünüzü ya da koştuğunuzu düşünün. Eğer derin nefes almazsanız yorulur hatta kesilip kalırsınız. Oysa derin nefes sayesinde çok daha uzun süre hızlı yürümeniz mümkündür. Üstelik yorulmadan. Doğru nefesle, en basit anlatımıyla, vücudumuza yeterli miktarda oksijen alırız. Bu sayede; kronik yorgunluktan, çabuk yaşlanmaktan, stresten ve birçok hastalıktan uzak kalabiliriz.
(Nefesi açmak ve doğru nefes almak konusunda kullanılabilecek birçok teknik var. Bunları araştırmanızı ve doğru nefesi yaşamınıza sokmanızı öneririm.)

Madde 5: İnsan mutluluğa kuruludur. (Kendini gerçekleştirme, sosyallik, haz ve eğlence)

Yaşama bir anlam verme ihtiyacı hepimiz için en temel ihtiyaçtır. Yarını arzulayabilmek için bu anlamı bulmak şarttır. Benim yaşamım; yaptığım iş ve ailemle anlam bulmaktadır. Ayrıca arkadaşlarım benim mutluluğuma çok önemli katkıda bulunuyorlar.
Diğer taraftan beni mutlu eden hobi ve uğraşlarımın olması bana neler katıyor yaşım ilerledikçe bunu daha iyi anlıyorum. Bu nedenle, terapi sürecinde danışanlarımı da zevk alacakları uğraşlara yönlendirmek için çalışırım. Bir insanın gün içinde ne yaptığı, yaptığı şeylerden ne kadar keyif aldığı, o şeyleri yaparken kendini nasıl hissettiği onun duygu durumunu çok büyük oranda belirler. Bu nedenle elbette görev ve sorumluluklarımızı yerine getireceğiz. Ama görev ve sorumluluklarımızın, yapılması gereken şeylerin yanısıra keyif alabileceğimiz, sadece kendimiz için yapacağımız uğraşlar edinmeliyiz.
Benim formülümden yardım alarak veya kendinize has bambaşka bir formül uygulayarak bağışıklık siteminizi güçlendirmelisiniz. Çünkü güçlü bir bağışıklık sistemi; hem bedensel hem de ruhsal olarak iyilik halini garantiler.

Arzu Güneş
Uzman psikolog

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bağışıklı Sistemi ve Duygusal Gücümüz" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Arzu GÜNEŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Arzu GÜNEŞ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Arzu GÜNEŞ Fotoğraf
Uzm.Psk.Arzu GÜNEŞ
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi44 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Arzu GÜNEŞ'in Makaleleri
► Süper Gücümüz Nezaket Olsun mu? Psk.Lebriz CANPOYRAZ GERMEN
► Aile Sistemi ve Sağlığı Psk.Dnş.Ercan TEKİN
► Seçkinci Eğitim ve Sınav Sistemi Psk.Dnş.Ömer CİMEM
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Bağışıklı Sistemi ve Duygusal Gücümüz' başlığıyla benzeşen toplam 59 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Alkol Bağımlılığı Nisan 2015
► Aile ve Kriz Nisan 2015
► Aile İşlevselliği Mart 2015
► Bağımlılık Şubat 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:04
Top