2007'den Bugüne 92,865 Tavsiye, 28,331 Uzman ve 20,033 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikoterapi Nedir?
MAKALE #15304 © Yazan Psk.Gonca BAĞLAR | Yayın Eylül 2015 | 3,674 Okuyucu
1- Psikoterapi Nedir?

Psikoterapi dediğimizde herkesin aklına gelen, bir problemini bir arkadaşına anlatır gibi bir uzmana anlatmak ve onun seni dinlemesidir. Bireyler psikoterapiye geldiklerinde rahatlayacaklarına, keyiflerinin yerine geleceğine, kendisinin haklı bulunacağına dair inançlara sahiptir. Bu inancın yanında bir de problemlerinin çözümünün kendilerine sunulacağı, kendileri adına kararların alınacağı yönünde bir beklentileri vardır.

Gerçek; bu inançlardan, beklentilerden ve bilinenden tamamen farklıdır. Psikoterapi dediğimiz şey, bireyin uyumunu bozan davranışlarını ortadan kaldırmak, iç görü geliştirmek, rahatsızlığın belirtilerini azaltmak veya ortadan kaldırmak amaçlı, terapist ve danışanın sözlü iletişimine dayanan bir tedavi yöntemidir.

2- Psikoterapinin Amacı Nedir?

Psikoterapinin içinde tavsiye vermek, çözüm önerisi sunmak, kişiler adına seçim yapmak yer almaz. Bunun yerine psikoterapi, bireylere kendi seçimlerini yapma ve kararlarını alma olgunluğuna erişmelerine destek olmayı hedefler.

3- Psikoterapide Sadece Geçmiş Mi Değerlendirilir?

Psikoterapiye gelen bireyler genelde çocukluk yaşantılarını anlatacaklarını düşünürler. Ancak psikoterapistin benimsediği kurama göre problem çözümü için odaklanılan noktalar değişebilir. Sorunun kaynağının çocukluk yaşantılarında olduğuna karar verilip bu dönem değerlendirilerek psikoterapi süreci işletilebileceği gibi şimdi ve yakın geçmiş üzerinden de problemler irdelenebilir.

4- Psikoterapiye Ne Zaman İhtiyaç Duyulur?

Psikoterapi için birçok sebep olabilir. Ancak psikoterapi için genel bir ölçüt bulunmadığı için kişiler terapiye başlama kararını almakta zorlanabilirler. Bunun yanında kişilerin “deli, anormal görünecekleri” gibi kendi düşünceleri de bu kararı almalarını zorlaştırır. Terapiste gitmek istemeniz deli veya anormal olduğunuzu değil, sorunlarınızın farkında olduğunuzu ve çözmek istediğinizi gösterir. Hukuki sorunlarınızda bir avukata başvurmanız ne kadar normalse, ruhsal problemlerinizde bir psikoloğa veya psikiyatriste başvurmanız o kadar normaldir.

Günlük işlevlerinizi yerine getiremediğinizi, çaresiz kaldığınızı, sorunun içinden çıkamadığınızı düşünüyorsanız bir uzmana başvurabilirsiniz.

5- Terapi Süreci Nasıl İşler?

Terapi süreci danışan ve terapistin karşılıklı güvene dayalı bir ilişki oluşturması ile başlar. Bu ilişkinin ne kadar sürede oluşacağı kişilere göre değişebilir. Terapist sorunu daha net tanımlayabilmek adına çeşitli testler uygular, bu testlerin sonuçları kişilere aktarılır ve terapi hedefleri birlikte oluşturulur. İlk psikoterapi seansının amacı da terapi hedeflerini belirlemek ve bir yol haritası çizmektir. Bunların yanı sıra danışana psikoterapi ve süreç hakkında bilgi verilir. Psikoterapiye gelme sebepleri, psikoterapiden beklentiler hakkında konuşulur.

Psikoterapi, uygulanacağı kişi veya kişilere göre bireysel, çift, aile, çocuk veya grup terapisi olarak çeşitlilik gösterir.

Terapide süreklilik önemli bir faktördür. Terapi yarım bırakılmamalı, sıkıntı yaşanan durumlar varsa terapistle açıkça konuşulmalıdır.

Terapide gizlilik bir diğer önemli konudur. Danışanın izni olmadan hiçbir bilgi kimseyle paylaşılamaz. Çocuklarla yapılan terapilerde aile üyelerine durumla ilgili bilgi aktarılabilir, tedaviye onlar da dahil edilebilir.

6- Psikoterapi Nasıl Fayda Sağlar?

Terapist ve danışan arasında kurulan ilişki danışanın sorunlarını açıkça paylaşmasını sağlar. Bu sayede kişiler sorunlarını terapistin desteğiyle objektif değerlendirme fırsatı bularak çözümlemeye çalışır. Terapistin aldığı eğitim onu arkadaşlardan, tanıdıklardan ayıran önemli bir özelliktir.

Danışanın sorunlarının kaynağını kendisine fark ettirip, onları çözümlemesine herkesten farklı bir şekilde yardımcı olur. Kişinin benlik algısının farklılaşması, sorunlarla baş etme becerisinin artması, olumsuz ruh halinin değişmesi, diğer insanlarla olan ilişkilerin düzelmesi psikoterapinin faydalı olduğunu gösterir.

Psikolog Gonca BAĞLAR
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Psikoterapi Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Gonca BAĞLAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Gonca BAĞLAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gonca BAĞLAR Fotoğraf
Psk.Gonca BAĞLAR
Eskişehir
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Gonca BAĞLAR'ın Makaleleri
► Psikoterapi Nedir? Psk.Yasemen YARALI
► Psikoterapi Nedir Psk.Aybüke AKDENİZ
► Psikoterapi Nedir? Psk.Nilüfer DEMİRHAN
► Psikoterapi Nedir Psk.Doğancan GÖKÇE
► Psikoterapi Nedir? Psk.Yasemin BAĞRIAÇIK
► Psikoterapi Nedir Psk.Burhan ERGÜN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,033 uzman makalesi arasında 'Psikoterapi Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Cahil Cesareti Ocak 2016
► Okul Korkusu Kasım 2015
► Görünenin Arkası Ekim 2015
► Çocuğum Okula Hazır mı? Ağustos 2015
► Kayıp ve Yas Süreci Temmuz 2015
► Çocukta Tuvalet Eğitimi Haziran 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:17
Top