2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Başarının Formülü Çalışmaktır.
MAKALE #15329 © Yazan Psk.Dnş.Alpaslan YURTSEVER | Yayın Eylül 2015 | 3,488 Okuyucu
Başarmak ve Çalışmak istiyorum ancak bir türlü istediğime ulaşamıyorum…
Nedenleri nelerdir diyorum karşıma türlü türlü sözler çıkıyor…
• Çalışmaya bir türlü başlayamıyor yada başladığım çalışmayı sürdüremiyorum,
• Birkaç gün sıkı çalışıyorum kendim ile gurur duyuyorum ancak ondan sonra bir hafta hatta bir ay ders çalışma masama bile yaklaşmıyorum,
• Çevremdekiler olumsuz bir söz ve davranış yaptığında ders çalışmayı bırakıyorum,
• Niçin ve neden çalıştığım konusunda şüpheye düşüyorum ve çalışmalarımda kopmalar yaşıyorum, … vb.
Yukarıdaki maddeleri uzatabildiğimiz kadar uzatabiliriz. Ancak fazla uzatmaya gerek yok arif olan yada öğrenci olan anlar.

Peki bu maddelerin çözümü nedir? Öğrenci nereden geldiğini ve nereye gittiğini gözünde canlandırması gerekmektedir. Çünkü geldiğin ve gittiğin yolu bilmez isen yolculuk sıkıcı hale gelir ve yoldan dönersin.
Özellikle açık ve net bir hedefimiz olmalı, bu hedefe ulaşmak için alt hedefler oluşturulmalı, her alt hedeflerin nasıl gerçekleştirileceği planlanmalı, bu plana uygun şekilde düşünce, duygu ve davranışlar disipline edilmelidir.
Bunlar yapıldığı halde istenilen çalışma gerçekleşmeyebilir. Gerçekleşmemesinin ana sebebi bu planlama veya programlamanın düşünsel ve davranışsal boyutta olduğundandır. Aksine burada etkileyici ve ateşleyici olan duygusal boyuttur. Bu boyutu harekete geçirmek için ileriye bakmak lazım; hedefe ulaştığını düşünmek, gözümüz açık yada kapalı şekilde hayal etmek ve o anda kendini görmek ve o andaki duyguları yaşamaktır. Bu anı en etkili sağlayan ise hipnoz uygulamalarıdır. Son yıllarda eğitimde hipnoz etkin şekilde başarıyı artırma ve isteklendirme (motivasyon) çalışmalarında kullanılmaktadır.
Duygusal olarak gerekli enerji sağlandıktan sonra ilk aşama çalışmaya başlamaktır. Kaç dakika olur ise olsun başlamak lazım 2 dakika çalışabiliyor isek 2 dakika ile başlamalıyız. Devamında göreceksiniz bu 3-4-5…10 dakikaya çıkacak ve ilgili ders için gerekli olan zamana ulaşacaksınız.
Başladık ancak nasıl çalışmalıyız. Aslında çok açık ve kolay çalışma verimli çalışma şeklimiz amma biz zorlaştırıyoruz. Verimli ders çalışma 4 basamaklı bir problem gibidir. Yapılan her basamak bir sonraki basamağı kolaylaştırmaktadır.
Her gün düzenli olarak uygulanması gereken bu basamaklar;
1. Yarınki tüm derslere hazırlanma: önemli önemsiz ders ayırmadan her derse gereği kadar hazırlanmalıyız. Çünkü hazırlanmadığımız dersi dinler iken sıkılırız ve dersi dinlemeyiz. Bu derste alışkanlık haline gelen sıkılma ve ders dinlememe davranışı önemli ve çalışmış olduğunuz derslerde de kendisini gösterir.

2. Okuldaki dersleri aktif şekilde dinleme: Eğer hazırlıklı gelmiş isek öğretmenin anlattığı dersi dinler iken dikkatimiz dağılmaz. Hazırlıklı gelmemiş isek anlamakta zorlanırız ve ders çekici gelmekten uzaklaşır ve dikkatimiz dağılır. Dikkatimizi süreçte tutmak için anlamadığımız konularla ilgili sorular sormalı veya sorulan sorulara bilgimiz dahilinde cevap verilmelidir.

3. Okulda görülen tüm dersleri tekrar etme: Hazırlanıp gidilen ve okulda etkin şekilde dinlenilen derste elde edilen bilgiler kısa süreli belleğe kayıt olmaktadır. Günlük yapılan tekrarlar ile kısa süreli hafızada ki bilgiler uzun süreli belleğe aktarılır.

4. Her gün bir dersin haftalık tekrarını yapma: Uzun süreli belleğe alınan bilginin bilinçaltında alışkanlık ve yaşantı haline gelmesi için her ders haftada en az bir kez tekrar edilmelidir. Başlangıçta zaman alıcı görünse de ileriki aşamada daha kısa sürmektedir. Bu süreç bilgileri uzun süreli belleğe tam olarak yerleştirir. Bu bilgilere otomatik olarak ulaşılır.

Bu ön hazırlıklar ve ön hazırlıkların ardından da 4 basamak düzenli şekilde uygulandığında başarı kaçınılmaz olmaktadır. Başarı mutluluk demektir. Mutluluk ise yeni başarılar demektir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Başarının Formülü Çalışmaktır." başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Alpaslan YURTSEVER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Alpaslan YURTSEVER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Alpaslan YURTSEVER Fotoğraf
Psk.Dnş.Alpaslan YURTSEVER
Kahramanmaraş (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Alpaslan YURTSEVER'in Yazıları
► Ders Başarının Anahtarı Sabır Psk.Dnş.Onur AKKOCA
► Uyku: Genel Başarının Temel Taşı Psk.Dnş.İlksen GÜZELCİK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Başarının Formülü Çalışmaktır.' başlığıyla benzeşen toplam 11 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Okumak , Nasıl Okumak? Eylül 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:46
Top