2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kanserli Hastaların Beslenmesi
MAKALE #15354 © Yazan Dyt.Yusuf ÖZTÜRK | Yayın Eylül 2015 | 2,919 Okuyucu
Kanser nedir ilk önce onu açıklayalım...

Kanser vücut hücrelerinde DNA'nın hasarı sonucu hücrelerin kontrolsüz veya anormal bir şekilde büyümesi ve / veya çoğalmasıdır. Normalde sağlıklı vücut hücreleri bölünebilme yeteneğine sahiptirler. Ölen hücrelerin yenilenmesi ve yaralanan dokuların onarılması amacıyla bu yeteneklerini kullanırlar. Sınırlı bir bölünme söz konusudur. Sonsuz bölünemezler. Her hücrenin hayatı boyunca belli bir bölünebilme sayısı vardır. Sağlıklı bir hücre ne zaman ve nerede bölünebileceğini bilme yeteneğine sahiptir.

Buna karşın kanser hücreleri, bu bilinci kaybeder, kontrolsüz bölünmeye başlar ve çoğalırlar. Kanser hücreleri toplanarak tümörleri oluştururlar, tümörler normal dokuları sıkıştırabilirler, içine sızabilirler ya da tahrip edebilirler. Eğer kanser hücreleri oluştukları tümörden ayrılırsa, kan ya da lenf dolaşımı aracılığı ile vücudun diğer bölgelerine gidebilirler.

Kanserli hastada beslenme; sağ kalım ve yaşam kalitesine etki eder. Malnütrisyon ve kilo kaybı kanserli hastanın en önemli ölüm nedenlerinden biri olarak gösterilmektedir. Kanser, hücrelerin kontrolsüz olarak çoğalmasıdır. Yanlış besin seçimi ve kötü beslenmek, aşırı kilolu olmak ve fiziksel aktivitede yetersizlik kansere sebep olan beslenme ilişkili maddelerdir.
Kemoterapi ve radyoterapi gören hastalarda, tedavi sürecinde beslenme ile ilgili problemler görülebilir. İştah, kilo, ağız, mide, alerji problemleri hastanın beslenmesini olumsuz etkileyebilir.
Kanserli hastalar; yeterli ve dengeli beslenirken aynı zamanda beslenme ile ilgili genel tavsiyelere de uymalıdır. Bu tavsiyeler şunlardır: hasta ideal vücut ağırlığı korunmalıdır. Yağ ve şeker tüketimini azaltmalıdır. İşlenmiş etlerden(sucuk, salam, sosis...) ve sakatatlardan uzak durmalıdır. Yiyeceklerde pişirme yöntemi olarak, haşlama, buğulama veya fırında pişirme yöntemleri tercih edilmelidir. Aşırı tuz tüketiminden kaçınılmalı ve besinlerin saklama koşullarına dikkat edilmelidir.

Kemoterapi-Radyoterapi gören hastalar bünyelerini güçlendirmek için meyve-sebze tüketmelidir. Tedavi sırasında genellikle kilo verildiği için hastalar normal kilo düzeylerinde tutulmaya çalışılır. Hasta bazı besinleri istemeyebilir veya iştahı olmayabilir. Bu durumda hasta az miktarda sık sık yemelidir. Böylece daha çok besin almak kolaylaşacaktır. Kalorisi yüksek iyi kaliteli protein içeren besinleri (yumurta, et, yoğurt, peynir, kuru fasulye, nohut, mercimek, barbunya gibi kuru baklagiller, esmer ekmek) seçmelisiniz. Her hangi bir kanser tedavisinde kesin ve sabit diyet ve beslenme kuralları yoktur. Tedavi yöntemlerinden biri uygulandığı sırada ya da uygulandıktan hemen sonra hekimlere veya diyetisyenlere beslenme ile ilgili öneriler sorulmalıdır.

Kanserli hastalar tedavi sırasında farklı besin grupları yeterli düzeylerde alınmalıdır. Et, tavuk, balık, yumurta, nohut, mercimek, kuru fasulye gibi kuru baklagilleri tüketin. Haftada 2 gün balık, 2 gün kırmızı et, 2 gün tavuk, 1 gün de nohut, kuru fasulye, mercimek gibi kuru baklagilleri tüketmeniz önerilir. Sebzeler ve Meyveler (Greyfurt hariç) direnç ve güç vermesi açısından günde yaklaşık 3-4 porsiyon tüketilmelidir. Tahıl grubundan tam buğday unuyla hazırlanmış ekmekler, makarnalar ve pilavlar hafta içerisinde tüketmeniz gereken besinlerdir. Yoğurt, ayran, peynir, süt ve süt ürünlerini de günde yaklaşık 2-3 porsiyon tüketmelisiniz.

Bu besinler gücünüzü korumanıza, vücut dokularının bozulmasının önlenmesine ve tedavi nedeniyle zarar görebilecek dokularınızın yenilenmesine katkı sağlayacaktır. Sabah kahvaltısına önem veriniz. Genellikle iştahsızlık ile karşılaşılmasına rağmen sabah kahvaltısında besin tüketimi önemlidir.
Kemoterapi aldığınız günler bol su içemeye özen gösteriniz. (Günde 2-2,5 litre).Su, vücudunuzun gerektiği gibi işlev yapması için çok önemlidir. Yeterince sıvı içmek, vücudunuzun ihtiyacı olan sıvıyı almasını sağlar. Pek çok yetişkine günde 6-8 bardak su yeterlidir. Kendinizi daha iyi hissetmek için canınız ne isterse onu yapabilirsiniz. Yiyebilecek hale gelir gelmez yemeğe başlayınız, eğer yiyememe sorununuz bir iki günde düzelmezse bunu hekiminize söyleyiniz. Kemoterapi tedavisi sırasında greyfurt tüketmeyiniz, greyfurt suyu içmeyiniz. Aşırı tuzlu ve aşırı şekerli besinlerden uzak durunuz.

Sağlıklı günler…
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kanserli Hastaların Beslenmesi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Yusuf ÖZTÜRK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Yusuf ÖZTÜRK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yusuf ÖZTÜRK Fotoğraf
Dyt.Yusuf ÖZTÜRK
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Yusuf ÖZTÜRK'ün Makaleleri
► Kış Beslenmesi Dyt.Serra UÇTUM
► Sporcu Beslenmesi Dyt.Gökhan ÇELİK
► Sporcu Beslenmesi Dyt.Miray TÜRKER KAYA
► 0 - 2 Yaş Süt Çocuğu Beslenmesi Dyt.Gülen AKBOYAR
► Çocuk Beslenmesi Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
► Bebek Beslenmesi Dyt.Neslihan HACIBEYLİ
► Çocuklarda Yaz Beslenmesi Dyt.Merve GÜLÜNAY
► Vejetaryen Beslenmesi Dyt.Aysun SARIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kanserli Hastaların Beslenmesi' başlığıyla benzeşen toplam 38 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yüzücülerde Beslenme Eylül 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:55
Top