2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Eyvah Yine mi Sınav!
MAKALE #15372 © Yazan Uzm.Psk.Gonca RASLAYAN | Yayın Eylül 2015 | 3,736 Okuyucu
EYVAH YİNE Mİ SINAV!

Günümüz eğitim sistemini göz önünde bulundurduğumuzda çocuklarımızın sürekli bir yarış halinde olduğunu açıkça görebiliyoruz. Birinci sınıfta okuma yarışı ile başlayan süreç, ortaoku - lise ve üniversiteye girş sınavları ile devam ediyor. Kurslar, etütler, özel dersler derken hayatları ders çalışmak oluyor. Kişisel zevkleri için ayıracakları zaman gittikçe azalıyor. BU kadar yoğun bir süreç elbette zaman zaman kaygı verici hale gelebilir.

Sınav kaygısı denildiğinde hep öğrenciler geliyor aklımıza. Oysa artık anne- babaların en sık ve yoğun şekilde karşılaştığı durumların başında sınav stresi geliyor. Bazen öyle bir noktaya geliyor ki, çocuklar anne babalarını sakinleştirmek zorunda kalıyorlar. Anne babanın kaygısı da büyük oluyor, beklentisi de.
Aslında bir anne - baba olarak tek istedikleri çocuklarının kendilerine başarılı ve iyi bir gelecek yaratması. Ancak bu durumu fazlasıyla stres yaratan bir durum haline getirdiklerinde anne babaların kendi kaygıları çocuklarına yansıyabiliyor ve böyleceişler daha da zorlaşabiliyor. Kaygısıyla baş etmeye çalışan çocuk, anne babasının da kaygılarını görünce, durumu daha da önemseyip kendi kaygısını kontrol altına alamayabiliyor. Ve durum daha da içinden çıkılmaz bir hale gelebiliyor.

Elbette herkesin niyeti iyi, ama sonuçları her zaman öyle olmuyor. Kesinlikle çok iyi niyetlerle yapılan, ancak aslında gerçekten büyük hatalar olan bazı durumlara göz atalım.

Diğerleri ! : Çocuğunuzu başkalarıyla kıyasladığınızda hırslanıp daha çok çalışacağını düşünebilirsiniz. Ancak bu davranış çocuğun kendisini değersiz ve yetersiz hissetmesine neden olacağından öfke ve dirençle karşılaşabilirsiniz. Akademik başarının zaman zaman düşmesine, hatta çocuğunuzun psikolojik sağlığının bozulmasına yol açabilir.

Daha iyisini yapabilirsin ! : Haklısınız, belki gerçekten de daha iyisini yapabilir, ama siz söylediğiniz için değil. Böyle bir cümle çocuğunuzda kaygı ve yetersizlik duygularına yol açabilir. Yine akademik ve ruhsal anlamda sıkıntılarla karşılaşabilirsiniz.

Eee, okul nasıldı bugün ? : Evet, önlerinde önemli bir süreç var, ama hayat sadece sınavlardan ibaret değil. Çocuklar gün içinde bir sürü farklı duygu yaşıyorlar. Bazen üzülüp bazen seviniyorlar, bazen heyecanlanıp bazen hayal kırıklıklarına uğruyorlar, seviliyorlar, ayrı kalıyorlar. Sadece derslerle ilgili sohbet etmek, onların günlük yaşantılarındaki diğer duygularını ve yaşadıklarını görmezden gelmek yanlış bir tutumdur. Nasıl hissettiklerini, gün içinde yaşadıkları olayları paylaşabilecekleri bir ortam onları iyi hissettirecektir.

Gezeceğine iki tane test çöz ! : Bu kadar stresin içinde mutlaka rahatlamaya ihtiyaç duyacaklardır. Bu sebeple makul şartlarda sosyalleşmelerine izin vermek önemlidir.

Gizli gizli verilen mesajlar: “Sen zeki bir çocuksun, sana güveniyoruz, başarılı olacağına eminiz.” Olumlu görünen bu cümleler kişileri strese sokabilmektedir. Sınav zaten yeterince kaygı uyandıran bir durum, bu şekilde bir söylem, çocuğun kaygısını artırabileceği gibi kendisine yüklenen sorumlulukla baş etmesini de zorlaştırabilir.

Alternatif olarak neler söyleyebilirsiniz ?
Genel hatlarıyla, onun sağlığının ve mutluluğunun her şeyden önce geldiğini, her zaman yanında ve destekçi olacağınızı belirtmek gerekir. Sınavın öneminin yadsınamayacağını, ancak her koşulda onu sevdiğinizi, hep birlikte elinizden geleni yapmanızın önemli olduğunu duymak onu rahatlatacaktır.

Unutulmamalı ki sınav sadece bir süreçtir, önemli olan çocuklarınızdır…
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Eyvah Yine mi Sınav!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Gonca RASLAYAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Gonca RASLAYAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gonca RASLAYAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Gonca RASLAYAN
Balıkesir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi17 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Gonca RASLAYAN'ın Makaleleri
► "Eyvah Yine Sınav!" Sınav Kaygısı Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL
► Eyvah Paniğim Yine Atakta! Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► Eyvah Sınav Var... Psk.Mine AKTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Eyvah Yine mi Sınav!' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Uyku Bozuklukları Kasım 2015
► Çocuklarda Korku Eylül 2015
► Sosyal Fobi Eylül 2015
► Panik Bozukluk Eylül 2015
► Ah Şu Ergenlik Eylül 2015
► Özgül Fobiler Eylül 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:55
Top