2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Obsesif Kompulsif Bozukluk - Okb
MAKALE #15378 © Yazan Uzm.Psk.Gonca RASLAYAN | Yayın Eylül 2015 | 4,545 Okuyucu
Obsesif Kompulsif Bozukluk anksiyete (endişe) bozuklukları sınıfından psikolojik bir bozukluktur. Bu bozukluğu yaşayan kişiler, zihinlerindeki kontrol edemedikleri, tekrarlayan ve kaygı yaratan düşünceler nedeniyle huzursuzluk yaşarlar. Bu huzursuzluğu ortadan kaldırmak, sıkıntıyı azaltmak için tekrarlayıcı Davranışlar ve zihinsel eylemlerde (ritüel) bulunurlar. Kişinin zihnine kontrolsüzce giren, engel olunamayan ve yoğun şekilde bir sıkıntıya sebep olan bu düşünce ve fikirler obsesyon olarak adlandırılır. Kontrol edilemeyen Düşüncelerin sebep olduğu sıkıntıyı gidermek için yapılan tekrarlayıcı Davranışlar ise kompulsiyon olarak tanımlanır.

Tekrarlayan Davranışlar (kompulsiyonlar) yaşanan huzursuzluk ve stresi geçici olarak durdururlar. Ancak düşünceler tekrar oluştuğunda, kişi bu ritüelleri tekrar etmek zorunda hisseder ve yine bir döngünün içine girer. Bu döngü kişinin günlük yaşantısını olumsuz şekilde etkiler. Dakikalarca, hatta bazen saatlerce aynı Davranışları yaparak geçirir. Elbette bu durum aile, iş, sosyal ve akademik yaşantıyı olumsuz etkilemektedir. Kişiler, bu tekrarlayan düşünce ve davranışlarının gerçekdışı ve ya mantıksız olduğunun farkındadırlar ancak kendilerini durduramazlar.
Kısacası, huzursuzluk verici, tekrarlayan düşünce ve bu huzursuzluğu gidermek için yapılan Davranışlar obsesyon kompulsif bozukluk (OKB) olarak adlandırılır.

Obsesyon ve kompulsiyonlardan bazıları şu şekildedir:

Bulaşma Obsesyonu ve Temizlik Kompulsiyonu:
Kişinin bedeninin ve giysilerinin kirleneceğine, mikrop bulaşacağına ilişkin takıntıları ve bu takıntıların yarattığı sıkıntıyı gidermek için yaptığı davranışlarıdır.

Kuşku Obsesyonu ve Kontrol Kompulsiyonu:
Kişi ocak, kapı, pencere gibi nesnelerin açık kalmış olabileceğinden, ütü, fırın gibi elektrikli aletlerin fişlerinin prizde takılı kalmış olabileceğinden kuşku duyar ve emin olmak için tekrar tekrar kontrol etme gereksinimi duyar.

Dini İçerikli Obsesyonlar:
Kişi inanç ve görüşlerine zıt ve çok yoğun sıkıntı yaratacak şekilde dini içerikli takıntılı düşünceleri düşünmekten kendini alıkoyamaz.

Sayma Kompulsiyonları:
Bazı kişiler sıradan bir aktiviteyi belirli bir sayıya kadar saymadan yaparsa işinin rast gitmeyeceğini düşünerek sayma davranışında bulunurlar.

BÜTÜN TAKINTILI DÜŞÜNCE YA DA DAVRANIŞLAR OKB DEĞİLDİR

Yukarıda sıralanan örneklere baktığınızda içinizden, “Bunlar oldukça normal davranışlar, herkes düzenli, temiz ve titiz olmalı, kendi güvenliğimiz için kapı, pencere, ocak, fırın gibi aletleri elbette kontrol etmeliyiz, tüm bunlar hastalık olamaz” diye geçirebilirsiniz. Elbette bu davranışlar günlük hayatta zaman zaman yaptığımız hatta yapmamız gereken davranışlar. Tabi ki bunlar hastalık olarak görülmemeli. Kişinin OKB tanısı alabilmesi için düşünce ve davranışlarının günlük yaşamını etkileyecek, kısıtlayacak ve hatta bozacak şiddette olması gerekmektedir. Evi temiz tutmak için temizlik yapmak bir hastalık değildir, ancak makineden çıkan çamaşırları tekrar tekrar yıkamak, saatlerce duş almak, aynı yeri defalarca silmek ve bütün gününü bu şekilde geçirdiği için aile, sosyal, iş ve akademik yaşantısı zarar görüyorsa, evden çıkamaz, temizlik başka bir şey yapamaz hale geldiyse yaşanan durum bir hastalık olarak değerlendirilebilir.

OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUK TEDAVİSİ

Bilişsel davranışçı tedaviler, Obsesif Kompulsif Bozukluk’un tedavisi için en etkili seçeneklerdendir. Bu tedavi yönteminde amaç, kişiyi, kaygı verdiği için kaçınma davranışlarına sebep olan düşüncelerle (obsesyonlar) karşı karşıya getirmek ve kaygıyı azaltmak için yapılan davranışları (kompulsiyonlar) engellemektir. Hedefimiz, rahatsız edici düşüncenin yarattığı kaygıyı söndürmek ve bu duruma alışmasını sağlamaktır. Tedavi, kaygı verici düşüncelerin gerçekliğini algılamak ve bu hatalı düşünceleri daha işlevsel olanlarla değiştirmek şeklinde planlanır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Obsesif Kompulsif Bozukluk - Okb" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Gonca RASLAYAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Gonca RASLAYAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gonca RASLAYAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Gonca RASLAYAN
Balıkesir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi17 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Gonca RASLAYAN'ın Makaleleri
► Obsesif Kompulsif Bozukluk Psk.Dnş.Müjgan SONUÇ
► Obsesif Kompulsif Bozukluk (Okb) Psk.Şeyma ALTINEL
► Obsesif Kompulsif Bozukluk Psk.Semiha KARA
► Obsesif Kompulsif Bozukluk Psk.Arzu BEYRİBEY
► Obsesif Kompulsif Bozukluk Psk.Dnş.Fatih FİDAN
► Obsesif Kompulsif Bozukluk (Okb) Psk.Benan ŞAHİNBAŞ
► Obsesif Kompulsif Bozukluk Psk.Nuray ŞAHİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Obsesif Kompulsif Bozukluk - Okb' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Uyku Bozuklukları Kasım 2015
► Çocuklarda Korku Eylül 2015
► Sosyal Fobi Eylül 2015
► Panik Bozukluk Eylül 2015
► Eyvah Yine mi Sınav! Eylül 2015
► Ah Şu Ergenlik Eylül 2015
► Özgül Fobiler Eylül 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:40
Top