2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sosyal Fobi
MAKALE #15379 © Yazan Uzm.Psk.Gonca RASLAYAN | Yayın Eylül 2015 | 3,318 Okuyucu
Sosyal fobi, kişinin sosyal durumlara aşırı tepki vermesi ve korku duymasına sebep olan bir anksiyete rahatsızlığıdır. Bu duygunun temelinde diğerleri tarafından olumsuz eleştirilme ve gözlemlenme görülebilmektedir. Sosyal fobisi olan kişi, başkalarının önünde hata yapmaktan, rezil olmaktan ve utanmaktan korkar. Diğer fobilerde olduğu gibi sosyal fobide de kişi, bu korkunun yersiz olduğunu bilir ancak bu durumu kontrol edemez. Sosyal fobi tedavi edilmediğinde iş, okul ve sosyal yaşamı olumsuz etkileyebilmektedir.

SOSYAL FOBİ Mİ ÇEKİNGENLİK Mİ?

Sosyal ortamlarda konuşma, kendini ifade gibi konularda çekingenlik yaşama oldukça sık görülen bir durumdur. Elbette bunların hepsi hastalık olarak tanımlanamaz. Çoğu kişi bu gibi durumlarda işe başlamadan önce kaygı duyar ve bu kaygı çoğu zaman bizi motive eden, daha dikkatli olmamıza neden olan bir etkendir. Çekingenliği sosyal fobiden ayıran en temel nokta, kişinin korku yaşamasının yanında, ortam veya durumdan kaçınma davranışları göstermesidir. Eğer kaçınma davranışı göstermiyor ve durumla yüzleşiyorsa büyük bir sıkıntı yaşar. Kişi, yaşadığı sıkıntı, korku ve aşırı kaygının anlamsız olduğunu bilir ancak bu durumla baş edemez.

SOSYAL FOBİNİN BELİRTİLERİ

Sosyal fobide kişi, korktuğu durumla karşılaştığında yoğun duygusal süreçlerin yanında bedensel belirtilerle de karşılaşır. Titreme, terleme, çarpıntı, nefes darlığı, kaslarda gerginlik gibi belirtiler kişinin yaşadığı durumu daha da zora sokmaktadır. Bu süreçte kişinin aklından “yetersizim, rezil olacağım, kimse beğenmeyecek, başarısız olacağım, mükemmel olmalıyım” gibi bazı olumsuz düşünceler geçer. Bu düşüncelerin de etkisiyle ortamdan uzaklaşma, göz temasından kaçınma gibi kaçınma davranışları sergiler.

Anksiyeteyi tetikleyen bazı durumlar şunlardır:

• Toplum içinde telefonla görüşme
• Toplum içinde yemek yeme
• Toplum içinde bir şeyler içme
• Yetkili biri ile konuşma
• Dinleyiciler önünde konuşma, rol yapma
• Başkaları tarafından izlenirken çalışma
• Çok iyi tanımadığı biriyle telefonda görüşme
• Çok iyi tanımadığı biriyle yüz yüze konuşma
• Yabancılarla karşılaşma
• Genel tuvaletleri kullanma
• Birilerinin oturduğu odaya girme
• İlgi odağı olma
• Bir toplantıda hazırlıksız konuşma yapma
• Yetenek, yeti veya bilgi testine tabi tutulma
• İyi tanımadığı birine onaylanmadığını veya aynı düşüncede olmadığını ifade etme
• Çok iyi tanımadığı birinin gözlerinin içine bakma
• Önceden hazırlanmış bir raporu bir gruba sözel olarak sunma

SOSYAL FOBİ TEDAVİSİ

Sosyal fobi, tedavisi olan bir rahatsızlıktır. En sık kullanılan tedavi yöntemi bilişsel davranışçı terapilerdir. Bilişsel terapi ile tedavide, kaygı yaratan durum ve kaygı sırasında yaşanan bedensel tepkilerin farkına varma, olumsuz düşünceleri anlama, kaçınma davranışları yerine başa çıkma stratejileri geliştirme aşamaları çalışılır. Bunlara ek olarak gevşeme egzersizleri, kaygı durumlarının üzerine gitme ve sosyal beceri çalışmaları yapılmaktadır. Elbette tüm tedavilerde olduğu gibi burada da kişinin çalışmaya karşı istekli olması tedavinin etkinliği açısından oldukça önemlidir. Davranışsal terapide ise model olma, yakınmaların üstüne gitme, belirtileri daha net algılayabilmesi için rol oynama, gevşeme eğitimi, sosyal beceri eğitimi gibi her hastada farklı uygulanabilecek yöntemler vardır. Ayrıca aile ve grup terapisi de uygulanabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sosyal Fobi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Gonca RASLAYAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Gonca RASLAYAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gonca RASLAYAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Gonca RASLAYAN
Balıkesir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi17 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Gonca RASLAYAN'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Sosyal Fobi' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Uyku Bozuklukları Kasım 2015
► Çocuklarda Korku Eylül 2015
► Panik Bozukluk Eylül 2015
► Eyvah Yine mi Sınav! Eylül 2015
► Ah Şu Ergenlik Eylül 2015
► Özgül Fobiler Eylül 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:31
Top