2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tüm Bu Terapiler Ne?
MAKALE #15407 © Yazan Uzm.Psk.Sümeyye ARSLAN | Yayın Eylül 2015 | 3,731 Okuyucu
Psikologlar olarak bir çok terapi ve testler kullanırız. Kişiler bunları, bunların amacını, nasıl bir yol izlendiğini tam bilemeyebilir. Burada bu terapilerin ne ve ne amaçla olduklarını ele yalın bir dille almaya çalışacağız.

Bireysel Terapi

Terapi kişinin kendisi ile ilgili farkındalık kazanmasını ve olaylara farklı perspektiften yaklaşarak çözüm yolları üretebilme yeteneğinin gelişmesini sağlayan psikolojik bir yöntemdir.
Her insanın problemleri, çözüm bulmakta zorlandığı sorunu veya sorunları vardır. Hiç problem olmadığı zamanlarda kendini mutsuz hissetme veya var olan problemle baş etme mekanizmalarının yetersiz olduğu noktalarda bir uzman tarafından alınan bu yardım sayesinde kişilere direkt balık verilmeyip balık tutmayı öğretilmektedir. Bu sayede terapisti ile olan ilişkisi anında kişi duygularını, düşüncelerini, kendini ve kişiliğini fark etmeye, farkındalık kazanmaya, olaylara çok yönlü bakmaya ve kendini problemler karşısında çaresiz hissetmeyip alternatif fikirler üretebilmeye başlar. Aynı zamanda stres ile başa çıkmayı öğrenmiştir ve kendini kontrol edebilir.

Çift Terapisi

Günümüz dünyasının en büyük sorunlarından biri olan iletişimsizlik ve birbirini anlayamama durumu evlilikte ve çiftler arasında da vardır. Ancak çift terapisi bireysel terapiden daha komplike bir biçimde ilerlemek durumundadır ve çiftler zaman zaman tek olarak zaman zaman çift olarak terapiye alınarak seanslarda kendilerini, birbirlerini ve ilişkilerini tanıyıp anlamaları sağlanır.

Aile Terapisi

Aile kavramı çiftlerin çocukları oldukları evreden başlayan bir tanımdır. Çocuk olmadan önce çift olan bu iki birey çocuk veya çocuklarla beraber aile olmuş ve tanıması, anlamsı ve anlaşılması gereken birey sayısı artmıştır. Bu evre içerisinde gerek ailenin tümünde gerek ailedeki bir bireyin sorununun aile temelli olmasından kaynaklı olduğu durumlarda aile terapileri yapılarak aynı çatı altındaki bireylerin birbirlerini tanıyıp anlamaları ve anlaşılmış hissederek yalnız kalmayıp aile içindeki konumunu hissedebilmesi, sevgiyi alabilmesi sağlanır.

Grup Terapisi

Birbirine yakın problemleri olan bireylerin topluca ele alınıp sorunların çözümlenmeye çalışıldığı terapilere grup terapisi denir. Sayı olarak her hangi bir sınırı olmasa da min 4-5 max 10-12 kişi ile yapılan terapilerdir. Çok sayıda kişi ile yapılmayıp interaktif bir biçimde her bireyin terapi anında ortama katılması, başkalarının kendisi ile benzer problemlerini ve çözüm yollarını görerek uzman eşliğinde kendini tanıması amaçlanır. Başlangıçta aktif olamamak adına direnç gösterilse de terapiler ilerledikçe kişiler ortam içinde açılır ve kendini açma durumu gerçekleşir. Türkiye içinde çok kullanılmayan bu yöntem hem maddi anlamda daha uygun olup hem de kişinin yalnız hissetmeyip benzer örnekleri bir arada görmesi adına çok faydalıdır. Gruplar yeterli sayı bulunduğunda ve taleplerin durumuna göre ayarlanıldıktan sonra açılmaktadır.

Çocuk ve Ergen Terapisi

Çocuk ve ergen tanımları ayrı kavramlar ve yaş grupları olsa da terapi içeriğinde birlikte alınır. Her çocuğun ve ergenin yaş grubu, aile yapısı, okulu ve tüm sosyal yaşamı,genetik etkenler vb tüm durumlar terapinin daha doğru ilerleyebilmesi için ele alınır. Çocuk ve ergen en değerli ve en önemli yaşam dönemleridir. Kişiliğin, karakterin, ruhi yapının, psikolojik durum ve bozuklukların belirlendiği bu dönem çok iyi değerlendirilmeli ve kesinlikle bir uzman ile birlikte gidilmelidir. Günümüz dünyası geçmiş dönemlerden farklı olması sebebiyle yoğun uyarıcı içinde kalan ve farklı bir dünya içerisinde büyüyen kuşaklara sahiptir. Doğal olarak da geçmiş dönemlerin bilgi ve deneyimleri bu çocuk ve ergenler üzerinde etki etmemekte hatta ters tepebilmektedir. Özgüven, kendilik değeri ve kariyer ile kişilik arama dönemi olan bu hızlı süreç bir uzmanla beraber hem bireysel terapi adı altında hem de psikolojik testlerle beraber multidisipliner bir şekilde ilerlenmelidir.

Kişilik Testleri
Kişiliğin bir çok yönü ve her yönteme ve bakış açısına göre bir çok türü vardır. Bu sbeple de bir çok kişilik testi vardır. Kişinin her yönünü ele alınarak yapılan ve hangi ihtiyaca binayense o şekilde seçilen testler uzman tarafından geçerlik ve güvenirliği sağlanmış testlerle uygulanılır.
MMPI, Rorschach vb gibi testlerin yanı sırı kişiliğin farklı boyutlarının ele alındığı yüzlerce test bulunmaktadır. Testlerden ziyade testi uygulayan ve yorumlayan eğer test güvenilir ve geçerliği sağlanmış bir testse daha önemli bir konudur.

Zeka Testleri

Ölçü ve yorumlanması çok hassas olan bu testler genellikle çocuklar üzerinde veya askerlik durumu ile ilgili yeterliliğin belirlenmesi amacıyla yetişkinlik döneminde bulunan kişilere yapılır. Hem çocuklara hem ergenlere hem yetişkinlere yapılan ayrı kategorilerde testler vardır. Testlerin yorumlanması ve yapım aşaması çok önemlidir çünkü herhangi bir eksiklik durumunda çocuğun zeka puanı değişebilmektedir. Bu sebeplerden ötürü bu testleri uzmanlar yapmalıdır.

Beceri ve Yetenek Testleri

İnsanoğlu günümüz dünyasında kendini tanıma konusunda kendine çok fazla zaman tanıyamamakta veya tanımamaktadır. Bunun altta yatan bir çok sebebi olmakla birlikte kişilerin kendini tanımaması gelecekle ilgili plan kurmasını, seçimler yapmasını, özgüven sahibi olasını veya eksikliklerini gidermesini engeller. Bu gibi durumlarda bu testler ile kişinin hızlı bir şekilde kendini tanıması, var olan potansiyelini bilmesi ve eksikliklerini tamamlaması için somut verilere kavuşması sağlanır. Şu bir gerçektir ki eğer doktor hastalığın ne olduğunu bilmezse hastaya ilaç başlayamaz. Bu sebeple de tedavi gerçekleşemez.

Cinsel terapi

Günümüz içinde özellikle de Türkiyede en fazla olan problemler cinsel sorunlardır. Bu sorunların fiziksel bir alt yapısı yoksa sebebi psikolojik olmasından dolayı çiftin yaşadığı problemler psikoloji içerisinde ele alınır. Terapiye inancı ve terapideki istikrarı tam olan çiftler ve bireyler cinsel problemleri ne olursa olsun eğer psikolojik bir alt tabana sahipse süreci duruma, kişiye ve probleme göre değişmekle beraber çözüme kavuşur. Önemli olan bu problem için ilk adımı atmak ve uzmandan yardım istemektir. Evliliklerin ve ilişkinin temelini taşıyan bu olgu kişilerin benliklerine de zarar verebilecek bir probleme sebebiyet verebilir. Oysa ki bu problemler çözülebilir sorunlardır. Sosyal baskı, çevre faktörü sebebiyle Türkiyede çok fazla kitlede var olan cinsel problemleri bir uzmanla beraber çalışarak üstesinden gelmek mümkündür. Çöme ulaşmak için asıl yapılması gereken psikoloğa başvurup bu ilk adımı atmaktır.

Tüm bu terapi yöntemlerimizi de öğrendiğimize göre burada önem arz eden diğer bir nokta şudur; terapiyi alacağınız kişinin terapi alanında uzmanlaşması, branşlaşması çok önemlidir. Örneğin bir çocuk için çocuk ve ergen üzerine uzmanlaşmış, kendini o alanda geliştirmiş bir psikoloğa giderken, bir yetişkin için yetişkin terapisinde işerleyen bir psikoloğa danışmak çok önemlidir. Diğer bir önemli nokta ise o kişinin gerçekten psikolog olup olamamasıdır. Bu eğitimi almamış ancak bazı kurumlarca aldığı bir kaç aylık eğitim ile danışmanlık yapma kararı almış kişiler olabilir. Bu noktada gerek kendinizi gerek sevdiklerinizi korumak ve daha olumsuz bir yöne ilerlememek adına uzmana ve bu işin eğitimini almış kişilere başvurunuz.

Var olan sorularınız için email aracılığıyla ulaşabilirsiniz...
Sevgiler...

Uzm. Psikolog Sümeyye Arslan
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Tüm Bu Terapiler Ne?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Sümeyye ARSLAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Sümeyye ARSLAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sümeyye ARSLAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Sümeyye ARSLAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi57 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Sümeyye ARSLAN'ın Yazıları
► Davranışçı Terapiler Dr.Mehmet TEKNECİ
► Bilişsel Terapiler Dr.Mehmet TEKNECİ
► Cinsel Terapiler Psk.Kemale GÜNHAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Tüm Bu Terapiler Ne?' başlığıyla benzeşen toplam 7 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kaliteli Cinsel Yaşam Eylül 2016
► Renklerin Dili Aralık 2015
◊ Gec Kalmadan Dur Ağustos 2023
◊ Tüm Duygudaşlara Mektup Temmuz 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:22
Top