2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ramazanda Beslenme
MAKALE #1544 © Yazan Dyt.Aylin SAYAN | Yayın Eylül 2008 | 5,631 Okuyucu
İFTAR DAVETLERİNE KİLO ALMA KORKUSUYLA KATILMAMAZLIK YAPMAYIN

Ramazan ayında beslenmeye dikkat etmek diğer zamanlardan çok daha önemlidir. Çünkü yaklaşık 12 saatlik bir açlık vücudunuzun ihtiyaç duyduğu besin öğelerinden mahrum kalmasına ve aynı zamanda metabolizmanızda yavaşlamaya neden olur. Metabolizmada ki yavaşlama nedeniyle de maalesef hem aç kalır hem de kilo alırsınız. Bunu engellemek için Ramazan ayında da genel beslenme kurallarını uygulamalı, Birkaç önemli noktaya dikkat etmelisiniz.


Sahur Ramazan ayında günlük yaşantımızın kahvaltısı yerine geçer. Gerçi gelenek-göreneklerimize göre normal kahvaltıdan çok daha zengin bir öğündür. Hem kahvaltılık besinler hem de normal yemekler tüketilebilir. Gün içinde sizi zinde tutmak için sahurda tüketeceğiniz besinlere dikkat edin

Sahur için birkaç öneri;
  • Sıvı tüketiminize dikkat edin! Sahurda 1 kase çorba içmek günlük aldığınız sıvı miktarını arttırır. Eğer sizde çorba içmekten hoşlanmayanlardansanız çorbayı kaşıkla içmek yerine kupada veya bardakta içmeyi deneyin. Bu çorbayı farklı bir lezzete büründürecektir.
  • Kalsiyum ihtiyacına dikkat! Ramazan ayı yemekleri lezzet ve görünüş bakımından tam bir hazinedir. Bu kadar çok çeşit besin arasında genelde süt ve yoğurt gibi kalsiyumdan zengin ana besin kaynaklarımızı unuturuz. Bu nedenle sahurda mutlaka 1 su bardağı süt veya ayran tüketin. Hem günlük kalsiyum ihtiyacınızı hem de sıvı ihtiyacınızı karşılarsınız.
  • Tuzdan uzak durun! Çok tuzlu besinlerden uzak durmalısınız. Tuz gün içerisinde sizi susatacak ayrıca vücudunuzda ödem tutulmasına neden olacaktır.
  • Kolesterol yüksekliği, karaciğer yağlanması, safra gibi rahatsızlıklarınız yoksa peynir yerine yumurta gibi daha tok tutacak besinleri tercih edin.
  • Vitamin ve mineraller gün içinde bizi zinde tutar! Vitamin ve minerallerin antioksidan ve bağışıklık sistemini destekleme özellikleri nedeniyle günlük ihtiyacınız olan kadar vitamin ve minerali sahurda alın. Sahurda 1 adet elma, 1 adet domates, bol limonlu biraz maydanoz tüketmek günlük ihtiyacınızı karşılamaya yetecektir.
Sahur ile iftar arasında günlük yaşantımıza devam edeceğimiz için bu süre zarfında metabolizmanın kendini yavaşlatması sonucu uyku hali gündeme gelebilir. Bu durumda daha serin mekanlara gitmeyi, temiz hava almayı deneyebilirsiniz. Eğer uyku moduna geçerseniz metabolizmanız kendini daha da yavaşlatacaktır unutmayın!
BEKLENEN AN GELDİ ! İFTAR ZAMANI !

Çeşit çeşit yemekler gün içinde hazırlandı ve iftar sofrası kuruldu.
  • Orucunuzu 1 bardak su ile açmak gün boyu dinlenen metabolizmanızı ve sindirim sistemi organlarınızı uyandırmanıza yardımcı olur.
  • Hurma yerine kuru kayısı tercih etmek kan şekerinizin aniden yükselmesini engeller.
  • Orucunuzu peynir, pide vb. İle açtıktan 15-20 dakika sonra 1 kase çorba için. Bu sıcak günlerde yoğurt çorbası gibi soğuk tüketilebilen çorbaları tercih etmek sizi ferahlatacaktır.
  • Çorbayı içtikten 15-20 dakika sonra ana yemeğe geçin. Böylece genel beslenme kurallarından olan günde 3-6 öğün besin tüketme kuralını uygulamış olursunuz. Bu metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olacak, uzun süre açlıktan sonra tüketilen besinlerin depolanma hızını düşürecektir.
  • Ana yemeğin hemen arkasından tatlı tüketimine geçmeyin. Yemekten yarım saat sonra tüketin. Tatlı yerine meyveyi tercih etmek vücudunuza vitamin ve mineralin yanı sıra posa ve sıvı desteği de yapacaktır.
  • İftar ile sahur arasında kalan zamanda şimdiden yaklaşık yarım saat aralıklarla 4 öğün tüketmiş durumdasınız. Tatlı – meyve faslından sonra sahura kadar sıvı tüketimi yapın. Özellikle yatmadan 1 saat önce 1 su bardağı süt veya ayran tüketmek sıvı ihtiyacınıza destek olacaktır. Ayrıca 1 fincan beyaz çay, melisa çayı, papatya çayı veya ıhlamur içmek gün içinde oluşan stresinizi atmanıza yardımcı olacak ve ertesi güne daha iyi başlamanızı sağlayacaktır.

Unutmayın! Ramazan ayındaki iftar yemekleri toplum olarak yitirmediğimiz alışkanlıklarımızdan birisidir. Bundan kendinizi mahrum etmeden, yukarıda ki önerilere uyarak sağlıklı bir şekilde ramazan ayını bitirebilir, kilo alma korkusuyla iftar davetlerini geri çevirmekten kurtulabilirsiniz.
Hepinize iyi bir Ramazan ayı dilerim.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ramazanda Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Aylin SAYAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Aylin SAYAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aylin SAYAN Fotoğraf
Dyt.Aylin SAYAN
Eskişehir
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Aylin SAYAN'ın Makaleleri
► Ramazanda Beslenme Dyt.Tuba ÖNAL
► Ramazanda Beslenme Dyt.Serra UÇTUM
► Ramazanda Beslenme Dyt.Zülal YALÇIN
► Ramazanda Beslenme Dyt.Elif ÖZCAN
► Ramazanda Beslenme Dyt.Duygu Ceyhan IRMAK
► Ramazanda Beslenme Dyt.Fatma DEMİROK
► Ramazanda Beslenme PDF Dyt.Füsun BİLGİN ÇAKMAK
► Ramazanda Beslenme Dyt.Müge ÜLKER
► Ramazanda Beslenme Dyt.Nilay KEÇECİ
► Ramazanda Beslenme Dyt.Merve TIĞLI
► Ramazanda Beslenme Dyt.Simge ERDOĞAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Ramazanda Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Anti-Aging Beslenme Ağustos 2008
► Obezite ve Beslenme Ağustos 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:17
Top