2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Panik Atak İçin Bilişsel Davranışçı Terapi Teknikleri
MAKALE #15441 © Yazan Psk.Serhat DAMAR | Yayın Ekim 2015 | 5,673 Okuyucu
Panik Ataklarının İnsan Yaşamına Etkisi

Panik atakları geçiren insanların büyük çoğunluğu, panik atak geçirilen durumla panik ataklarını ilişkilendirirler. Kişi sinemada panik atak geçirdi ise, “Sinema panik atağına neden oldu”, bir iş toplantısı sırasında panik atak geçirdi ise, “Toplantı panik atağına neden oldu” şeklinde düşünürler ve panik atağına neden olduğuna inandıkları durumlardan uzak durmaya ve kaçınmaya başlarlar. Bu kaçınmalar zamanla kişinin yaşam alanını sınırlandırarak, kişiyi kendisini güvende hissettiği dar bir alanda yaşamaya zorlar. Dar bir alanda yaşamaya alışan kişi için önceden gittiği yerlere gitmek, önceden bulunduğu ortamlarda bulunmak gitgide daha da zorlaşır ve kişinin kendine güveni de bu nedenle azalır. Panik bozukluğu, kişinin yer alabildiği yaşam alanlarını sınırlandırır ve ihtiyaçlarını tek başına gidermesine engel olur, bu nedenle de yaşam kalitesini belirgin biçimde düşürür.

Eğitim

Eğitim (Psikoeğitim), bilişsel davranışçı psikoterapideki temel tekniklerden biridir. Panik atak problemi bulunan kişilerin panik atakla başaçıkma becerilerini geliştirerek yaşama uyum sağlamaları için çalışır. Panik atakla ilgili yanlış bilgiler düzeltilirken, panik atakla başaçıkma konusunda işe yaramayan davranışsal tepkilerin tanınması ve bunların yerine işe yarayan, işlevsel davranışsal tepkilerin ve etkili başaçıkma davranışlarının geliştirilmesi için çalışılır. Panik ataklarının ve panik bozukluğunun bilinmesi gerekli olan tüm özellikleri hakkında danışanla bilimsel bilgiler, doğrular paylaşılır.

Bilişsel yeniden yapılandırma

Danışanın yaşadığı güncel problemlerin temelinde belirli ‘duygu~düşünce~davranış’ örüntüleri yer alır ve bunların belirlenerek netleştirilmesi gerekir. Bilişsel davranışçı terapide olumsuz düşüncelerin insan yaşamında çok önemli etkisi olduğu kabul edilir. Olumsuz düşünceler, kişinin olumsuz ve ağır duygular hissederek perişan olmasına neden olarak kişinin yaşamda zorlanmasına neden olan düşünme yapılarıdır. Olumsuz düşünceler, ‘bilişsel yeniden yapılandırma’ tekniğiyle danışanın daha işlevsel ve gerçekçi düşünmesi sağlanmaya çaışılır. Bilişsel davranışçı bir yöntem olan bilişsel yeniden yapılandırma tekniğiyle danışan perişan olmasına sebep olan olumsuz, ve işe yaramayan düşünme tarzından gerçekçi, işlevsel düşünme tarzına doğru geçişini gerçekleştirdikçe, hem ihtiyaçlarını gidermesi, hem de doyum sağlayan bütüncül bir hayatı yaşaması mümkün olmaktadır.

Maruz Kalma

Panik atak ve panik bozukluğu bulunan danışanlarımızın korku duydukları durumlarda kendilerini daha güçlü hissetmelerini sağlamak üzere onları geliştiren bir bilişsel davranıçı terapi yöntemidir. Maruz kalma ya da maruz bırakma tekniğinde danışan, BDT terapisti ile birlikte, kendisinin korku hissettiği durumların bir listesini oluşturur. Bu durumlar, kişinin her bir durumda hissettiği korkuyu değerlendirmesiyle ayrıntılı olarak tanınır ve danışanla birlikte tanımlanır.

Danışanın hissettiği korku düzeyinin düşük olduğu ve ilk olarak yapabileceğini hissettiği durumlarla maruz kalma uygulamaları başlatılır. Danışanın korku hissettiği durumlar, birlikte belirlenen hedefe ulaştıkça biraz daha zor bir hedef belirlenerek ve kolaydan zora gidilerek tek tek maruz kalma şeklinde çalışılır. Maruz kalma uygulamalarıyla, korkulan ve bu sebeple girilemeyen ~ kaçınılan ~ tüm durumlara rahatlıkla girebilmeyi başardığında, terapi de tamamlanmış olmaktadır.

Bilişsel Davranışçı Terapide Danışanın Rolü

Bilişsel davranışçı terapi seanslarında ve seans dışında danışanın aktif olarak çabalaması beklenir. Bu çaba, danışanla paylaşılan yararlı BDT tekniklerinin ve beraberce kararlaştırılan davranış ödevlerinin / maruz kalma çalışmalarının gerçekleştirilmesinden oluşmaktadır. Danışanla paylaşılan BDT teknikleri ve beraberce kararlaştırılan davranış ödevleri, onun yapabileceği biçimde ve başarabileceği bir zorlukta olduğu için, bunları kararlaştırıldığı gibi ve özenle yapması son derece önemlidir çünkü bilişsel davranışçı terapi süreci bu şekilde ilerlemektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Panik Atak İçin Bilişsel Davranışçı Terapi Teknikleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Serhat DAMAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Serhat DAMAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Serhat DAMAR Fotoğraf
Psk.Serhat DAMAR
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Serhat DAMAR'ın Makaleleri
► Bilişsel Davranışçı Terapi Psk.Arzu BEYRİBEY
► Bilişsel Davranışçı Terapi (Bdt) Psk.Benan ŞAHİNBAŞ
► Bilişsel Davranışçı Terapi Psk.Dnş.İnci AYDIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Panik Atak İçin Bilişsel Davranışçı Terapi Teknikleri' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:41
Top