2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evlilik ve Çift Terapisi Nedir?
MAKALE #15444 © Yazan Uzm.Psk.Duygu ÇİLOĞLU | Yayın Ekim 2015 | 3,432 Okuyucu
EVLİLİK VE ÇİFT TERAPİSİ

Evlilik Öncesi Terapi

Sağlıklı bir ailenin kurulabilmesi için evliliğe hazır olunması gerekir. Çiftlerin evlilik öncesi aldıkları terapi evliliğe hazırlık sürecidir.

Evlilik öncesi terapi ile çiftlerin evliliklerinde karşılaşabilecekleri problemleri ortaya çıkmadan önlenmiş olur.

Ne kadar uygun bir eş seçimi yapılsa bile evlilik öncesi evlilikle ilgili bilgi sahibi olunmadıkça, hazırlık yapmadıkça uygun olan eş evlilikte uyum için yetmemektedir.

Birey evlilikle ilgili ilk gözlemlerini kendi aile ilişkileri içinde anne-babanın (ya da bakım verenin) evlilik içindeki tutum ve davranışlarını gözlemleyerek edinir. Yeni kurulacak evlilikte bunların ilişkiyi nasıl etkileyeceğinin farkına varılması gerekir.

Bireyler karşı cinsten birine yakınlaşmadan önce daha çok kendisini tanımaya, iletişim becerilerini geliştirmeye odaklanarak, duygusal yakınlık kurma ve sorumluluk duygusunu geliştirmelidir. Yapılan araştırmalar Sorumluluk sahibi olan bireylerin çift ilişkisinde daha başarılı olduklarını göstermektedir.

Evlilik ve Çift Terapisi


Evlilik ve çift terapisi eşler arasındaki ilişkilerde ortaya çıkan çatışma, iletişim sorunları, cinsel, duygusal, entelektüel uyumsuzluk ve sorunları çözmek için yapılır.

Her evlilikte bir takım sorunlar yaşanabilir. Kimi zaman bu sorunlar evlilikte huzuru kaçırmaya yeter. Huzursuz bir aile ortamı tüm aile üyelerini mutsuz eder. Bunlar çoğu zaman evliliği bitirme aşamasına getirebilir.

Evlilik terapisi almak için çok ciddi bir sorun olmasına gerek yoktur. Önemli olan problemleri biriktirmeden zamanında çözebilme becerilerini sağlayabilmektir.

Çift ilişkisinde en çok yapılan hata da anlaşmazlık durumlarını önemsememek ve kendiliğinden problemlerin çözümleneceğine inanarak problemlerden kaçmaktır.

Evliliğinize ve ilişkinize önem veriyorsanız Evlilik ve çift terapisine başvurma fikri size uzak gelmemelidir.

EVLİLİĞİN SONLANMASI; BOŞANMALAR…

Evlilik kararını vermek ne kadar zor ise; boşanma kararı almak da en az o kadar zor olacaktır…
Evlilik öncesi, bireysel yaşantımızda ki seçimlerimiz, evlilikle birlikte birtakım farklılıkları beraberinde getirmektedir. Artık tek kişilik hayat, iki kişilik paylaşımlarla süregelirken, buna bir de çocuk eklenmesi ile çekirdek bir aile sahibi olmuşsunuzdur.

Oluşan yeni ailenin Çatışma ve anlaşmazlık durumlarının artıp, çözümlenemeyip, evliliği bitirme aşamasına gelinmesiyle ; Boşanma Süreci BAŞLAR…

Boşanma Öncesi bireyleri yoğun bir düşünce dönemi sarar. Bu dönem kişiler de ilişkilerini yeniden gözden geçirirler. İlişkideki ; geçmiş yaşam deneyimlerini düşünerek, kendi akıl süzgeçlerinden geçirip yeniden Yorumlamalar yaparlar.

EVLİLİKLER NEDEN BİTİYOR ?

Eskiden, evlilikler neden daha uzun sürüyordu? Günümüz şartlarına göre eski evlilikleri model alabilir miyiz? Gün geçtikçe yaşam deneyimlerimiz, yaşama bakışlarımız, isteklerimiz değişiyor.
Bireylerin cinsiyet kalıplarını ve tutumlarını belirleyen esas faktör olan kültürün kadına ve erkeğe yönelik belirlediği rol ve modeller de zamanla değişebilmektedir.
Kültürün gelişmesi, yaşamın değişmesi ile eski ve yeni evlilikleri kıyaslamak doğal, ancak; birebir benzetmek mümkün değil.
Evliliklere bakışta ekonomik dengenin sağlanmasının önemi de yadsınamayacak kadar güçlü gelişti. Kadının iş hayatına atılıp, kendi benliğinin farklılığının, özgürlüğünü, cesaretini hissetmesiyle ilişkiler tam bir boyut aldı. Kadının finansal olarak erkek egemenliğinden çıkması eşit ekonomik denge ve bunların fedakarlıklarını getirdi.
Evlilik içerisinde, flört zamanı kadar her şeyin mükemmel bir iyilikte görünmesi mümkün değildir.Her evlilikte problemler yaşanır ancak kimi zaman bazı problemler çiftlerin evliliklerini sorgulamasına varabilir. Uzun süreli ilişkilerde çiftler, her zaman olumlu duygular yaşayamaz. Duygularda; yaşanılan problemler ile beraber iniş-çıkışlar olucaktır. Zamanın da çözümlenemeyen problem, üzerine yeni problemleri de alarak; iletişim de çıkmazlar yaşanması, ilişkinin sonlanmasına neden olabilir. Olumsuzlukları ortadan kaldırmak için de bir evlilik terapisiyle çiftlerin problem çözme becerileri geliştirilir.

EVLİLİKLERİN ÖMRÜ İLK BEŞ YIL MI?

Türkiye’de evliliklerin yüzde 40’ı ilk beş yılda bitiyor. Evliliğin ilk senesinde ise boşanma oranları giderek artıyor.
Evlilik öncesi flört döneminin uzun sürmesi ve toplumda evlilik çerçevesinde yaşanması beklenen durumlarda artık flört döneminde her şeyi yaşama arzusuyla tamamen bireyi tanıma, evlilik isteğini belirleme , çiflerin birbirlerinde keşfetme isteklerin , heyecanlarının evliliklerinde azalmasıyla devam ederek sıkılganlık sürecinin uzatarak ilişkileri zorluyor.
Türkiye’de yılda 600 bin evlilik gerçekleşiyor. Yıllık ortalama boşanma sayısı ise 120 bin. Boşanmalarda görülen yüksek oran, boşanmadan önce çiftlere yapılan evlilik terapisi önemli.
Son zamanlar da evliliğe atfedilen ilk beş yıl atıfını kaldırmak için; birlikte gelişmekten kaçmayın.
İlişkilerinizi kurtarmak istiyorsanız önce kendinizi geliştirmeye odaklanarak, Kendi benliğimizin, arzularınızın farkındalığını sağladıktan sonra, Yaşam boyu süren kişisel gelişiminizi sürdürerek, hayattan alacağımız doyumu ve farkındalıklarımızla, Seçimlerimizde pişmanlık değil mutluluğu yakalayacaksınız.
Bizler kendilik gelişimimizi evlenene kadar değil evlendikten sonra da devam ettirmeliyiz. UNUTMAYIN; ilişkilerde ki mutluluk ve devamlılık BİRLİKTE GELİŞİM ile olur.
Öfke kontrolünüzü sağlamayı unutmayın; Elbette anlaşmazlık durumları yaşanacak, önemli olan bu anlaşmazlık durumlarında nasıl durduğumuz, sinirli olduğumuz anları kırıcı söz ve kötü davranışlar sergileyerek sürdürmeden birbirinizdeki olumsuzluk etkisini arttırmadan, öfke kontrolümüzü sağlamalıyız.
Eşlerin, birbirinin bakış açısını anlayabilmesi için öncelikle; kendi fikirlerinin dışına çıkabilme esnekliğini gösterebilmeliler. Ortak bir nokta, alternatif bir seçenek bulunamadıysa; Kendi fikirlerini birbirine dayatmadan; birbirlerini anlama çabasında olmalılar.
Olumsuzluk etkisi yaratan durumları konuşmalıyız. Öncelikle birbirini anlamaya çalışmalı ve bunun için de Dinlemeyi öğrenmeliyiz.
Yaşadığımız güzel günlerin heyecanını hatırlamayı unutmayınız.
Çevremiz durağan ve edilgen bir yapı değildir. Kabul etmemiz gerekir ki ; Yaşam şeklini, teknolojinin, modernizmin değişip gelişmesiyle bizlerinde günden güne istekleri başka boyutlar alabiliyor. Değişen zaman da bizi bunlara uymaya zorluyor.
1930 lu yıllarda evlilik için başvuranların 1/3 ü beş sokaklık bir daire içinde yaşayanlardı. Şimdi ise değişen dünyada aldatma olaylarını tetikleyen teknolojik hız ile kolaylaşan kültürel ve çevresel farklılıklara; seyahat, internet, iş ve sosyal çevrenin artmasıyla; Evlilik ilişkisinde problem yaşayanların kaybettiği ilgi ve sevgiyi dışarda bulduğunda eşini bırakması ve aldatma olaylarıyla sıklıkla karsılasabılıyoruz.
Sevgiyi belirlemede tutum benzerliği ırk benzerliğinden daha Önemlidir. 1970 li yıllarda evliliklerin %99 aynı ırk, %94 aynı dinden olduğu tesbit edilmiş. Ancak gelişen dünyada ırk ve toplum açısından benzerlik ile seçimlerde ki farklılık da değişmiştir. Esas olan; kişi uyum benzerliği, benzer özelliklerde bulunmadır. Sevgiyi belirlemede tutum benzerliği ırk benzerliğinden daha Önemlidir.

Bazı Arkadaşlıklar da zıt özelliklerin birbirini çektiği, tamamlayıcı bir rolü olduğu görülürken evlilik ilişkilerinde idael olan; Birbirini tamamlama ve benzer özellikte olmaktır.

Uzman Psikoterapist Duygu Çiloğlu
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Evlilik ve Çift Terapisi Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Duygu ÇİLOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Duygu ÇİLOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Duygu ÇİLOĞLU Fotoğraf
Uzm.Psk.Duygu ÇİLOĞLU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi31 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Duygu ÇİLOĞLU'nun Yazıları
► Çift ve Evlilik Terapisi ÇOK OKUNUYOR Psk.Şeyma KOÇAK
► Çift ve Evlilik Terapisi Psk.Büşra SEZİKLİ
► Evlilik ve Çift Terapisi Psk.Deniz AKINCI
► Çift (Evlilik) Terapisi Psk.Dnş.Serkan YILDIRIM
► Evlilik ve Çift Terapisi Psk.Adem OCAK
► Evlilik-Çift ve Aile Terapisi Psk.Tuğba DEMİRÖZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Evlilik ve Çift Terapisi Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Aile Terapisinin Amacları Aralık 2023
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:11
Top