2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Fruktoz
MAKALE #15480 © Yazan Dyt.Yunus Emre UZUN | Yayın Ekim 2015 | 3,081 Okuyucu
Yüksek Fruktoz Şurubu veya şekerle tatlandırılmış içecekler bazı bireyler için sağlık riski taşıyabilir.

%40’dan fazla ilave şeker içeren gazlı içecekler ve meyve suları bulunuyor. Gazlı içecek tüketimi obezite, diyabet ve kalp hastalıkları riskini arttırıyor. Gazlı içeceklerdeki fruktoz gut, metabolik sendrom ve alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanması riskini arttırabilir.

Yüksek fruktoz ve şeker enerji sağlıyor.

Yapılan 3 çalışma;

1. 10 haftalık bu içeceklerden tüketen bireylerde kan basıncının, kilolarının arttığı ve bazı imflamatuar bulgular saptanmıştır.

2. Ayrıca fruktoz içeren içecek tüketimi sonucu, aynı miktarda glukoz içerenlere göre; trigliseridlerin arttığını, lipogenez oluşumunu, erkeklerde iç organlarda yağlanmalar olduğu gözlemlenmiştir.

3. Kolayı 6 ay günde 1 lt tüketenlerde de trigliseritlerin arttığını, toplam kolesterol, kan basıncı ve karaciğer yağlanmasını, kas yağlanmasının arttığı gözlemlenmiştir.

Yüksek Fruktozlu diyetlerin iştah merkezine ve zihinsel fonksiyona etkisi;

Yapılan bir çok çalışmada kesin sonuçlara varılamamıştır. 10 yıldır fruktoz için yetersiz kanıt oluşturan bilgiler toplanmıştır. Son çalışmalarda özellikle erkeklerde beyin ve zihinsel yönden anlamlı etkileri görülmüştür. Bir yandan fruktoz alımı gherilin serum düzeylerini arttırarak ve hipotolamik CBI mRNA yı arttırarak iştah mekanızmasına etki eder. Ayrıca beyindeki doygunluk merkezinin etkisini azalrtır. Diğer bir yandan beyinde insülin direncine neden olur, nörojenezi azaltır. Bu sonuçlara rağmen işlenmiş yiyecek ve içecekler son yapılan testlerde çıkan sonuca göre serbest fruktoz düzeyleri hala artmakta, hatta %50’den fazla fruktoz ve daha az glukoz içermekte. Bu yüksek fruktoz içeren besinleri iyi anlayabilmek için merkezi ve periferik sistemleri iyi bilmek gerekiyor. Moleküler ve davranışsal değişiklikleri fruktoza bağlayabilmek için, bununla ilgili daha fazla çalışma yapılması gerekiyor.

Fruktozun metabolizma ve kanser üzerine etkisi;

Glukose ve fruktoz birlikte ele alındığında burada aydınlatılmış fruktoz metabolizması ve genel olarak glikozdan nasıl ayrıldığını ala aldık. Ek olarak hücresel fonksiyonlarda fruktoz sindiriminin toksik olduğunu resmeden verilere sahibiz. Sonrasında bu etkinin obezite, diyabet ve kansere neden olup olmadığını tartıştık. Yazıya göre fruktozun HCC üretebileceğine dair yüksek kanıtlaR gösteriliyor. Fakat diğer formlarının tümör geliştirip geliştirilmediğine dair çalışmalara da açıklık getirilmelidir.
Tatlandırıcıların %40 ını yüksek fruktozlu mısır şurupları oluştırmakta. Klinik ve biyolojik kanıtlar gösteriyor ki fruktozu yüksek dozda tüketmek insan sağlığını kötü yönde etkileyebilir. Ayrıca bu kanıt ayrıca açıklıyor ki fazla glikoz da aynı etkileri gösteren fruktoza dönüşebilir.

Fruktoz glikozdan daha farklı metabolize olur. Gelişmiş DNL, indirgenmiş ATP, enfeksiyon, ve fazla ROS üremesinden dolayı hücresel strese yol açar. Fruktoz aynı zamanda mutajenik bileşikler oluşturabilir. Fakat bunların hücresel dönüşüm ile bağlantsı henüz test edilmemiştir.
Yüksek miktardaki fruktoz tüketimi insanlarda metabolik bozukluklara (obezite, insülin direnci,kanser) yol açabilir.
Fruktoz ve yüksek karbonhidrat tüketimi azaltılmadıkça bunların tüketimi direk olarak ekonomik büyümeyi etkileyecektir.
Fruktoz karaciğerde nöroplastik lezyonları arttırıp, farelerde karaciğer tümörünü teşvik edebilir.

Fruktoz ve metabolik sendrom

Endüstrileşmiş besinlerden alınan fruktoz (tatlandırıcılı içecekler gibi) metabolik sendrom gibi bazı kronik rahatsızlıklara sebep olabiliyor. Bu da fruktoz içeren içeceklerin içeceklerin tüketiminin azaltılmasının kronik hastalıkları önlemede yardımcı olabileceğini gösteriyor.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Fruktoz" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Yunus Emre UZUN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Yunus Emre UZUN'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yunus Emre UZUN Fotoğraf
Dyt.Yunus Emre UZUN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi310 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Yunus Emre UZUN'un Yazıları
► Fruktoz Hakkında Bilmedikleriniz Dyt.Atilla ZEYREK
► Yeni Nesil Tehdit: Fruktoz Şekeri. Dyt.Mustafa TİLEKLİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Fruktoz' başlığıyla benzeşen toplam 5 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:55
Top