2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yeni Eğitim-Öğretim Dönemi İçin Kararlar
MAKALE #15488 © Yazan Uzm.Psk.İrem BRAY | Yayın Ekim 2015 | 2,695 Okuyucu
Burada, size çocuklarınızın hayatını kolaylaştırdığınızı, zorlaştırmadığınızı bilmenin iç rahatlığını yaşatacak bazı karar ve yöntemler paylaşmak istiyorum. Bu kararlar çocuğunuz için dengeli ve başarılı bir hayat yaratma yolunda size rehberlik edecektir.

Karar 1: Notlara Değil, Çalışma ve Eğlenme Arasında Sağlıklı Bir Denge Kurmaya Odaklanın
Okuldaki en zeki arkadaşımızın hayatta en mutlu ve en başarılı kişi olamadığını hepimiz görmüşüzdür. Bazen de “hem tembel hem kafasız” denen çocukların ileri yaşlarında en dengeli kişiler olduklarını görmedik mi?
Hayatta başarı alınan teşekkür ve takdirlerle ölçülmüyor. Notların sizi çocuklarınızın yaşına uygun, dengeli bir hayattan fedakârlık edecek kadar hipnotize etmesine izin vermeyin.
Geçen yıl 11 yaşındaki kızımıza ondan iyi notlar almasını değil öğrenmeyi öğrenmesini beklediğimizi söyledik. Okula öğrenmeyi öğrenmek için gitmek kulağa yepyeni bir fikir gibi gelmiyor olabilir ama aslında öyle. Kızımızdan sürekli yüksek performans bekleyerek baskı yapmamaları için öğretmenleriyle özel olarak görüşmek zorunda kaldık. Bu tutumumuz bazı öğretmenler için değerli bir uyarı olduysa da, eğer bizi “konunun uzmanı” olarak görmeseydiler bazı öğretmenler bizi en hafif ifadesiyle “tuhaf insanlar” olarak yaftalayıp hiç dikkate almayabilirdiler.
Biz, çocuğumuzun öğrenmeye karşı ahlaklı, istekli ve azimli bir tutum sergileyecek becerileri edinmek için yeterince zamanı olmasını istiyorduk. Umudumuz, kızımızın kimseyi memnun etmek için değil, hayatta başarısız olacağından korktuğu için de değil, öğrenmek ve sorumluluk sahibi olmak istediği için çalışan bir öğrenci olması.
Çocuğunuza bu fikri aktarmak isterseniz, sınav sonuçlarıyla fazla ilgilenmemeniz, onun yerine gayret sarf etmenin, çok çalışmanın ve entelektüel merak beslemenin önemini vurgulamanız yerinde olur.
Karar 2: Çiğ, İşlenmemiş Gıdalara Ağırlık Verin
İşlenmemiş ve çiğ gıdalar yemek ailenizin hayatın her alanındaki performansının artmasına katkıda bulunur. Genel olarak daha sağlıklı olursunuz. Zihniniz daha açık olur, büyük resmi daha kolay görebilirsiniz. Enerjiniz zirve yapar.
Tanıdığımız bir aile bize bir gün, çocukları abur cubur yediği halde sağlığının etkilenmediğini söylemişti. Ancak oğulları kış boyunca sık sık hastalanıp günlerce hastanede yatıyordu.
Sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirmek sabır ve farkındalık ister. Çocuklarınız üzerinde uzun vadeli etkiniz olmasını istiyorsanız bunları anlatmanız yetmez, örnek olmanız gerekir.
Karar 3: Ailece Uykunuzu İyi Alın
Yeterince uyku alamamanın etkileri çocuğunuzun hayatının hemen hemen her yönünü etkiler. Yorgunluk ve hiperaktivite, konsantrasyon güçlüğü gibi DEHB belirtileri, ve beyin elek gibi geçirgenmişçesine öğrenme güçlüğü yeterince uyumamaktan kaynaklanan sorunlar arasında yer alır. Ancak uykuyu yeterince almanın yararlarını da bilmenizde fayda var:
· Uyku beyin faaliyetlerini dengeleyerek bellek, öğrenme ve duygusal dengeyi optimize eder.
· Uyku metabolizmayı düzenleyerek bizi mutlu, canlı, zinde ve öğrenmeye hevesli kılar.
· Yeterli uyku daha sosyal olmamızı ve daha iyi odaklanabilmemizi sağlar.

Karar 4: Dengeli Yaşamda Spor ve Okul Dışı Faaliyetlerin de Yeri Vardır
Arada teneffüsler olsa da sınıfta uzun süre oturmak zorunda kalmak hem kilo hem de davranış sorunlarına yol açar. Anne baba olarak çocuklarınızın ders dışı faaliyetlere katılmasını teşvik etmenizi şiddetle tavsiye ederim. Bu faaliyetler resim yapmaktan çeşitli sporlara, müzikten satranca kadar çok farklı şeyler olabilir, neyi seçeceği tamamen çocuğunuzun arzusuna bağlıdır. İstedikleri şeylerle ilgilenmek kişiliklerini, sosyal becerilerini, eleştirel düşünme yeteneklerini ve ileri yaşlardaki hayatlarında kendilerine faydalı olacak daha birçok özelliklerini geliştirmelerine yardımcı olur. Örneğin spor yapan bir çocuk sağlıklı rekabet yeteneğini geliştirir.
Bu tip faaliyetlerin çocuğun dikkatini dağıtarak okul başarısını etkileyeceğini düşünen anne babalarla sık sık karşılaşıyorum. Hâlbuki işin aslı öyle değil. Çoğu kez bu faaliyetlerin sonucunda okul başarısı azalmaz, artar. Bunun nedeni çocuğun öz saygısının ve motivasyonunun artması olabilir. Çocuklar kendi seçtikleri farklı faaliyetlere zaman ayırmaları gerektiğinde zaman yönetimini öğrenirler. Okul ve dersler çocukların kendi yaptıkları bir seçim değildir ama seçtikleri okuldışı aktiviteler onlara bir amaç duygusu ve enerji verir, bunun da derslerine faydası olur.
Karar 5: Çocuğunuzun Zamanını Aşırı Doldurmaktan Kaçının
Çocukların görüp öğrendikleri şeyleri düşünmek ve özümsemek için yeterince boş zamana ihtiyacı vardır. Plansız zaman, oyun ve kişisel seçimlerle yaratıcılığın gelişebileceği bir alan oluşturur. Çocuklarımızın yaratıcılığının gelişmesi için zemin hazırlamak çok önemlidir. Hatta daha da ileri gidip bunun okul başarısı kadar önemli olduğunu söylemek istiyorum. Çocuğunuz hayatın iniş çıkışları, belirsizlikleriyle baş edecekse sorun çözmek için yaratıcılığa ihtiyacı olacak demektir.
Çocuklarınızın size ve birbirlerine bağlı olduklarını hissetmeleri için aile olarak zaman geçirmeye ihtiyaçları vardır. Aranızdaki bağları güçlendirmek için yemek saatlerinin, hafta sonlarının ve tatillerin değerini bilmeniz ve tadını çıkarmanız gerekir. Bu da ancak çocuğunuzun hayatında dersler ve kendi seçtikleri faaliyetler arasında bir denge varsa mümkün olur.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yeni Eğitim-Öğretim Dönemi İçin Kararlar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.İrem BRAY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.İrem BRAY'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İrem BRAY Fotoğraf
Uzm.Psk.İrem BRAY
Muğla (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi40 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.İrem BRAY'ın Yazıları
► Yeni Yıl Yeni Kararlar Psk.Dila HOTLAR
► Öğrenciler İçin Ara Tatil Dönemi Psk.Dnş.Nuray ÖZBEN AVŞAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Yeni Eğitim-Öğretim Dönemi İçin Kararlar' başlığıyla benzeşen toplam 41 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bağıran İhtiyaçlar Kasım 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:59
Top