2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Panik Atak ve Panik Bozukluk
MAKALE #15495 © Yazan Psk.Bahar TÜRK | Yayın Ekim 2015 | 2,872 Okuyucu
Panik Atak ve Panik Bozukluk

Günümüzde, çoğu insan hayatının belli dönemlerinde panik atak yaşamaktadır ve ataklarda kişinin dikkatini çeken temel nokta kişilerin yaşadıkları bedensel duyumlardır. Bu bedensel duyumlar arasında; terleme, göğüs ağrısı, nefes darlığı, boğulma hissi, kalp hızında artış, bulantı ya da karın ağrısı, üşüme gibi belirtiler yaygın olarak görülen bedensel tepkileri oluştururken ölüm korkusu, kontrolünü kaybetme korkusu gibi belirtiler de zihinsel tepkiler arasında yer almaktadır.
Atak yaşayan kişilerin, ilk olarak bir doktora gidip bedensel bir hastalığı olup olmadığını öğrenmesi en önemli aşamayı oluşturur. Sonuçlar bedensel bir hastalığınız olmadığını gösteriyorsa, korkularınız ve kaygılarınızı yanlış yorumlamanız panik atakların ortaya çıkmasına neden olur. İlk panik atak genellikle kendiliğinden ortaya çıkar. Bu durum kişinin; fiziksel egzersiz yapması, yaşadığı duygusal travma, herhangi bir uyarılma hali ya da alkol, kafein ve madde kullanımı gibi atağı tetikleyici unsurlardan da kaynaklanabilir. Panik atak yaşayan kişiler, bedensel duyumlarını daha çabuk fark ettikleri için ( göğüs ağrısı, terleme, nefes darlığı…) atakları bedensel bir hastalık olarak yorumlar ve yaşamış oldukları duyguların yani kaygı ve korkunun şiddetini arttırırlar. Bu durumda da kişilerin yaşadığı panik ataklar daha da yoğunlaşır ve kişiler “ galiba ölüyorum, kalp krizi geçiriyorum, kontrolümü kaybetmek üzereyim, çıldıracağım “ gibi zihinsel tepkiler verirler. Yani, yaşamış oldukları hisleri felaket şeklinde algılamaları atağı daha da tetikler. Panik atak yaşayan kişiler; kendine olan güvenini kaybetmeye ve ataklara daha fazla maruz kalmamak için gündelik ve sosyal hayatta yapmış olduğu etkinliklerden zamanla uzaklaşmaya başlarlar.
Panik bozukluk, panik atakların belli süre devam etmesi sonucu oluşan bir tür kaygı bozukluğudur. Sıklıkla, geç ergenlik dönemi ve otuzlu yaşlarda görülmekle birlikte kadınlarda görülme sıklığı daha fazladır. Panik bozukluk yaşayan hastaların çoğunda, “agorafobi “de görülmektedir. Agorafobi, kişiyi bloke eden ve olumsuz etkileyen kontrolünü kaybetme korkusu olarak tanımlanabilir. Agorafobisi olan kişiler, panik atak yaşadıkları sırada kaçmanın zor olabileceği ortamlarda ya da durumlarda olmaktan korku duyarlar ve bundan dolayı kaçınma davranışı gösterirler. Panik bozukluğun başlangıcı birden bire olurken bu genellikle kişilerin yaşamış oldukları stresli dönemlerden (boşanma, işsiz kalma…) sonra ortaya çıkmaktadır. Panik bozukluk, tedavisi olan bir rahatsızlıktır. İlaç tedavisi ve psikoterapi etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmış tedavi şekillerini oluştururken psikoterapi sürecinde bilişsel davranışçı terapilerin daha kısa sürede etkili bir terapi şekli olduğu bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır.
Panik bozukluk olan kişilerde; depresyon, yeme bozuklukları, alkol- madde kullanımı gibi diğer psikolojik rahatsızlıklarda görülebilmekle beraber çaresizlik, başkalarına yük olma düşünceleriyle de karşılaşılmaktadır. İlaç tedavisinde ise bir psikiyatristten destek almak gerekirken, psikoterapi sürecinde bir psikologla çalışılabilir. Eğer kişi süreç içerisinde iki tedavi yönteminden de yararlanıyorsa; tedavi sırasında önemli olan nokta, psikiyatrist ve psikoloğun uyum içinde çalışmasıdır.
Bilişsel davranışçı terapi yöntemiyle uzman, hastaya panik ataklarıyla nasıl mücadele edeceğini öğretir. Bu yöntemlerden bazıları şunlardır:
*Bilgilendirme - Psiko-eğitim: Hasta panik atak döngüsü ve panik bozukluk hakkında bilgilendirilir.
*Bilişsel Yapılandırma: Hasta kendisini kaygılandıran, onu olumsuz şekilde etkileyen ve ona zarar veren düşünceleri fark eder. Bu yöntemin amacı hastaya daha gerçekçi ve akılcı düşünceler kazandırmaktır.
* Gevşeme- Nefes Egzersizleri: Gevşeme egzersizinde, imgeleme yapılarak hastanın tüm duyularını kullanıp onu rahatlatacak bir sahneyi hayal etmesi istenir ve uzmanın yönlendirmesiyle çalışma devam ettirilir. Nefes egzersizinde ise; hızlı soluk alıp vermenin panik atağı tetikleyebileceği hastaya gösterilir. Uzman, hastaya doğru nefes alma tekniğini öğretir ve seanslarda uygulamaya başlatır. Nefes egzersizi birkaç dakika sürer.
Psikolog
Bahar TÜRK
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Panik Atak ve Panik Bozukluk" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Bahar TÜRK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Bahar TÜRK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Bahar TÜRK Fotoğraf
Psk.Bahar TÜRK
İstanbul
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Bahar TÜRK'ün Makaleleri
► Panik Atak ve Panik Bozukluk Nedir? Psk.Şeyma ALTINEL
► Panik Atak ve Panik Bozukluk Nedir? Psk.Bengisu Nehir AYDIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Panik Atak ve Panik Bozukluk' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:47
Top