2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evlilikte Eş Olmanın Önemi
MAKALE #15507 © Yazan Psk.Namık ACAR | Yayın Ekim 2015 | 8,731 Okuyucu
Evlilikler öncelikle bir aile kurma girişimidir.Aile olmak önce eş,sonra da çocuk sahibi olarak gerçekleşir.Evlilik ilişkisi yaşamın içindeki en kapsamlı ortaklığı barındıran bir ilişkidir.Eşler hem birbirlerinin yaşam ortağıdır,hem üreme ve neslini sürdürme partneridir,hem de cinsel partneridir.Dolaysıyla insan yaşamındaki diğer ilişkilerin içinde barındırılmayan en özel ortaklıklar eşler arasında mevcuttur.Bu nedenle biz psikologlar evlilik yaşamını çok özel ve önemli bir yaşam tarzı olarak görür ve herkese de aynı önemi vermelerini tavsiye ederiz.

Evlilik yaşamı insanların yaşamın diğer alanlarındaki başarı ve performansında da fevkalade belirleyici bir rol oynamaktadır.Mutlu bir insanın yaşamın getirdiği zorluklara katlanma,o zorluklarla mücadele etme kuvveti muhakkak ki daha yüksek olmaktadır.yaşama dair moral ve motivasyonların kaynağında mutluluk,mutluluğun kaynağında ise başarılı bir evlilik vardır.Bu nedenle evli insanlar eşleriyle olan ilişki ve paylaşımlarına oldukça önem vermeli,evlilik ilişkilerini geliştirmek ve bu ilişkideki paylaşımın kalitesini yükseltmek için sürekli bir gayret içerisinde olmalıdır.
Erkekler için de kadınlar içinde evlilikle birlikte eş olma dönemi başlar.belki öncesinde insanlar iş,güç,meslek sahibi olmuşlardır.Ama bunlar yaşamın başka kazanımlarıdır.Evlenince bir de eş olabilmek,eş olmanın içini doğru bir eş duruşu ve davranışlarıyla doldurabilmek gerekecektir.Dürüstlük,sadakat,dayanışma,sıcaklık,sevgi ve saygı zaten evlilik ilişkisinin temelidir ve her evlilikte olmalıdır.Bunların yanında sağlıklı iletişim,doğru önceleme,paylaşma arzusu ve sağlıklı cinsellik de biliğnmelidir ki evliliğin lokomotifidir.

Evlilik yaşamı benlik duygusunun arka plana bırakılmasını ve yerine biz olma tutkusunun yerleştirilmesini gerekli kılar.Biz olmak aslında aynı zamanda kadın ve erkeğin bütünleşmesi anlamına gelmektedir.Evliliğin oturmasında,sağlamlaşmasında ve bir ömre yayılmasında bu bütünleşmenin fevkalade belirleyici olacağı unutulmamalıdır.kadının erkek için,erkeğin kadın için eş olabilmesi de bu bütünleşmenin gerçekleşmesine bağlıdır.

Tüm ilişkiler gibi evlilik ilişkisinde de iyi niyetliliğe,samimiyete,doğru katkı vermeye,sorumluluk üstlenmeye ve cinsel kimliğine düşen rolü dikkate almaya ihtiyaç vardır.Evlilik yaşamında kadınlara ve erkeklere yatkınlıklarına göre düşen görevler olacaktır.herkesin cinsel kimliğine düşen görevleri samimiyet ve sorumluluk duygusuyla yerine getirmesi durumunda ise o evlilik sağlıklı bir aşamaya varmış,taraflar ise birbirleri için eş olabilmeyi gerçekleştirmiş olacaktır.

Doğru eş olabilmek için ilk koşul kendinden sıyrılarak biz olmaya akabilme esneklik ve akışkanlığının gösterilemsine bağlıdır.Bekarlık yaşamında oluşan benlik kavramında çok fazla ısrar edilirse bu eşe doğru akışı engelleyecek,işbirliğini zedeleyecek ve bütünleşmeyi ya geciktirecek yada engelleyecektir.Bu nedenle evlilik ilişkisinin benlik kavramından daha öteye geçilmesi gereken bir olgunluk ve kavrayıcılığı gerektirdiği unutulmamalıdır.Zaten evliliklerde erkek de kadın da kendi benlik prensiplerine saplanır kalırsalar olması gerekn bütünleşme gerçekleşmeyecek ve evlilik ya bir tıkanmaya ya da mutsuz ve kerhen yürüyen bir ilişkiye dönüşecektir.

Eş olabilme yolunda bir diğer önemli olgu fedakarlıktır.Burnundan kıl aldırmayarak doğru eş olunamayacağı aşikardır.Unutmayalım ki almadan vermek Allah'a mahsustur ve evlilik ilişkisinde eşlerin karşılıklı vericiliği fevkalade önemlidir.Üstelik evlilikle kurulan yaşam ortaklığı iş ortaklığı gibi değildir.bazen karşılık beklemeden vermeyi de gerektirir.
Eş olabilmek aynı zamanda sıcak bir cinsel partner olmayı gerektirir.Bunun için kadınlara ve erkeklere eşlerinin beklentilerini dikkate alarak ilişkiye hazırlanmaları,vücut temizliğine dikkat etmeleri,bakımlı olmaları ve ilişkiye doğru bir katılımcılık sergilemeleri tavsiye edilmektedir.Cinsel ilişkinin amacı karşılıklı cinsel tatmindir.Bu anlamda eşler birbirlerinin tatminini de gözeterek cinselliği yaşamalıdır.

Özellikle zorlu zamanlarda eşler en çok kendi eşlerinden destek beklerler.Çünkü evli bir insanın en yakınında gördüğü insan yine eşidir.Dolayısıyla eşinin yardımcı,anlayışlı hatta tamamlayıcı olması bu tür dönemlerde oldukça önemlidir.yaşanan bir sağlık sorunu olabilir,bir ekonomik sorun olabilir veya başka bir önemli sorun olabilir.Biliyorsuınuz evlilik yaşamı hastalıkta,darlıkta,sıkıntıda da bir ve beraber olmayı gerektiren bir yaşam ortaklığıdır.sadece iyi gün dostluğu olarak kurulmaz.Bu nedenle dayanışma gerektiren hallerde eşlerin birbirlerini sahiplenmeleri oldukça önemli ve sağlıklı bir bütünleşme açısından gereklidir.

Eş olabilmenin bir önemli boyutu da kadın ve erkeklerin birbirlerini temsil edebilmelidir.Öyle eşler vardır ki her ortamda eşinin yanında olmayı beceremezler veya bu konuda gerekli gayreti göstermezler.Oysa evlilik aynı zamanda birlikte hareket edebilmeyi de gerektiren bir yaşam ortaklığıdır.Paylaşılan şeylerin artmsaı çiftlerin ortak paydalarının genişlemesine,evlilik ilişkilerinin kalitesinin yükselmesine yol açacaktır.
Eşler arasında önemli olan paylaşımlardan birisi de konuşabilme,sohbet edebilme özellikleridir.Sağlıklı bir diyalog olmadan sağlıkjlı bir evlilik yürütmek mümkün olmayacaktır.Bu nedenle evlilik başlar başlamaz eşler aralarındaki iletişime önem vermeli ve bu iletişimi geliştirme gayretinde olmalıdır.Kaldı ki bir çok sorunlu evlilikte eşler arasındaki iletişimin sınırlı olduğunu ve yaşamı doğal bir bütünleşme ile bu nedenle paylaşamadıklarını görürüz.Bu nedenle eşler sözlü diyaloglarına mutlaka önem vermeli ve geliştirmelidir.

Ülkemizde evlilik ilişkilerinin netameli konularının başında köken ailelerle ilişkiler gelmektedir.Geçmişte özellikle gelinler açısından kayınvalide,görümce,elti gibi akrabalık ilişkilerinde çokça sorun yaşanırdı.son yıllarda bu konularda bir iyileşme olduğunu memnuniyetle gözlüyoruz.Ancak eşler arasında halen köken ailelerle ilişkiler önemli bir sorun başlığıdır.Aslında bir aileye bir insan gelin veya damat olarak girdiğinde aile büyüklerinin yaklaşımı,bu yaklaşımdaki sıcaklık önemli bir belirleyici olmaktadır.Ancak şu da bilinmeli ki bu tür sonradan kurulma akrabalıklarda sevgi ve saygı davranışlar karşılığında karşılıklı olarak oluşur.Hiç kimse karısına veya kocasına zorla ailesini sevdiremez.Çünkü sevgi zorlayarak ortaya çıkarılabilen değil,kendiliğinden oluşan bir duygudur.oluşmuşsa önemli bir kazanımdır ama oluşmamışsa illa oldurmaya çalışmanın bir maksada hizmet etmeyeceği açıktır. Bu nedenle çiftlere aileleri konusunda zorlama yapmamalarını tavsiye ediyoruz.Çünkü zorlama ters de tepebiliyor.Sadece sevgiyi onların ilişkilerindeki akışın belirklemesini beklemeli ama eşlerimizden ailemize saygı duymasını istemekle yetinmeliyiz.

İyi eş doğru paylaşan ve doğru paylaşılabilen demektir.Bunun için sevgi,samimiyet ve iyi niyet temeldir.Buna bir de ilişkiyi geliştirmeye yönelik gayret eklenirse zaman içerisinde sağlıklı bir bütünleşmeye ulaşılacak ve kadın ve erkeğin birbiri için eş olabilmesi başarılacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Evlilikte Eş Olmanın Önemi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Namık ACAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Namık ACAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Namık ACAR Fotoğraf
Psk.Namık ACAR
Kocaeli (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi13 kez tavsiye edildiTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Namık ACAR'ın Makaleleri
► Evlilikte Paylaşımın Önemi Psk.Namık ACAR
► Evlilikte Esnekliğin Önemi Psk.Namık ACAR
► Evlilikte Güven Duygusunun Önemi Psk.Tuğba DEMİRÖZ
► Mutlu Olmanın Yolları Psk.Deniz AKINCI
► Sağlıklı Olmanın Tarihçesi Psk.Suna BAYRAM
► Mutlu Olmanın Formulü Psk.Kumru ŞERİFOVA
► Tek Çocuk Olmanın Getirdiği Sorunlar Psk.Elif Y. ÇAVUŞOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Evlilikte Eş Olmanın Önemi' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Evlilik Bilinci Şubat 2024
► Psikolojik Sağlamlık Ocak 2024
► Kötümserlik Sendromu ÇOK OKUNUYOR Eylül 2022
► İlişki Yorgunluğu Ağustos 2022
► İlişkilerde Uyum Sağlayıcı Esneklik ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2022
► Evlilik Öncesi Desteği ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2022
► Çözüm Odaklı Olma Şubat 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:21
Top