2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Boşver Be Yaşı
MAKALE #15557 © Yazan Psk.Dnş.Serap BOZKAYA | Yayın Ekim 2015 | 3,464 Okuyucu
Boş ver be yaşı!
Gönlün ne kadar genç ondan haber ver?
Şöyle atıp koyu grileri-siyahları sabahtan
sarı bir kaşkol atabiliyor musun boynuna, ondan haber ver?
….
Yaşa be yaşa da öyle git, gireceksen toprağa
Can YÜCEL
Nasıl da güzel söylemiş Can YÜCEL ; “Yaşamak; hiç üzülmeden, hiç zorlanmadan mutlu yaşamak” Çoğumuzun dileğidir bu; daha mutlu olmak en mutlu olmak… Hiç acı çekmeden sürekli mutlu olmak mümkün müdür acaba? Psikologlara, psikiyatristlere gideriz, “acımı dindir” diye. Bitsin bu acı isteriz. Oysa yaşama merhaba deyişimiz acıyla başlar, doğum kanalından ışığa doğru itilirken acı çekeriz. Annemizin rahat sıcak dünyasından ayrılışımız, ilk havayı ciğerlerimize çekişimiz, rahatımızın kaçışı, anlam veremediğimiz karmaşık Dünya, sesler, ışıklar… Korku ve acı verir bize. Bedenimiz belki de anne karnındaki ekmek elden su gölden olan yaşamı ister, ama oradan ayrılmadan bir yaşam yoktur bizim için… ve böylece başlar yaşam serüvenimiz.
Yasama her tutunuşumuz risktir aslında. Her ilerleme hamlemiz potansiyel hatalara da davetiyedir. Çocuk yürümek için çabalarken, düşmeyi de göze almıştır. Ayağı takılır düşer fakat kalkar. Yeniden, yeniden denemeye devam eder. Ta ki artık koşacak düzeye gelinceye kadar. Canım yanar korkusuyla denemeyi bırakması yaşamın zenginliğinden de vazgeçmek anlamına gelir. Bir arkadaş edindiğinde çatışmayı da göze almıştır. İnsanlarla kurduğumuz ilişkilerde çatışmalar kaçınılmazdır. Çatışmaları yönetmeyi öğrenene dek sürer bu sıkıntılı durum. Birlikte geçirilen pek çok güzel zaman içinde emek vermeye değer aslında. Her yeni tanışılan kişi çözülmesi gereken bir problemdir. O kişiyle yeni dengeler kurana dek sürer sıkıntılı durum. Bazen yaşamın kendisinin sürekli bir problem çözme olduğunu unutur, acıdan kaçarız. Yapımız gereği acıdan kaçıp hazza yöneliriz. Her yöneliş yeni kapılar açar bize. Bir gün terk edilme korkusuyla yüreğini açmamazlık ederse insan yalnız yaşamayı da kabul etmiştir. Her iki durumda da acı çeker insan yalnız bir yaşam mı ayrılık acısı mı? Seçimler yaparız ve yaptığımız bu seçimler yaşam resmimizi yani nasıl yaşayacağımızı belirler.
Korkularımız vardır; her yeni durum ve belirsizlik insanlara korku verir ancak bazı insanlar cesaretle korkularının üzerine gidip; tehlikeyi göze alır ve yapılması gerekeni yapar. Cesur insan bir işe giriştiğinde başaramamayı, ayıplanmayı, eleştirilmeyi kabullenir ve düştüğünde gücünü toplayıp yeniden yola koyulmayı başarır. Korkup kaçtığımız her durumda ise kendimizi zincirleriz aslında. Her seferinde yaşamdan biraz daha uzaklaşırız. Korkunun aslında bir işe yaramadığını farkettiğimizde çözülür her şey.
Dünya üzerinde hatasız bir insan olmadığını gördüğümüzde, kendimizi ve başkalarını yargılamaktan vazgeçtiğimizde önümüzde başka bir yol açılır. Bu yolu seçmek bizim elimizdedir.
Başardığımız ya da başaramadığımız her iş, yaptığımız her hata bizi olgunlaştırıp yaşamın diğer zorlukları karşısında daha güçlü olmamızı sağlar.
O sevmediğimiz utandığımız hatalarımızın kanatlarımızı güçlendirdiğini fark ettiğimizde zincirlerimizden de kurtuluruz. Problemsiz bireyler değil, problemlerini çözebilen düştüğünde yeniden kalkıp yola devam etme gücü olan bireyler olarak yaşamalıyız. Yüzümüzdeki her çizginin, saçımızda ki her beyazın aslında yaşlandığımızın değil, kazandığımız sayısız savaşların madalyaları olduğunu görerek yaşamımızı kutlayalım. Can Yücel’in de dediği gibi.
Yaşa be yaşa da öyle git, gireceksen toprağa.
Yaş 70'e gelse bile, hayat daha bitmemiş,
Sen mi biteceksin?
Çekeceksen bile bayrağı,
yaşadım ULAN DİBİNE KADAR diyemeyecek misin?
Can YÜCEL

Serap BOZKAYA
Psikolojik Danışman-Aile danışmanı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Boşver Be Yaşı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Serap BOZKAYA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Serap BOZKAYA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Serap BOZKAYA Fotoğraf
Psk.Dnş.Serap BOZKAYA
Ankara
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Serap BOZKAYA'nın Makaleleri
► İlkokula Başlama Yaşı ÇOK OKUNUYOR Psk.Bayram ŞİMŞEK
► Çocuğunuzun Gelişimi Yaşı ile Uyumlu mu? Uzm.Pdg.Afife SELVİTOPU
► Öedipal Çatışma ve Sünnet Yaşı Psk.Mustafa GÖDEŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Boşver Be Yaşı' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Özgecan Olmak..... Aralık 2015
► Ergenin Günlüğü Aralık 2015
► Cinsel İsteksizlik Ekim 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:12
Top