2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Cinsel Terapi Hakkında
MAKALE #15583 © Yazan Psk.Ahmet Sevran POLAT | Yayın Kasım 2015 | 3,513 Okuyucu
Cinsel Terapi Nedir?
Cinsel terapi, cinsel sorunlar konusunda eğitim almış deneyimli psikiyatrist ve psikologlar tarafından cinsel sorunları olan birey ya da çiftlere uygulanan bir tür bilişsel davranış tedavisidir. Bu tedavinin içinde gerekirse danışanın ihtiyacına göre diğer tedavi tekniklerine de yer verilmektedir. Cinsel terapi birey ya da çiftin yaşadıkları cinsel sorunlarına olan bakışlarını, cinsel ihtiyaçlarını, yaşanan cinsel uyum sorununu, yaşam şekillerini, birey ve çift olarak tek tek alıp değerlendiren, sistematik, yapılandırılmış bir tedavi planlaması olan bir terapi tekniğidir.

Ne Zaman Cinsel Terapiye Başvurmalıyım?
İnsanın cinselliği sadece cinsel organın ibaret değildir. Cinsellikle ilgili düşünceler, duygular ve yerleşmiş temel inançlar vardır. Bireyin cinsellik hakkında sahip olduğu köklü inançlar çoğunlukla hatalı olabilmektedir. Yaşanan cinsel sorunların ortaya çıkmasında kişinin bedensel, psikolojik ya da ilişkinin etkileşimleri etkili olabilir. Cinsel terapiye başvuru zamanı, cinsel problem yaşayan birey ya da çiftin; ilişki, aile, sosyal hayat ve iş hayatı en önemlisi de kendilik değeri üzerindeki etkilerine göre değişkenlik gösterir. Birey ya da çift, yaşadığı cinsel problemi kendi içinde nasıl dengeliyor? Yaşanan bu problem ilişkisinde bir çatışma ortamı yaratmış mı? İlişkisi bu yüzden zarar görmeye başlamış mı? Sosyal hayatı ve iş hayatı yaşanan bu problemden ne derece etkilenmiş? En önemlisi de kişinin kendine yönelik öz suçlamaları var mı? Kendilik değerini kaybetmiş, özgüveni düşük, kendini yetersiz hissediyor mu? Yaşanan cinsel problem karşısında çaresizce kalıp geçmesini mi bekliyor? Cinsel terapiye gidip gitmeme konusunda sorgulamalar başlamış mı?.
Eğer siz de hayatınızın bir bölümünde yukarıda bahsedilen ve daha bahsedilmemiş bir çok sorgulamadan dolayı işlerin yolunda gitmediğini düşünüyorsanız, bu alanda hizmet veren en yakın bir cinsel terapistle bağlantıya geçmenizi öneririm çünkü ”hiç bir dert dermansız değildir”..
Şayet ertelediğiniz, geçiştirip durduğunuz, yarın belki düzelir ya da gittikçe iyiye gider dediğiniz her cinsel sorun sizin korkularınızı ve kaygılarınızı her geçen gün daha da arttırma oranı oldukça yüksektir. Yüzleşemediğiniz her korku sizin önünüze ertesi gün bir fatura olarak gelmeye devam edecektir. İlk zamanlarda oluşan ufak tepecikleri bir everest dağına dönüştürmeden (ki everest dağına dönüşmüş sorunlar dahi tedavi edilebilirler) yaşanan sıkıntıya fazla prim vermeden ve yaşanası mutlu ve keyifli bir cinsel yaşam varken, güzel senelerinizi boşa harcamadan en yakın bir cinsel terapiste başvurmanızı öneririm. Korktuğunuz şeyler gerçekten sandığınız kadar korkunç değildirler. Korkularınızla yüzleşmeden yaşanan cinsel problemlerin kendiliğinden geçmesini bekliyorsanız; sizlere kötü bir haberim var ''boş ve anlamsız bir bekleyiştir bu.''

Cinsel Terapi Süreci Nasıl İşler?
Cinsel terapi sürecinde birey ya da çiftle ilk görüşme yapılır, ilk görüşmenin içeriğinde yaşanan cinsel uyum sorunuyla ilgili şikayetler alınır belirtiler dinlenir her iki taraftan da yaşanan bu uyum sorunu hakkındaki görüşleri alınır ve yaşanan cinsel uyum sorunun ismi konulmaya çalışılır. İlk görüşmede çiftin yaşamış oldukları cinsel uyum sorunu hakkında bilgilendirme yapılır. Yaşanan her cinsel sorunun tek bir kişinin sorunu ya da kusuru olmadığı, aslında çiftin sorunu olduğu ve çiftin bir uyum dengesini yakalayamadığı için ortaya çıktığı felsefesi çifte aşılanır. Çünkü çiftler terapi almaya başlamadan öncede zaten birbirlerini etiketlemiş ve çamur atmış oluyorlar çoğunlukla. Daha sonra birey ya da çiftler değerlendirme görüşmelerine alınır. Değerlendirme görüşmelerin amacı; birey ya da çiftin yaşadığı bu cinsel uyum sorununun kökeni hakkında, oluş seyri hakkında, nasıl ortaya çıktığıyla ilgili bireylerin tek tek dinlenerek cinsel yaşam öykülerini alarak onlara özel tedavi planlaması uygulamak için yapılan görüşmedir. Çift eğer terapiye birlikte gelmişlerse her ikisi için de cinsel öykü almak ve tedavi planlaması oluşturabilmek için ayrı ayrı 2 şer seans yapılır. Eğer terapiye birey tek başına gelmişse onunla sadece 2 değerlendirme görüşmesi yapılır.
Değerlendirme görüşmelerinin ardından cinsel terapist bireylerin vermiş olduğu bilgilerle birey ya da çifte özgü, onlara özel bir tedavi planlaması çıkarır ve bu planlamayı birey ya da çiftlere sunar, birey ya da çiftlerin bu tedaviyi kabul etmesiyle terapi görüşmelerine başlanır ve çift ya da birey terapiye alınır. Terapi oturumlarının başlamasıyla tedavi sürecine adım atılmış olunur. Bunu şöyle bir benzetme yaparsam daha iyi anlaşılacağını düşünüyorum, ilk görüşmeyi; doktora gittim muayene oldum, değerlendirme görüşmelerini; doktora gittim muayene oldum sorunun ne olduğunu anlamak için bazı tahliller istedi, terapi ise bu tahliller sonucu benim yaşadığım sorunla ilgili doktorun bana uygulayacağı tedavi yöntemidir gibi düşünülebilir.

Cinsel Terapi Kaç Seans Sürer?
Cinsel terapide seans sayısı, birey ya da çiftin getirmiş olduğu probleme göre değişmekte olup, çiftlerin bu sorun karşısında tutumları, yaşanan bu cinsel problemi nasıl dengeledikleri, yaşanan cinsel sorun sadece bir ilişki çatışmasıyla mı kalmış yoksa çiftin yaşamış olduğu cinsel sorunlara bireylerin aileleri işin içine girmiş mi?(özellikle vajinismus vakalarında) bu tür durumlarda tedavi süresi elbetteki değişkenlik gösterecektir. Ancak çiftlerin birliktelikleri, beraber bir çözüm arayışına girmeleri, yaşanan bu cinsel işlev bozukluğu karşısında sorunu tek tarafın bir kusuru ya da hastalığı değilde çiftin birlikte bir uyum geliştirememesi olarak bakması elbette seans sürelerini kısaltacak ve terapiden aldıkları verimi de arttıracaktır. Bireylerin tedavideki motivasyonları, tedaviye olan istekleri ve tedaviyi sahiplenmeleri, tedavide üstlerine düşen sorumlulukları yerine getirmeleri tedavi sürecini hızlandıracağı gibi tedavideki herhangi bir uyumsuzluk anlaşmazlıkta doğal olarak süreci uzatacaktır. Terapi seans sayısı ortalama 6-14 seans arasında değişmektedir.

Cinsel Terapide Başarı Oranı Yüksek midir?
Cinsel terapi tedavilerindeki başarı oranı diğer psikiyatrik sorunlara oranla çok daha yüksektir. Cinsel terapideki başarıyı etkileyen en önemli etkenlerden birisi de çiftin yaşadıkları cinsel uyum sorunun birlikte el ele verip tedavinin sorumluluğunu üstlenmelerinden geçiyor. Diğer etkenlere baktığımızda terapistin bilgisi, tecrübesi, gelişime açık olması ve tedavi ortamının yapılandırılmış olması; rahat, güvenilir, yargılamaların olmadığı, açık, sade, anlaşılır bir dilin kullanılması, utanç duygusunun ve hiçbir kısıtlamanın altında kalmadan kendi özel yaşamınız ve cinsel temaslarınızın seyrine ilişkin ifade edebilme özgürlüğünüz tedavideki başarıyı etkilemektedir.
Cinsel terapideki başarı oranı oldukça yüksektir, diğer psikolojik sorunlar arasında en yüz güldürücü olanıdır.
Psikojenik kaynaklı tüm cinsel işlev bozukluklarının %100 tedavisi vardır. Yaşanan hiçbir cinsel sorun kader değildir alınyazısı değildir, çoğu hatalı bir öğrenme sonucu davranış repertuarınıza eklenmiş defolu bir öğrenmedir.
Alacağınız cinsel terapi hizmetiyle bu öğrenme şeklinizi çok rahatlıkla değiştirebilir ve sağlıklı bir cinsel yaşama kavuşabilirsiniz.

Ahmet Sevran Polat
Psikolog & Cinsel Terapist
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Cinsel Terapi Hakkında" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Ahmet Sevran POLAT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Ahmet Sevran POLAT'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ahmet Sevran POLAT'ın Makaleleri
► Cinsel Terapi Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► Cinsel Terapi Nedir? Psk.Ece KOÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Cinsel Terapi Hakkında' başlığıyla benzeşen toplam 37 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:42
Top