2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Yaz Beslenmesi
MAKALE #15587 © Yazan Uzm.Dyt.Merve GÜLÜNAY | Yayın Kasım 2015 | 2,490 Okuyucu
ÇOCUKLARDA YAZ BESLENMESİ

Çocuk beslenmesi, ileri ki dönemde beslenme alışkanlıklarının doğru şekilde olması için atılan ilk temel olduğundan çok önemlidir. Gerek sağlıklı beslenme alışkanlığı sağlamak gerek büyüme ve gelişmenin doğru şekilde ilerlemesi açısından alması gereken enerji ve besin ögelerini doğru pişirme yöntemleriyle uygulayıp bir beslenme düzeni oturtmak çocuk beslenmesinin olmazsa olmazıdır. Yaz aylarında da sıcaklık artışları nedeniyle metabolizma da bir miktar yavaşlama olur. Bu nedenle çocuklarda kilo alımının ve yanlış beslenmenin çoğaldığı yaz aylarında beslenmeye daha çok dikkat etmek gerekir.
Dikkat edilmesini gerektiren en önemli sebeplerden biri de sıvı kaybının çok olmasıdır. Çocukların gerek sıcaklıktan gerekse fiziksel aktivitelerinin artması nedeniyle terleme durumlarında artış gözlenir. Vücudun kaybettiği sıvı ve minerali yerine koymak için mutlaka yaşa ve kiloya bağlı değişmekle birlikte günde 6-12 bardak kadar sıvı tüketilmesi gerekmektedir. Sıvı tüketiminin karşılanması kadar ne zaman verileceği de önemlidir. Yemeklerden hemen önce vermek mide de hacim oluşturarak alınan yemeğin miktarının azalmasına sebebiyet vereceğinden ara öğünlerde ve yemeklerden 45 dakika kadar önce içilmesi en uygun olanıdır. Sıvı tüketimi su dışında gazlı ve sağlıksız içecekler yerine ayran, süt, ev yapımı şekersiz limonata gibi sıvılarla da desteklenebilir.
Çocuklarda yaz aylarında en çok gözlemlenen yanlışlardan biri de öğün sayılarında ki beslenme düzensizlikleridir. Çoğu çocuk geç uyanıp kahvaltı yapmayarak öğle yemeğine kadar aç kalmayı tercih eder. Oysa uyku nedeniyle uzun süre aç kalmak kan şekeri ve diğer hormonların dengesini etkileyerek metabolizmanın da düzgün çalışmamasına sebebiyet verir ve kalktığımızda metabolizmamızın doğru şekilde çalışması için vücudumuza besin girmesi gereklidir. Bu nedenle kahvaltı en önemli öğündür. Mutlaka kahvaltı da çocukların yemesi gereken besin grupları vardır. Bunlardan en önemlisi anne sütünden sonra en değerli besin olan yumurtadır. Alerjik olmayan çocuklarda her gün, alerjik çocuklar da ise haftada 2-3 kez mutlaka 1 yumurta tüketilmelidir. Kahvaltı da olmazsa olmaz besinlerden olan süt ve peynir ise kalsiyum açısından zenginliği nedeniyle kemik gelişimine yardımcıdır. Mutlaka kas ve beyin gelişimi için temel enerji kaynağı olan karbonhidrata da yer verilmelidir. Bu ihtiyaç için en güzel besin tam tahıllı ekmeklerdir. Kansızlığında sık görüldüğü çocuk grubunda kahvaltı da 1-2 tatlı kaşığı pekmez tüketilmesi önerilir. Yine omega 3 açısından zengin olan zeytin ya da beyin gelişimini destekleyici cevize kahvaltı da yer verilebilir.
Diğer öğünler de mutlaka et grubuna yer verilmelidir. Çünkü protein çocuklarda büyüme ve gelişme için çok önemlidir. Yaz ayları olması nedeniyle zehirlenmelerin vb önlenmesi açısından satın alınırken, pişirme sırasında ve bekletilme aşamasına dikkat edilmeli, fırında, yağsız tavada vb şekilde iyi pişmiş olarak çocuğa tükettirilmelidir. Süt ve süt ürünleri kemik-diş gelişimi, sinir ve kasların düzenli çalışması için elzemdir. Bu yüzden günde 2-3 porsiyon tüketilmelidir. Posa açısından zengin beslenmek kabızlığı engellemek ve sindirim sistemi sağlığı açısından büyük önem taşır. Fakat yaz aylarında sıkça rastladığımız ishal nedeniyle bu tip çocuklar da posa tüketimi sınırlandırılmalıdır. Ayrıca ishale yakalanmamak adına besinlerin iyi yıkanmasına, temiz olmayan suların içilmemesine ve el temizliğine çok dikkat edilmelidir. Temiz şekilde yıkanması gereken en önemli besin grubu da sebzelerdir. Her gün mutlaka 2-3 porsiyon kadar sebze tüketmek vücut direncini artırmak, yeterli vitamin mineral alınmasını sağlamak için gereklidir.

Çocukların çok sevdiği kızartma ve yağlı besinler sindirim sistemi rahatsızlıklarına sebebiyet vereceğinden bu dönem de özellikle tüketilmemesi gereken besinlerdir. Yemekler de bitkisel sıvı kullanılmalı, pişirirken kızartma yerine haşlama, ızgara, suda pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemleri uygulanmalıdır.

Yaz aylarında en büyük sorunlardan biri de boş enerji kaynağı olan abur cubur tüketimidir. Gün boyu tüketilen bu gıdalar çocukların iştahını kapatarak büyüme ve gelişmeleri için gerekli olan esas besin maddelerinin alınmasına engel olur. Bu nedenle çocuklar ara öğünler de daha sağlıklı atıştırmalıklara teşvik edilmelidir. Arada çocukların çok sevdiği ve yaz aylarında sıkça tükettiği kalsiyumca zengin olan dondurma diğer abur cuburların yerine verilebilir. Onun dışında mutlaka yaz meyvelerini günlük 2-3 porsiyon tüketmelerinde fayda vardır. Antioksidan kapasitesi yüksek laykopen ve vitamin mineralce zengin karpuz, vücudu zararlı maddelere karşı koruyan flovonoid içeriği yüksek üzüm, özellikle c vitamini başta olmak üzere vitamince yüksek olan bağışıklık sistemini kuvvetlendiren çilek, sindirim sistemine yararlı ve hazmı kolaylaştırmaya yardımcı şeftali yaz aylarında tüketilmesi gereken meyvelerdendir.
Sıcak yaz günlerinde sıkça görülen problemlerden olan hatta ölümcül bile olabilen gıda zehirlenmelerinin önüne geçebilmek adına dışarı da açıkta satılan besinler satın alınmamalı, bilinen güvenilen markalardan alınmasına özen gösterilmelidir. Özellikle kremalı besinler, süt ve ürünlerini içeren gıdalar ve et, yumurta gibi besinler de sıcakta daha çabuk mikroorganizmalar üreyeceğinden dışarı da fazla bekletilmeden tüketilmesi gereklidir.

Her dönemde olduğu gibi yaz aylarında da her çocuğun alması gereken tüm besin gruplarına ana ve ara öğün yaparak almasını sağlamak ve sıcaklıklar nedeniyle ishal, zehirlenmeler vb nedenlerle hijyene ekstra önem vermek ailelere düşen en önemli sorumluluktur. Çocuklara doğru beslenme küçük yaşta öğretilmeli ve ileri ki dönemde hastalıklardan korunma ve sağlıklı yaşamasını sağlamak açısından çocuklarca örnek alınan aile de doğru şekilde beslenmeye özen göstermelidir.

Çocuk Beslenmesinde olmazsa olmaz kurallar nelerdir?

1 yaş sonrası çocukta büyüme hızında yavaşlama ve gelişme hızında değişmeler başlar. Yağ oranı düşerken, kas oranı ve iskelet, diş yapısı gelişir. Çocukta bireyselleşme, olumsuzlaşma vb durumlar başlar. Bu yüzden çocuğun fiziksel, sosyal ve ruhsal yönden gelişme özelliklerine göre beslenmesini düzenlenmelidir.
Bu dönem beslenmenin temellerinin atıldığı ve doğru şekilde öğretilip uygulanması gerekilen en önemli dönemdir. Her besin grubundan gerektiği kadar almak çocuğun doğru şekilde büyüme ve gelişmesi için önemlidir.
1.Grup Süt Grubu: 2-3 porsiyon
2.Grup Et,Yumurta Grubu:2-3 porsiyon
3.Grup Sebze-Meyve Grubu: 4 porsiyon
4.Grup Tahıllar: 4 porsiyon
5.Grup Yağ-Şeker: 1-2 tatlı kaşığı
Şeklinde verilmelidir.

Bu yaş aralığında her yaş çocukluk dönemi gibi yeterli proteini almak büyüme ve gelişme faktörü nedeniyle büyük önem taşımaktadır. Her gün mutlaka anne sütünden sonraki en kıymetli besin olan 1 adet yumurta ve 2 köfte büyüklüğünde et yedirilmelidir. Kemik, kas yapısının gelişmesi için de süt ve ürünlerinin tüketimine dikkat edilmeli, yeterli vitamin ve mineral dengesi için sebze ve meyve tükettirilmelidir. Her yaş grubunda olduğu gibi posa tüketimi sindirim sistemi sağlığı için gerekliliği nedeniyle tahıl grubunun günlük tüketimi mutlaka sağlanmalıdır. Kuruyemiş grubunun yağ içeriği yüksek olduğundan sınırlı miktarda beyin sağlığı için tüketilmesi gerekmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Yaz Beslenmesi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Merve GÜLÜNAY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Merve GÜLÜNAY'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Merve GÜLÜNAY Fotoğraf
Uzm.Dyt.Merve GÜLÜNAY
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Merve GÜLÜNAY'ın Yazıları
► Kış Beslenmesi Dyt.Serra UÇTUM
► Sporcu Beslenmesi Dyt.Gökhan ÇELİK
► Sporcu Beslenmesi Dyt.Miray TÜRKER KAYA
► 0 - 2 Yaş Süt Çocuğu Beslenmesi Dyt.Gülen AKBOYAR
► Çocuk Beslenmesi Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
► Bebek Beslenmesi Dyt.Neslihan HACIBEYLİ
► Vejetaryen Beslenmesi Dyt.Aysun SARIN
► Sporcu Beslenmesi Dyt.Şeyma SARAY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Yaz Beslenmesi' başlığıyla benzeşen toplam 27 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Anne Sütü Ocak 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:26
Top